x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Romania cu ochi albastri Romania cu ochi albastri - Pusi pe jar de invadarea Cehoslovaciei

Romania cu ochi albastri - Pusi pe jar de invadarea Cehoslovaciei

de Ion Cristoiu    |    30 Sep 2006   •   00:00
Romania cu ochi albastri - Pusi pe jar de invadarea Cehoslovaciei

Securitatea ia masuri anormale cand URSS, RDG, Polonia, Bulgaria si Ungaria au invadat Cehoslovacia in 1968. Si anume: convocarea agenturii pentru a i se explica pozitia partidului fata de situatia din Cehoslovacia, necenzurarea scrisorilor trimise in strainatate care dezaproba interventia, cele care o aprobau neavand nici o sansa sa ajunga la destinatie.

Dat fiind ca Nota din 21 august 1968 nu precizeaza ora emiterii, nu putem sti daca Securitatea aflase de invazie inaintea lui Ceausescu. Sigur e ca de la cel mai inalt nivel al institutiei se trimit catre toate unitatile din Bucuresti si din tara ordine de masuri iesite din comun. Cum iesit din comun, de altfel, era si momentul: invadarea unei tari socialiste de trupe ale unor tari pretins amice. Mobilizarea aparatului pentru a fi prezent la post, intarirea pazei la telecomunicatii, limitarea accesului in anumite institutii sunt masuri normale intr-o asemenea situatie de criza internationala. Anormale ni se par insa masuri precum: convocarea agenturii pentru a i se explica pozitia partidului fata de situatia din Cehoslovacia, necenzurarea scrisorilor trimise in strainatate care dezaproba interventia, cele care o aprobau neavand nici o sansa sa ajunga la destinatie. Anormale prin raportare la un Serviciu Secret democratic. Securitatea ramane insa Politie politica. Drept pentru care continua sa-si vare nasul in scrisorile cetatenilor, chiar si intr-un moment cand Ceausescu solicita solidaritatea tuturor romanilor.

INFORMATORILOR LI SE EXPLICA SITUATIA

Consiliul Securitatii Statului
Cabinet
Strict secret
21 august 1968

Catre sefii unitatilor Consiliului Securitatii Statului

Suntem informati ca, in ultimele ore, trupe ale unor tari socialiste au intrat pe teritoriul cehoslovac, fara a avea asentimentul guvernului acestei tari. Pentru a preveni eventuale actiuni ale elementelor dusmanoase in legatura cu aceste evenimente, luati urmatoarele masuri: mobilizati intregul aparat pentru a fi prezent la post; informati aparatul asupra acestei situatii; luati masurile speciale cunoscute in legatura cu serviciul de zi pe unitate, apararea obiectivelor importante; intensificarea activitatii pentru indeplinirea sarcinilor prevazute in planurile de actiune "Badea" si "Gemina"; intensificati munca cu reteaua informativa, pentru cunoasterea operativa a oricaror actiuni dusmanoase; in cazuri deosebite, raportati imediat organelor locale, precum si celor ierarhic superioare, luand in acelasi timp masuri energice pentru cunoasterea oricarui act dusmanos; acordati atentie deosebita pentru paza si securitatea statiilor de radio, posta, telefon, telegraf, precum si obiectivelor economice si institutiilor deosebite; perfectati masurile de cooperare cu organele MAI pentru indeplinirea sarcinilor de securitate si apararea obiectivelor.

Presedintele Consiliului Securitatii Statului
Ion Stanescu

CURSURI SUSPENDATE, MASURI INTARITE

Consiliul Securitatii Statului
Cabinet
Strict Secret
22 august 1968

Catre sefii unitatilor Consiliului Securitatii Statului

Urmare ordinului nr. 91250 din 21 august 1968, veti organiza serviciul de zi intarit pe unitate, luand toate masurile speciale care se impun. Incepand de azi, se suspenda cursurile de pregatire a ofiterilor candidati la concursul de admitere la Academia de Stiinte Social-Politice "Stefan Gheorghiu" si facultatile de Drept, urmand ca acestia sa se prezinte de urgenta la locurile lor de munca. Pe linia obiectivelor pe care le deserviti, veti lua masuri de asigurare a pazei acestora, avandu-se in vedere de a nu se crea o stare de incordare sau panica.

Este necesar, in special, sa fie intarita paza ministerelor, institutiilor, obiectivelor economice, postei, radioului, televiziunii, uzinelor electrice si altor obiective importante. Veti lua legatura cu conducatorii institutiilor respective, care, in acest sens, au primit dispozitii pe linie de partid si de stat. La cele mai importante obiective trebuie luate masuri ca acestea sa fie asigurate cu paza speciala, in colaborare cu trupele de securitate, organele de militie si trupele de paza ale MAI. Se va avea in vedere ca accesul la astfel de obiective sa se faca numai cu aprobarea conducerii ministerului, institutiei si intreprinderii respective.

Toate unitatile informative vor intensifica masurile informativ-operative in actiunile cele mai importante pe care le au in lucru. Se vor lua toate masurile de intensificare a contactului cu reteaua informativa, avandu-se in vedere respectarea unei depline conspirativitati si pe cat este posibil aceasta sa fie urgent contactata. Se va explica informatorilor, colaboratorilor si rezidentilor pozitia partidului si guvernului RSR fata de situatia creata in RS Cehoslovacia, cerandu-li-se totodata sa ne informeze cat se poate de operativ si obiectiv cu problemele care intereseaza aparatul securitatii statului. Intrucat situatia este deosebit de serioasa, veti lua masuri energice de supraveghere informativ-operativa a tuturor persoanelor suspecte sau pretabile la actiuni dusmanoase indiferent cine sunt acestea. Problemele cele mai importante imi vor fi raportate imediat sau tovarasului general-locotenent Raduica Grigore.

Unitatile care au sarcini privind apararea frontierei de stat trebuie sa ia toate masurile ce se impun, cooperand in acest sens si cu unitatile Ministerului Fortelor Armate si Ministerului Afacerilor Interne. Veti lua masuri ca efectivele unitatii dumneavoastra sa fie dotate cu armament si munitia respectiva, acestea fiind luate chiar de la stocul intangibil.

Daca din unitatea dv. sunt cadre plecate in concediu si socotiti ca este necesara rechemarea acestora la serviciu, veti lua masuri corespunzatoare, avand insa in vedere sa fie rechemate toate cadrele care au functii de conducere, precum si acelea despre care dv. socotiti necesar sa fie prezente in unitate.

Unitatile care deservesc aeroporturile vor lua masuri ca pe acestea sa se afle in permanenta ofiteri de securitate. In situatia cand vreun avion cehoslovac solicita aterizarea, sa nu se faca nici un fel de greutati si sa se raporteze imediat despre aceasta.

In cadrul fiecarei unitati trebuie sa existe paturi si cazarmament necesar pentru ca efectivele care raman in unitate sa se poata odihni, prin rotatie.

Toate trimiterile postale in strainatate, in continutul carora se dezaproba actiunile interventioniste de pe teritoriul RS Cehoslovacia, sa fie lasate sa plece la destinatie.

Presedintele Consiliului Securitatii Statului
Ion Stanescu

Selectie si comentariu realizate de Ion Cristoiu
Nota: Intertitlurile apartin redactiei

PAZA SPECIALA
"Este necesar, in special, sa fie intarita paza ministerelor, institutiilor, obiectivelor economice, postei, radioului, televiziunii, uzinelor electrice si altor obiective importante. Veti lua legatura cu conducatorii institutiilor respective, care, in acest sens, au primit dispozitii pe linie de partid si de stat. La cele mai importante obiective trebuie luate masuri ca acestea sa fie asigurate cu paza speciala"

RETEAUA IN PRIZA
"Toate unitatile informative vor intensifica masurile informativ-operative in actiunile cele mai importante pe care le au in lucru. Se vor lua toate masurile de intensificare a contactului cu reteaua informativa, avandu-se in vedere respectarea unei depline conspirativitati si, pe cat este posibil, aceasta sa fie urgent contactata. Se va explica informatorilor, colaboratorilor si rezidentilor pozitia partidului si guvernului R.S.R. fata de situatia creata in R.S. Cehoslovacia"
×