x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei 12 iulie 2004: Tihuta - De la coasa, la sala

12 iulie 2004: Tihuta - De la coasa, la sala

12 Iul 2004   •   00:00

O sala de fitness intr-un sat de munte, unde cei mai multi dintre localnici se spetesc la drujba, pare sa fie nelalocul ei si sortita falimentului. Iata insa ca, oricat ar parea de ciudat, exista o asemenea afacere in Tiha Bargaului, si e chiar profitabila.

VIOREL ILISOI

Sa mani oile pe munte, sa dobori brazi cu drujba si sa-i tai la gater sunt munci care-ti calesc muschii. Tocmai de aceea pare inutila o sala de fitness intr-un sat de munte, la peste o mie de metri altitudine. Sala a aparut in urma cu doua luni in satul Tiha Bargaului, din judeteul Bistrita, si deja se poate spune ca se bucura de succes. In localitate este una dintre putinele initiative private care nu vizeaza comertul - sa cumperi de ici si sa vinzi colo. Patronul, Vitalie Majeri, este militar de cariera. Capitalul pentru a porni in sat aceasta afacere insolita l-a strans in jumatate de an, cat a fost in Irak, in trupele de mentinere a pacii.

FITNESS LA 70 DE ANI. De sala se ocupa Gabriela Majeri, sotia lui Vitali. Au costat ceva peste 200 de milioane de lei. "Dar a meritat, spune Gabriela Majeri. Nu era o suma cu care sa deschidem o afacere de anvergura, asa ca ne-am orientat spre intretinerea fizica. Oamenilor de aici le-a placut ideea si avem acum, la numai doua luni de la deschidere, cel putin zece clienti pe zi si cativa abonati permanenti". "Clientii nostri - intervine Vitali - sunt de toate varstele: de la adolescenti pana la batrani, de cateva ori a venit chiar o femeie de 70 de ani. Media de varsta ar fi undeva pe la 40 de ani. Si vin in special femei, care sunt mai atente cu felul cum arata. Vin si multi elevi de la scolile din Tiha si de la liceul din Prundul Bargaului, mai ales ca la scoala educatie fizica nu se face cum si cata ar trebui".

MAREA ABUREALA. Locuitorii din Tiha Bargaului si din imprejurimi gasesc aici nu doar aparatele specifice salilor de fitness, ci si o sauna si o sala de masaj. Un masaj complet costa 80.000 de lei, iar o sauna - "marea abureala", cum ii zic satenii, 50.000 de lei. Mai ales sauna este solicitata. "Dupa o zi de munca in munti, la doborat copaci sau la coasa, nimic nu poate fi mai reconfortant decat un masaj si o naduseala strasnica in aburii saunei", spune gardianul public Zaharia Trisca. Are de gand sa vina si el la sala Gabrielei si a lui Vitali.

MENS SANA
Nastasia Manzat este consultant financiar la o firma de asigurari din Bistrita, agentia din Tiha Bargaului. Tocmai a coborat de pe banda, dupa o alergare de cativa kilometri. "480.000 de lei pe luna e un pret convenabil, spune ea. Pe aici oamenii sunt instariti, isi permit. Au inteles destul de repede ca la muncile pe care le fac ei folosesc mai mult anumite grupe de muschi si ca fitnessul ii ajuta sa-si modeleze armonios corpul".

Jurnal de campanie

  • Data plecarii: 21 iunie 2004
  • Distanta parcursa: 2.755 km
  • Localitati tranzitate: 249
    GABRIEL BURLACU

    Noi, cei zece din linia intai a caravanei Jurnalului National lasam Humulestiul lui Creanga in matca propriilor amintiri. Ne despartim cu greu de oamenii pe care, in cele doua zile cat am reusit sa zabovim aici, am reusit sa-i cunoastem. Cu felul lor de a fi, cu umorul proverbial humulestenilor, cu hatrosenia lor de-a dreptul usturatoare ne-au fascinat. Si asta pentru ca vremea petrecuta cu urmasii lui Nica Apetrei, indragostiti cu totii pana peste cap de spatiul in care Dumnezeu i-a lasat pe lume, n-a fost in sine decat o poveste. O poveste frumoasa. Te pupam, Humulesti! Promitem ca o sa-ti mai batem in poarta si alta data!

    Soseaua care se deschide de la marginea satului ne scoate la orizont imaginea deformata de-atata caldura a asfaltului. In masinile noastre temperatura mai are putin si se masoara in kilometrii pe ora aratati de bord. Desi si-a amintit inca din inima Deltei ca in tinerete a fost vicecampion national la lupte greco-romane, Viorel Ilisoi nu pune la podea zapuseala. Se multumeste doar sa il imite pe Leonard Doroftei, avand infasurat in jurul gatului un prosop. Asa ca paraseste Moldova natala lovind aerul cu bombanituri in loc de "la redevere". Caldura mai are o repriza si il face KO. Ne cazam cu efort in Vatra Dornei. Gasim o cabana din lemn cu paturi supraetajate. Vom dormi ca la armata. Luam drumul spre Tihuta cu ale lui catune si sate de munte. Vrem sa batem la pas "poarta sarutului", prin care Ardealul stramosesc si Moldova lui Stefan s-au iubit neconditionat o vesnicie. Dupa un drum de-a dreptul istovitor, serpentinele ce se repeta mai ceva ca dublele trase de Sergiu Nicolaescu in "Revansa" ne scot din burta muntilor locurile bantuite de legenda contelui noptii, Dracula. Auzim de castel. Unii dintre noi, care nu mai fusesera pe aici se asteptau sa vada splendoarea unor ruine. Surpriza. Dam de Hotelul Castel Dracula, facut dupa cartea lui Stoker. Ruinele unui castel adevarat sunt mai sus, undeva pe un drum neaccesibil masinilor. In timp ce Cristi Petru incearca din rasputeri la telefon sa obtina o intalnire cu unul dintre fostii responsabili cu turismul in zona, Alex Nastase se lasa atras in mrejele unei tinere angajate de la hotel. Juna ii sopteste ceva. L-a invitat in casa contelui, undeva prin grotele hotelului. Bineinteles ca nu putem sa-l lasam singur pe colegul nostru si il insotim cu riscul ca toti fiii Jurnalului National sa fie vampirizati. Coboram niste trepte care scartaie din toti rarunchii si ajungem in fata unui sicriu. La lumina unei lumanari fata ne spune calma ca acolo se afla osemintele contelui. Stinge lumanarea dintr-o data, capacul sicriului se ridica si in intunericul camerei ceva negru iese hohotind pe scari. Rasete, glume doar stim ca totul este turism. Florin nici nu a realizat prea bine ca cineva a iesit din sicriu. Aprindem lumina si Cristi face cateva poze in sicriu. Asa, sa nu zica ca a venit degeaba pana la hruba. Cativa dintre noi iau calea satelor si catunelor din zona Tihutei. Unii ajung pe la o stana. Altii dau de o sala de fitness. Seara ne strangem cu totii la cabana. In jurul unei mese din lemn. Povestim, facem planurile pentru a doua zi. Urmeaza sa trimitem articolele la Bucuresti. Praidul cu salinele lui ne asteapta.

    DRUMUL CARAVANEI

    Etapa I - Hamangia

    Etapa a II-a - Histria

    Etapa a III-a - Jurilovca - Sulina - Sf. Gheorghe

    Etapa a IV-a - Namoloasa - Marasesti

    Etapa a V-a - Podul Inalt

    Etapa a VI-a - Flamanzi

    Etapa a VII-a - Darabani

    Etapa a VIII-a - Humulesti

    Etapa a IX-a - Tihuta

    Etapa a X-a - Praid

    Etapa a XI-a - Corund

    Etapa a XIII-a - Horea, Avram Iancu, Rosia Poieni

    Etapa a XIV-a - Castelul Huniazilor, Ghelari

    Etapa a XV-a - Sarmizegetusa

    Etapa a XVI-a - Petrila

    Etapa a XVII-a - Maglavit

    Etapa a XVIII-a - Izlaz

    Etapa a XIX-a -Silistea Gumesti

    Etapa a XX-a - Cuca Macaii

    CUM NE PUTETI CONTACTA

    Caravana Jurnalul se va opri in localitatea dumneavoastra, conform traseului pe care vi l-am anuntat. Conectati-va la ea! Stiti amanunte interesante din trecutul localitatii? Sunteti eroii unei intamplari petrecute in ea? Aveti probleme cu autoritatile, va confruntati cu greutati de care ar trebui sa stim? Vreti sa ne povestiti pur si simplu despre orasul, comuna, satul dumneavoastra? Scrieti-ne sau sunati-ne! Localitatea dumneavoastra are o rezonanta in istorie, noi vrem sa-i aflam prezentul. O echipa a Jurnalului National va fi permanent in contact cu dumneavoastra.

  • Jurnalul NaTional, Piata Presei Libere nr. 1, Corp D, etaj VIII, Sector 1, Bucuresti

  • Telefon: 021-224.55.48

  • Fax: 021-222.36.29

  • romania@jurnalul.ro Daca doriti sa dialogati cu redactorii nostri intrati in forum la www.jurnalul
  • ×
    Subiecte în articol: etapa descoperirea romaniei