x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Jos labele de pe pensii şi alocaţii. Impozitaţi ţigănia!

Jos labele de pe pensii şi alocaţii. Impozitaţi ţigănia!

de Adriana Oprea-Popescu    |    28 Feb 2010   •   00:00
miscarearezistenta.jpgE criză. Plin de inspiraţie şi de profundă umanitate, guvernul se chinuie în ca­mera de reanimare să ţină ţara-n viaţă. Îi bagă în vene perfuzii pentru rehidratare: taie din leafa bugetarilor care şi-aşa abia aveau după ce bea apă, ameninţă cu impozitarea pensiilor şi cu desfiinţarea alocaţiilor pentru copii. Ia de la gura bătrânilor şi-a celor abia născuţi. Ţara abia mai respiră.

Le e greu economiştilor să bage mâna în buzunarele celor lipsiţi de apărare, ca un ciorditor care jefuieşte o bătrânică în tramvaiul 41. Le-ar fi şi mai greu însă să-i ia la bani mărunţi pe cei îmbogăţiţi din hoţie, învârteli şi şmenuri... Cum să ai inspiraţie, pe foametea asta, să pui impozit pe averile care nu se justifică din venituri? Cum să te duci acasă la şmecher, fie el manelist, parlamentar, vrăjitoare sau şef de inspectorat judeţean de poliţie şi să-i spui "şefu', scuzaţi, îmi dă cu virgulă!"? Cum să impozitezi ţigănia?

În toate ţările civilizate, Fiscul verifică dacă veniturile tale şi impozitul aferent pe care-l plăteşti la stat sunt conforme cu realitatea. În caz contrar, eşti taxat şi obligat să cotizezi consistent pentru diferenţa de avere. În România? Nu avem nici o lege în acest sens. Legea ili­citului (Legea 18/1968) care prevedea că "valoarea bunurilor a căror provenienţă nu se justifică este impusă unui impozit de 80%" a devenit lipsită de obiect în 1996, printr-o decizie a Curţii Constituţionale. Prin art. 44, alin. (8) din Constituţie, se prezumă "caracterul licit al dobândirii averii". Cu alte cuvinte, nici un cetăţean al României nu trebuie să demonstreze că s-a îmbogăţit pe căi legale, organele de anchetă trebuie să probeze ilegalităţile. Greu, costisitor, fără nici o eficienţă imediată. Potrivit Legii 241/2005, "constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la doi ani la opt ani şi inter­zicerea unor drepturi, ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau ta­xabile şi omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii în actele contabile ori în alte documente, a (...) veniturilor rea­lizate" (art. 9, alin. (1), lit. a şi b).

Cheltuim resurse umane şi financiare pentru a demonstra că un şmecher s-a îmbogăţit prin hoţie pentru ca mai apoi, tot din banii noştri, să-i oferim cazare şi masă "vedetei" penitenciarului. Nu-i mai eficient pentru noi să-l lovim pe şmecher în ouăle de aur cu un impozit de 80%, de pildă, pe averea nedeclarată la Fisc? Ş-apoi, după ce s-a înmuiat, să-l luăm la întrebări pentru evaziunea fiscală comisă? În orice stat de drept, după ce ANI a anunţat public că Adrian Mi­nune are greşeli în declaraţia de avere, Fiscul ar fi fost la uşa manelistului, somând: "Unde-s banii mei? Impozitul, unde-i impozitul?". În România însă...

Putem să prezumăm, aşa cum ne îndeamnă Constituţia, că Minune mănâncă gem şi face Q7, miracolul digestiei îi priveşte pe cei de la Direcţia de Investigare a Fraudelor, pe noi, cei cocoşaţi de biruri ne interesează însă ca el să plătească impozitul pe prune! Impozitaţi ţigănia! Nu vă repeziţi la alocaţiile copiilor, nici în pensiile bătrânilor care toată viaţa lor au fost cinstiţi şi au plătit impozit la stat! Impozitaţi averile şmecherilor, taxaţi-i la bani pe cei care s-au îmbogăţit pe căi oneroase! Până când îi băgaţi la puşcărie - aşa cum ne promiteţi de ani de zile, fără să faceţi nimic în acest sens -, impozitaţi-i! Să-i usture!

Vom publica începând de azi portretele acestor "haladiţi" - cum se autointitulează - şi-ale averilor lor. Manelişti, vrăjitoare, proprietari de palate ţigăneşti. Nu sunt singurii care cer vizita imediată a Fiscului, sunt doar cei mai ostentativi şi mai vocali. Impozitaţi-i pe ei şi pe toţi cei care s-au îmbogăţit din ţigănii, parlamentari, poliţişti, procurori, prefecţi, patroni prin mâinile cărora trec banii negri. Vreţi bani la buget? Impozitaţi ţigănia!

×
Subiecte în articol: mişcarea de rezistenţă