x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Romania cu ochi albastri Romania cu ochi albastri - Pauker si Luca, interzisi

Romania cu ochi albastri - Pauker si Luca, interzisi

de Ion Cristoiu    |    03 Oct 2006   •   00:00
Romania cu ochi albastri - Pauker si Luca, interzisi

Documente din Arhiva Securitatii marturisesc cum operele Anei Pauker si ale lui Vasile Luca au fost scoase, dupa "demascarea si zdrobirea de catre partid a devierii oportuniste de dreapta si a impaciuitorismului fata de ea", din toate penitenciarele.

Notele din Arhiva Securitatii dau seama de starea de spirit a populatiei. Intamplarile din sferele inalte ale Puterii nu se regasesc, de regula, in documente. Daca ne gandim insa la realitatea anilor de stalinism romanesc, mai mult ca sigur am putea afla cate ceva din Arhiva KGB despre ce faceau si ce gandeau liderii comunistii. Serviciul Secret sovietic isi putea permite sa-i spioneze pe noii stapani ai Romaniei.

Sunt insa si documente din Arhiva Securitatii care marturisesc intamplarile mai importante de la varf. E vorba despre ordinele date de Centru unitatilor din subordine in legatura cu unele evenimente politice majore. Aflam astfel ca operele Anei Pauker si ale lui Vasile Luca au fost scoase, dupa "demascarea si zdrobirea de catre partid a devierii oportuniste de dreapta si a impaciuitorismului fata de ea", din toate penitenciarele. Daca decizia privind operele ii vizeaza cu precadere pe gardieni, fiind greu de presupus ca detinutii politici mureau sa citeasca discursurile lui Vasile Luca si ale Anei Pauker, cea privind portretele ii privea si pe detinuti. Cand erau dusi la interogatorii aveau sa constate ca o parte din cei mai iubiti fii ai poporului disparusera de pe pereti.

Chivu Stoica, in vizita la Iasi

Ministru adjunct, sef al Directiei Generale Politice MAI,
General maior Vinte Ion

Plan de actiune in desfasurare
Obiect: Masuri de securitate in vederea vizitei facute de tov. Chivu Stoica, secretar al CC al PMR, in orasul Iasi.
Masuri luate: 3 noiembrie 1952. Fiind informat ca in orasul nostru urmeaza sa soseasca tov. Chivu Stoica, secretar al CC al PMR, cu care ocazie va tine in ziua de 4 noiembrie a.c. o sedinta cu activul partidului, in aula Bibliotecii Centrale, de catre organele noastre au fost luate masuri in vederea securitatii localului dupa cum urmeaza: din seara zilei de 3 noiembrie a fost desemnat tov. slt. Serban Constantin, care, impreuna cu tov. slt. Rotaru Constantin, pana la orele 12 seara, a asigurat securitatea localului din interior; exteriorul a fost asigurat pana in dimineata zilei de 4 noiembrie a.c., de catre organele noastre, in persoana tov. slt. Ionescu Ioan si plut. Favu Stefan.

In ziua de 4 noiembrie 1952, de la orele 7 dimineata, localul a fost luat in primire de catre tov. lt. Liteanu Mircea si slt. Rata Alexandru. Intrucat accesul studentilor care frecventeaza biblioteca a fost permis de comun acord cu organele de partid sa intre in sala de citit, pentru supravegherea acestora au fost desemnati tov. plut. Dadanoglu Ioan si slt. Popa Valeriu, care au sarcina mai sus aratata. Se mentioneaza faptul ca, la orele 7, dimineata, au fost controlate toate persoanele care au acces de serviciu in biblioteca. Toate masurile aratate mai sus sunt valabile pana la orele 14, cand accesul oricarei persoane va fi interzis.

Incepand de la orele 14 se va incepe verificarea incintei aulei bibliotecii, cat si a incaperilor din incinta, in scopul stabilirii daca nu s-au infiltrat elemente straine sau daca nu s-a introdus material exploziv etc. De aceasta sarcina raspunde tov. slt. Plumbu Toma, ajutat de slt. Petrescu Eugen, slt. Serban Constantin, lt. Liteanu M., slt. Rata Alexandru, slt. Popa Valeriu, slt. Ionescu Ioan, plut. Favu Stefan, plut. Dadanoglu I. Tovarasii mai sus aratati vor fi impartiti in trei echipe, care vor avea responsabil pe slt. Plumbu Toma, lt. Liteanu M. si slt. Serban Constantin. Echipele formate vor patrunde in subsol, vestiar si sala de sedinte.

Incepand de la orele 14, la usa principala vor fi tovarasii slt. Leibovici Iancu si Canura Sava, care au sarcina de a verifica persoanele care intra in interior, atat pe baza de invitatii sau cu eventuale sarcini de partid. Se va cauta sa se procedeze cu mult tact, pentru evitarea eventualelor conflicte. Tovarasii notati pana in prezent, dupa terminarea controlului, se vor imparti in sala, sub indrumarea tov. lt. maj. Mathe E., care va indica locul de misiune pe tovaras in parte. Pentru paza exterioara, daca va fi cazul, se vor solicita 5 organe militienesti de la Militia oras, care vor fi plasati din timp. Tovarasii slt. Lupu Mihai si slt. Todirau Ioan vor avea misiunea ca, incepand de la orele 14 si pana la terminarea sedintei, sa circule prin fata bibliotecii in scopul depistarii anumitor elemente suspecte, care ar incerca sa comita acte de sabotaj, si pentru a stabili eventuala stare de spirit. Pentru paza personala a tov. Chivu Stoica, pe timpul cat va sta la Iasi, va fi desemnat tov. slt. Samoila O., care are misiunea sa insoteasca pe tov. secretar oriunde se deplaseaza.

Pentru mijlocul de locomotie cu care tov. Chivu Stoica se deplaseaza la Iasi va fi asigurata paza prin tovarasi care vor fi desemnati ulterior.
Tovarasii care vor fi in misiune vor fi imbracati civili, intr-o tinuta corespunzatoare. Prezentul plan de actiune va fi prelucrat cu tovarasii care au fost desemnati dupa aprobarea dvs.

4 noiembrie 1952
Locotenent major de securitate Mathe Emeric

Doliu dupa Stalin

Ministerul Afacerilor Interne
6 martie 1953
Cabinetul ministrului adjunct
Nr. 70 457

Catre Directia Lagare si Colonii de Munca,
Lt. colonel Sloboda Ioan

Luati masuri ca la Directia Lagare si Colonii de Munca si la unitatile din subordine sa se treaca imediat la pavoazare. Se va expune portretul tovarasului Stalin indoliat. De asemenea, se vor arbora steaguri sovietice si romanesti indoliate. Materialul necesar unitatilor din provincie se va procura local, iar pentru unitatile din Capitala se va ridica prin Directia Lagare si Colonii de Munca de la Directia Aministrare si Gospodarire.
Ministru adjunct,
General maior Burca Mihail

Ordin de retragere din biblioteci

DE INDATA. Brosurile lui Vasile Luca, retrase
Directia Generala Politica
Penitenciarul Cluj
Intrarea nr. 75
952, iunie 18

Ordin nr. S/ 0 112 004
din 14 iunie 1952

Catre Penitenciarul Cluj
In legatura cu demascarea si zdrobirea de catre partid a devierii oportuniste de dreapta si a impaciuitorismului fata de ea, ordon:
Veti retrage de indata din toate bibliotecile toate brosurile lui Vasile Luca, numerele "Luptei de clasa" cuprinzand articole ale lui Vasile Luca si orice alte inscrisuri ale lui Vasile Luca.
Pentru a se evita orice fel de confuzii in randurile membrilor de partid si a maselor de oameni ai muncii, veti retrage din biblioteci scrierile tovarasilor Teohari Georgescu si Ana Pauker.
Acolo unde, in invatamantul de partid sau in alte domenii ale muncii de partid, s-au folosit materiale cuprinzand citate ale purtatorilor devierii de dreapta si ai impaciuitorismului, se vor da lamuriri cu privire la pozitia lor reala in problemele politicii de partid, in lumina articolului redactional al "Scinteii".
In articole, cuvantari, expuneri se vor folosi citate exclusiv din clasicii marxism-leninismului, documentele Partidului Bolsevic, lucrarile tovarasului Gheorghe Gheorghiu-Dej, hotararile partidului si guvernului, lucrarile altor conducatori ai partidului. Nu se vor folosi citate din scrierile lui Vasile Luca sau din cele ale tovarasilor Ana Pauker si Teohari Georgescu.
Vor fi retrase din circulatie biografiile lui Vasile Luca si ale tovarasilor Ana Pauker si Teohari Georgescu.
Lucrarile lui Vasile Luca, precum si cele ale tovarasilor Ana Pauker si Teohari Georgescu vor fi scoase din toate bibliografiile folosite in invatamantul de partid si de masa si in propaganda de partid de toate genurile.
Cu prilejul examenelor si seminariilor in invatamantul de partid, UTM, la pregatirea marxist-leninista a cadrelor si la lectiile politice cu ostasii, materialele vor fi studiate in lumina documentelor de partid: scrisoarea Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Roman catre organizatiile de partid si membrii partidului si articolul redactional din "Scinteia". Tuturor lucratorilor politici, asistentilor, elevilor si cursantilor, precum si tuturor membrilor de partid li se va cere cunoasterea temeinica a acestor documente si tratarea problemelor politicii de partid in spiritul lor.
Acolo unde sunt expuse sau se afla in biblioteci albumele editate de Institutul de Istorie a Partidului se vor retrage din aceste albume, pana la retiparire, materialele privitoare la Vasile Luca, precum si cele referitoare la tovarasii Ana Pauker si Teohari Georgescu.
In termen de 7 zile de la primirea prezentului ordin, tot materialul retras se va trimite Directiei Generale Politice MAI - Directia Propaganda si Agitatie - , prin Directiile Politice ale Comandamentelor de Arma si Directiilor Generale. Se atrage din nou atentia asupra necesitatii de a aplica de urgenta indicatiile circularei Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Roman nr. 85, trimisa cu nr. S/0 111 din 30 mai, cu privire la inlaturarea portretelor celor ce nu mai fac parte din conducerea partidului.
De aplicarea intocmai a prezentului ordin raspund loctiitorii politici ai Comandamentelor de Arma si Directiilor Generale.
  • Selectie si comentariu realizate de Ion Cristoiu
    Nota: Intertitlurile apartin redactiei
  • ×