x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Romania fara vinovati Secret medical: Bisturiu prea ascutit

Secret medical: Bisturiu prea ascutit

de Alex Nedea    |    26 Apr 2006   •   00:00
Secret medical: Bisturiu prea ascutit

O fetita de sase ani a vazut moartea cu ochii dupa ce a fost operata de amigdale. Desi copila a inceput sa sangereze imediat, doctorul a inter-venit abia dupa ce fata pierduse jumatate din sange. Medicul este gasit nevinovat si, mai mult, chiar e numit salvator.

"Are niste amigdale monstruoase", a exclamat doctorul privind adanc in gatul fetitei de 6 ani, Flavia Farama. "Trebuie operata", i-a convins medicul pe parintii care nu intuiau urmarile acestei operatii asa-zis banale.

Pe un pat din Spitalul Orasenesc Viseul de Sus, micuta Flavia Bianca Farama horcaie, iar sangele ii curge pe nas si pe gura ca la robinet. De jur-imprejur sunt tavitele pline de sange. Langa patul copilului, mama si tatal privesc ingroziti la imaginile ce se desfasoara sub ochii lor, pielea fetei care se invineteste treptat, chipul care ia o culoare cadaverica. "Mai chemati o data medicul", striga disperata mama la asistenta.

La 17 mai 2005, Ramona Farama a primit pe drum un telefon de la doctorul ORL care ii consultase copilul cu o zi inainte si ii cerea sa o aduca pe fata, Flavia Farama, la spital ca sa fie operata. Femeia s-a lasat pe mana medicului, Adrian Mihalca.

OPERATIA. Copila de 6 ani a fost anesteziata total si dupa cateva zeci de minute medicul a iesit din operatie si i-a linistit: "Totul a decurs normal, am tras o chiureta si la polipi". S-a scuzat pentru ca trebuia sa plece int-un alt corp al spitalului, unde avea o vizita importanta de la Directia de Sanatate Publica din Baia Mare. "Dupa zece minute, fetita a inceput sa sangereze pe nari si pe gura. Am chemat medicul, care ne-a asigurat ca e normal ca locul sa sangereze dupa care s-a intors la cei de la DSP. Dupa 20 de minute sangerarea s-a intensificat, am chemat din nou medicul care nu s-a impacientat si a incercat sa opreasca sangerarea cu un tamponament, moment in care fetita a tusit si l-a improscat cu sange pe medic din cap pana in picioare. Iarasi a plecat doctorul. Dupa alte 20 de minute in care sangerarea a devenit si mai mare, vazand ca fetita incepe sa horcaie si sa se albastreasca la fata, iar sangele curge pe nas si pe gura in cantitati foarte mari, am alertat din nou doctorul. S-a hotarat pregatirea salii de operatie", povesteste mama fetei. In tot acest timp, cat doctorul Adrian Mihalca statea la un pahar de vorba cu respectabilii colegi de la Baia Mare, copila a pierdut jumatate din cantitatea de sange, lucru dovedit de analizele la sange de dinainte si de dupa operatie. A vazut moartea cu ochii. Acelasi medic a reusit in cele din urma sa opreasca sangerarea si sa o salveze pe Flavia.

A DISPARUT LUETA! Dar necazurile familiei Farama erau departe de a se incheia. La cateva zile de la operatie, parintii au observat ca lueta sau omusorul, cum i se mai spune in popor, a disparut. I-a cerut explicatii doctorului Mihalca, iar acesta a incercat sa-i linisteasca, zicandu-le ca probabil organul cu pricina a fost prins de cerul valului palatin din cauza tamponamentului folosit pentru oprirea sangerarii. Pentru ca nu au crezut explicatia medicului, parintii Flaviei au mers cu fetita la un cabinet particular. Fara sa stie de numele doctorului care a operat-o pe copila, medicul cabinetului, Teofil Pop, s-a uitat in gatul pacientei si a exclamat: "Extraordinar, asta i-a taiat lueta! Asa ceva n-am mai vazut!". Parintii au inlemnit. Din cauza lipsei luetei, fetita avea mari greutati in vorbire, iar mancarea ii curgea pe nas.

DE NOTA 10. Doctorul acuzat de malpraxis se mandreste cu diplomele sale

URMARI. Familia Farama a apelat imediat la ajutorul unui logoped pentru a-i corecta copilei noul handicap. Cam un milion pe zi i-a costat pe parinti aceasta refacere, care s-a intins pe parcursul a trei luni. Confirmarea oficiala a faptului ca medicul Mihalca a taiat mai mult decat trebuia in momentul operatiei a venit la Institutul de Medicina Legala. Pe certificatul medico-legal semnat de doctorul Ion Caragata scrie negru pe alb: "Numita Farama Flavia Bianca a prezentat: o stare post-amigdalectomie cu sectiune completa de lueta".

NEVINOVAT. Parintii au depus o plangere la Colegiul Medicilor, acuzandu-l pe Mihalca de vatamare corporala grava si de fals intelectual, pentru ca a incercat sa le ascunda sectionarea luetei. In ciuda constatarii medicului legist, colegiul il gaseste nevinovat pe doctorul Mihalca. Mai mult, il felicita pentru interventia chirurgicala care a fost "corecta si salutara in vederea salvarii vietii pacientei". Ramane un mister cum au reusit cei de la Colegiul Medicilor sa faca abstractie de documentul medico-legal si de alte cateva adeverinte ale altor medici specialisti potrivit carora Mihalca a sectionat lueta. Cert este ca una din cunostintele doctorului, Silviu Albu, medic primar ORL, a depus la Colegiul Medicilor o "analiza a cazului" folosind o bibliografie stufoasa, din 14 opere citate. Aici i se ia apararea lui Mihalca, folosind argumente mai mult sau mai putin medicale. De pilda, Albu sustine ca absenta luetei nu e o mare tragedie, intrucat "la unele triburi din Africa lueta este amputata ritualic la adolescenti pentru a marca intrarea in varsta matura".

AMINTESTE-TI
  • Data: 17 mai 2005
  • Locul: Spitalul Orasenesc Viseul de Sus, Clinica ORL
  • Fapta: Amputatie de lueta in urma unei operatii de amigdale
  • Victime: Farama Flavia Bianca (6 ani)
  • Vinovati: IML a stabilit ca vinovat este dr. Mihalca Adrian
  • Pedepse: Nici una
  • NEGARE PANA LA CAPAT
    In ciuda constatarilor colegilor de breasla, doctorul Adrian Mihalca, acuzat de malpraxis, neaga si acum sectionarea luetei si sustine ca organul s-a lipit de valul palatin si mai apoi, pentru ca nu a fost vascularizata, "s-a uscat si a cazut". Ne-am intalnit cu medicul in biroul directorului spitalului. Ne-a dus in liniste cu propriul Volkswagen Passat nou-nout la cabinetul particular pe care il conduce. Odata intrati in biroul lui, Mihalca a inceput hodoronc-tronc: "Deci sa va spun in cateva minute cine sunt eu: am fost cel mai bun din promotia mea, am diploma de absolvire pe specializarea mea luata cu nota 10, sunt singurul ORL-ist din zona la 75 de mii de oameni, am diplome de la conferinte si simpozioane, dar asa... cu zecile, din ’84 am efectuat sase mii de operatii la adulti si copii, Mihalca este o familie de nobili, mama mea e primul cetatean de onoare al orasului Viseu...". Cate si mai cate a inceput sa ne insire medicul despre cariera lui, ce e amenintata acum de mama copilei, Ramona Farama, care "vrea sa terfeleasca... toate congresele si simpozioanele". Medicul vede in demersurile familiei de a-l gasi vinovat "un santaj politic", caci el e consilier PNL, iar mama fetitei e pesedista. "Au ajuns sa-si puna copilul la mezat pentru partidul lor?" Mihalca sustine ca nu si-a dat seama din timp de faptul ca fata sangereaza, intrucat "copiii nu se manifesta". In momentul in care scriem acest articol Mihalca opereaza si acum copii. Decizia Colegiului Medicilor il declara apt sa-si continue lista celor sase mii de operatii. Insa dincolo de tonele de hartii cu care ataca mama, dincolo de maldarele de documente cu care se apara doctorul, fetita Flavia, de 7 ani, face singura judecati, gandindu-se prin ce a trecut. Riposteaza de fiecare data cand mama inca il numeste pe Mihalca "domnul doctor". "Cum sa-i zic «domnule doctor»? Acela e doctor? Acela e domn?"
    ×
    Subiecte în articol: mama doctorul medicul flavia mihalca farama lueta