x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Kitschul de toate zilele Kitsch - "Cati pacienti, atatea boli"

Kitsch - "Cati pacienti, atatea boli"

de Roxana Ioana Ancuta    |    25 Noi 2006   •   00:00
Kitsch - "Cati pacienti, atatea boli"

In prima sa carte, "Delicte minore sau kitschul cel de toate zilele", artistul vizual si scriitorul Cristian Crisbasan evoca aparitia, la München, in 1860, a sensului modern al notiunii, cea astazi acceptata: "a face lucru de mantuiala", o derivata a unui verb din limbajul familiar, "verkitschen", care inseamna a degrada, a poci, a maslui. Restauratorii de mobila erau cei vizati: a vinde altceva in locul lucrului cerut de client, ceea ce, subliniaza Crisbasan, este o "negare a autenticului".

Kitschul este prostul gust din lumea noastra inconjuratoare. In Romania, cotele kitschului au fost mereu in continua crestere, ajungand sa faca parte, indisolubil, din viata de zi cu zi. Este bine infipt si poate deveni nederanjabil daca e ignorat, daca, pur si simplu, este trecut cu vederea. "Nimeni nu scapa de kitsch, pentru ca absolut toti oamenii au momente de mediocritate, lene, prostie, indolenta", crede Crisbasan, convins ca exista si solutii: "Sa exorcizam prin autoironie si autocritica, neaparat in cheie de umor". Cecilia Caragea, licenta si master in Filosofie, doctorand in Litere, director editorial si PR manager, crede ca prostul gust nu mai poate fi sters din cotidian, dar poate fi intr-o oarecare masura redus printr-o "treaza vigilenta a autocenzurii". Asemeni lui Crisbasan, Caragea mizeaza pe autoironie ca element salvator, mai exact, pe curajul de a rade de tine insuti in urma unei prostii comise. "Cand un om are puterea sa zica si sa recunoasca, lucid si adecvat la realitate, ca a dat dovada de prostie, acesta se desteapta", zice Crisbasan.

CONFUZII. Orice perioada de tranzitie naste confuzii si duce la o lipsa de modele si valori. Dupa 1989, totul s-a dat peste cap, ritmul vietii s-a accelerat infernal, ceea ce a dus la o crestere spectaculoasa a nivelului de stres, indiferent ca este vorba de stres pozitiv sau negativ. "Incercam sa repunem lucrurile intr-un fagas absolut necunoscut, pe care trebuie sa-l invatam de la A la Z. "Mentalitatea", considera Crisbasan, "sufera masiv de kitsch in Romania, pentru ca una dintre caracteristicile kitschului este inadecvarea". Cecilia Caragea leaga explozia kitschului de invazia manelelor. Sau, cel putin, atunci a fost pentru prima oara fenomenul supus unei dezbateri cat de cat publice.

"Atunci cand s-au luat in discutie manelele, cand s-a pus problema interzicerii lor de catre Parlamentul Romaniei, s-a accentuat faptul ca sunt vicioase, ca ne polueaza sonor. Este o gafa sa ceri Parlamentului Romaniei sa interzica prin lege ceva despre care s-ar putea spune doar ca este de prost gust. La urma urmei, kitschul exista in viata de zi cu zi". De ce exista? Din nou Crisbasan: "Majoritatea romanilor sufera de o stranie combinatie de fudulie nationala cu ipocrizie, dubla-masura, nationalism gaunos, cumetrie, coruptie, gainarii, smecherie, superficialism si mentalitate provinciala bazata pe complexe de superioritate ce ascund, de fapt, complexe de inferioritate si frustrari. Romanii au politicienii, oamenii de afaceri, dascalii, popii si politistii pe care-i merita".

PRIN PERSEVERENTA. Agresiunea kitsch devine obisnuinta

TRANZITIILE KITSCHULUI. Oamenii sunt in mod diferit atinsi de kitsch, in functie de nivelul de inteligenta, de cultura pe care au inmagazinat-o, de educatia primita. Cum spunea si Crisbasan, "kitschul e ca medicina: cati pacienti, atatea boli". Caragea vorbeste despre adaptare si acceptare, insa se poate intampla ca lucruri sau situatii care in perioada de inceput erau considerate de prost gust, sa devina, in timp, savurate de marea masa, sa devina populare, la moda, trenduri acceptate. Caragea da ca exemplu fatadele comuniste construite pe fostul Bulevard Victoria Socialismului, de la Piata Alba Iulia si pana la Casa Poporului. "Sa fim seriosi, astazi te mai socheaza? Iti mai spui ca sunt de prost gust? Deja fac parte din cotidian si, intr-un fel, le-ai acceptat. Asta este ideea: sa vezi lucrurile in miscarea lor, in evolutia lor."

O ACCEPTARE RESEMNATA? "In alte parti, alta data, a fost si mai rau. Vom scapa fiind obligati sa facem lucruri pe care ar fi trebuit sa le facem demult, de buna voie si numai schimbandu-ne modul de gandire si forma de adecvare la viata, mentalitatile" care, neprelucrate, pot genera "actiuni si atitudini periculoase", apreciaza Crisbasan.

"Oamenii trebuie sa fie toleranti, suverani si sa inteleaga faptul ca ceea ce au diferit trebuie sa-i uneasca in egala masura cu ceea ce au in comun. Un orgasm mimat este kitsch. Restul", conchide Crisbasan, "sa deduca fiecare".

RASUL PLANSULUI
"Oamenii trebuie sa fie toleranti, suverani si sa inteleaga faptul ca ceea ce au diferit trebuie sa-i uneasca in egala masura cu ceea ce au in comun. Sa iti tina mereu treaza vigilenta autocenzurii. Sa nu le fie teama sa rada de ei insisi cand fac o prostie. Cand un om are puterea sa zica si sa recunoasca - lucid si adecvat la realitate - «Ce prost sunt», acesta se desteapta. Si am sa inchei printr-o afirmatie: un orgasm mimat este kitsch. Restul, sa deduca fiecare"
Cristian Crisbasan
MANELE VERSUS BUNUL-GUST
"Daca e sa dai o cautare rapida pe internet, despre cand si cum a ajuns kitschul in Romania, atunci automat iti apare problema manelelor. Daca ne gandim cand s-a discutat prima data despre kitsch in spatiul public romanesc, iti aduci aminte neaparat de manele. Atunci cand s-au luat in discutie manelele, daca sa fie interzise sau nu de Parlamentul Romaniei, s-a discutat mult asupra faptului ca sunt vicioase, ca ne polueaza sonor(...)"
Cecilia Caragea
×
Subiecte în articol: kitschul de toate zilele kitsch crisbasan