x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Doamna a dat, Domnul i-a luat!

Doamna a dat, Domnul i-a luat!

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    19 Mai 2008   •   00:00
Doamna a dat, Domnul i-a luat!

Experiment: se ia un cadru - concurs, se stabilesc parametri - medic specialist chirurg, punctul de suficienţă - 2 posturi şi un mediu propice - Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca. Iar cu un bun catalizator, să-i zicem director, obţinem imediat Frauda. Simplu copii! Nu faceţi asta acasă!



Experiment: se ia un cadru - concurs, se stabilesc parametri - medic specialist chirurg, punctul de suficienţă - 2 posturi şi un mediu propice - Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca. Iar cu un bun catalizator, să-i zicem director, obţinem imediat Frauda. Simplu copii! Nu faceţi asta acasă!

Scrisoare deschisă. Cităm în continuare dintr-o scrisoarea adresată redacţiei, urmând ca pe parcurs să facem împreună observaţiile ce se impun despre acest nou abuz petrecut în sistemul sanitar românesc. Hipocrate, odihneşte-te-n pace!

“Mă numesc Irina Bejenaru şi vă scriu ca urmare a unor neregularităţi petrecute în instituţia la care lucrez, Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, ca urmare a concursului pentru postul de medic specialist chirurg. Precizez că sunt singurul candidat, din cei 5 (cinci!) prezentaţi, care a promovat acest concurs, restul fiind eliminaţi în prima etapă a concursului, proba scrisă!
Vă prezint în continuare întreaga situaţie, invitându-vă, fără alte comentarii, să cântăriţi faptele aşa cum sunt.
În numărul 48 a publicaţiei “Viaţa medicala” din 30.11.2007, apare anunţul de organizare a concursului. Ca urmare, dosarul meu complet, întocmit conform cererilor din anunţ, a fost depus la Departamentul Resurse Umane al Spitalului Floreasca fără obiecţii din partea organizatorilor concursului. După îndelungi tergiversari privind susţinerea concursului, referitoare la data - 26.02.2008 - şi ora concursului, anunţul apare şi la avizierul catedrei de Chirurgie generala din cadrul Spitalului Floreasca.
Pe data de 26 februarie 2008, are loc susţinerea probei scrise de către cei 5 candidaţi înscrişi în concurs. Ca urmare, UN singur candidat în pesoana subsemnatei, a obţinut punctajul de promovare a acestei probe eliminatorii. A doua zi, pe 27 februarie, a avut loc susţinerea probei orale (practice), pe care de asemenea am promovat-o. Astfel, în faţa întregii comisii de concurs am fost declarată de catre Prof. Universitar Mircea Cazacu, preşedintele comisiei de concurs, ca fiind admisă şi că am obţinut un post de medic specialist chirurg la Spitalul Floreasca, urmând ca formalităţile de angajare să fie efectuate conform legii de către organizatorul concursului, Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca”.
Atragem aici atenţia asupra datei anunţului, 30 noiembrie 2007, şi data susţinerii efective a concursului, 26 februarie 2008!, căci în situaţia în care un concurs anunţat nu are loc în termen de 90 de zile de la anunţarea acestuia, se anuleaza! Cităm în continuare:
“Cu ocazia <> membrilor comisiei, D-na Dr. Ulmeanu, reprezentanta ASPMB la acest concurs, a mentionat că urmează să fiu angajată până la data de 15 martie 2008!
La aceeaşi dată a probei practice, 27 februarie 2008, a avut loc şi depunerea contestaţiilor de către ceilalţi patru candidaţi la concurs, care nu promovaseră proba anterioară. Contestaţiil au fost depuse cu ocazia desigilarii tezelor de la proba scrisă în faţa tuturor candidaţilor şi a întregii comisii. Răspunsul comisiei de concurs referitor la contestaţia celorlalţi patru candidaţi, a fost majora punctajul tuturor participanţilor la concurs. Nici în aceste condiţii însă, puncajul obţinut nu era suficient pentru ca aceştia să promoveze.
În perioada 29 februarie - 9 aprilie, am contactat de nenumarate ori conducerea Spiatalului Floreasca pentru angajare, aşa cum era de aşteptat în urma câstigării concursului. M-am adresat pentru aceasta persoanelor abilitate din conducerea spitalului. Domnului manager, Conferenţiar Dr. Claudiu Turculeţ, solicitându-i personal un răspuns referitor la termenul în care va dispune angajarea mea în cadrul spitalului, dânsul având calitatea de reprezentant legal al spitalului, autoritatea competentă pentru angajarea oricărui medic. Nu a fost în măsură să îmi ofere nici un fel de informaţii în acest sens. Doamnei jurist Mirela Drăgan i-am solicitat aceleaşi răspunsuri, recunosc, cu insistenţă, răspunsul final fiind, citez <>. Domnul Radu Marian, şeful Departamentului Resurse Umane din cadrul spitalului, căruia deasemenea m-am adresat, mi-a precizat că este în imposibilitatea de a încheia contractul de muncă între mine şi spital, neputând să-mi motiveze cu nici un document acest refuz. În plus, la data de 9 aprilie 2008, am solicitat Dl. Prof. Mircea Beuran - în calitatea sa atât de şef al Clinicii de Chirurgie Generală din cadrul Spitalului Floreasca, cât şi ca membru al comisiei de concurs -, o adeverinţă din care să reiasă că am participat la concursul pentru ocuparea unui post în cadrul clinicii. Din pacate, nici dansul nu a avut posibilitatea sa ma ajute.
Astfel, la data de 10 aprilie 2008, am depus un memoriu adresat domnului Ministru Subsecretar de Stat Raed Arafat, solicitându-i ajutorul în vederea soluţionării şi am fost primită în audienţă de doamna Director General Marcela Iordache, de la Departamentul Resurse Umane din Ministerul Sănătăţii Publice, care însă nu a fost în măsură să mă lămurească referitor la problema expusă, precizându-mi totuşi că ar fi benefic să notific Spitalul Floreasca pentru a primi un raspuns în scris, deoarece, citez, <>. La aceeaşi dată, ca o consecinţă a <> primite de la Minister, am notificat Spitalul Clinic de Urgenţă şi Autoritatea de Sănătate Publică, solicitându-le şi pe această cale, oficială, ca în termen de 5 zile să-mi ofere un răspuns privind situaţia mea ca şi câştigator al concursului şi totodată să facă demersurile privind angajarea mea pe post.
La data de 18.04.2008, am primit răspuns la notificarea adresată Spitalului Floreasca, prin poştă, prin care mi s-au comunicat următoarele: <>. De asemenea, se precizează că dosarul a fost transmis de către secretarul de comisie la Autoritatea de Sănătate Publică cu adresa de înregistrare nr. 2500/6.03.2008 şi că <>. Pe 21 aprilie am primit o adresa din care reiese că << Autoritatea de Sănătate Publică comunică prin adresa nr. 2798/16.04.2008 că nu valideaza concursul analizând documentaţia>>. Motivele nu au fost precizate. Ca urmare, la data de 24.04.2008, am depus o contestaţie prin avocat la Autoritatea de Sănătate Publică şi la Spitalul Clinic de Urgenţă, deoarece am considerat abuzivă depăşirea termenului legal de validare a concursului, conform Ord. 598/2001.
Cu ocazia depunerii contestaţiei la Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, am solicitat D-nei Ulmeanu, la biroul dânsei din instituţia mai sus menţionată, explicaţii cu privire la respectarea metodologiei în cadrul concursului. Discuţia s-a purtat în prezenţa avocatei angajată să mă reprezinte în acest caz. Precizez că D-na Dr. Ulmeanu a fost membru în comisia de concurs din partea ASPMB, aşa cum reiese şi din procesul verbal încheiat la finalizarea concursului şi pentru aceasta i-am cerut opinia referitor la situaţia în discuţie. Dânsa ne-a asigurat că din punct de vedere al dosarelor de concurs, al metodologiei, totul a fost corespunzător şi în concordanţă cu legea! Astfel, la data de 25.04.2008, am depus la cabinetul Dl. Ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, un memoriu prin care i-am solicitat şi dânsului ajutorul pentru remedierea abuzului intituţiilor subordonate ministerului, respectiv Spitalul Floreasca şi Direcţia Sanitară Bucureşti. De asemenea, am solicitat D-nei Andreea Diaconescu, şefa de cabinet, o audienţă la Dl. Ministru. Nici până astăzi nu am primit vreun răspuns la memoriul adresat, iar D-na Diaconescu mă <> politicos de fiecare dată când o contactez pentru audienţă, spunându-mi că, citez, <>.
La data de 08 .05.2008, am primit din partea Spitalului Floreasca răspuns la contestaţia depusă, din care reiese că doar Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti este <> de faptul că în urma concursului promovat, nu am fost angajată, aceasta nevalidând concursul. Motivele nu au fost precizate nici de această dată. Tot la data de 08.05.2008, am primit şi de la registratura Spitalului Floreasca un plic cu răspunsul la memoriul adresat D-lui Raed Arafat, răspuns semnat în fapt de D-na Marcela Iordache, director general al Departamentului Resurse Umane din Ministerul Sănătăţii, din care reiese că nici Ministerul nu ma poate ajuta, considerând de asemenea că numai direcţia sanitară a Municipiului Bucureşti este <> de situaţia în discuţie. După doar o zi, pe 09.05.2008, am primit din partea Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti un răspuns la contestaţia depusă, din care nu reiese nimic concret privind cauzele de invalidare a concursului.
Ca ultimă soluţie, am trimis pe data de 09.05.2008 un memoriu şi D-lui Preşedinte Traian Basescu. Încă aştept un răspuns…
Cu stimă, dr. Irina Bejenaru”.

Responsabilitatea publicării acestei scriori deschise ne aparţine, la fel şi cele câteva comentarii. Dar se bazează atât pe buna credinţă a doamei dr. Irina Bejenaru, semnatara acestei scrisori deschise, cât şi pe documente ce ne-au parvenit la redacţie şi pe care le punem la dispoziţie oricui ar dori să le verifice. Concluziile finale, însă, nu ne aparţin! Din păcate! Alo, ministeru’?!

×