x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Romania manga Romania manga - Cultul birtului

Romania manga - Cultul birtului

de Anca Alexe    |    Oana Vataselu    |    12 Iun 2006   •   00:00
Romania manga - Cultul birtului

In Bucuresti, liceeni, si nu numai, se dreg inainte de ore cu o bere, chiar sub afisul pe care scrie mare: "Nu servim bauturi alcoolice minorilor".

"Cultul birtului" pare sa ii fie inoculat romanului de la cele mai fragede varste. In Bucuresti, marea problema a barurilor postate strategic langa scoli inca mai persista. Liceeni, si nu numai, se dreg inainte de ore cu o bere, chiar sub afisul pe care scrie mare: "Nu servim bauturi alcoolice minorilor".

"Fiind baiet prin baruri ma duceam/ Si ma culcam langa un vinisor/ Iar bratul drept sub cap eu mi-l puneam/ S-aud cum vinul suna-ncetisor…" In apropierea Liceului "Gheorghe Lazar", din Parcul Cismigiu, nu numai liceenii se napustesc asupra teraselor proaspat deschise. De la muncitori pana la gulerele albe, toti gusta din licorile puse la dispozitie de localurile in aer liber. Unii isi ineaca amarul, iar altii iau pauze "binemeritate".

PODU’ DE PIATRA. Pe podul de langa liceu doi muncitori ascund in haina o sticla de doi litri cu bere. "Asta e podul… podu’ din reclama. Reclama aia la chipsuri, in care cade domnisoara cu lebada", spune cel tanar. Hohotele noastre de ras le-au dat elan: "Stiati ca, daca arunci aici un banut in apa, te indragostesti? Da’ stiti de ce nu mai sunt banuti? Pentru ca ii pescuiesc astia cu magnetul", continua el. Replicile il determina si pe cel de-al doilea muncitor sa intre in discutie: "Noi… noi suntem in pauza acuma. Bine… nu e chiar pauza, ca nu tre’ sa stie nimeni ca suntem aici. Da’ daca suna bossu’ mergem imediat la munca…". "Bossu’ - francezu’? Ca in «B.D. la munte si la mare»?", ii intrebam noi. "Da, da, da exact, francezu’…". Petre intervine: "Sa nu cada telefonu’, ca daca ma suna francezu’… Eee, daca ma suna ii zic ca fac doua-trei scufundari si vin".

CHEILE SI EXTRATERESTRII. I-am lasat pe muncitori sa-si savureze ultimele minute de pauza si am plecat inspre terasa din apropiere.
Nici nu am ajuns bine, ca ne-am trezit spectatoare la o scena… de amor. La una dintre mese, trei barbati discutau in fata paharelor de tarie. Unul dintre ei, mai ingenios, isi legase de gat doua sticle de jumatate de litru. Dupa zece minute, in fata mesei se opreste o femeie. "Aici erai, ma? Aici erai? Cu betivii? Ce cauti ma, aici?". Unul dintre barbati se ridica de la masa si se indreapta spre nou-venita: "Hai acasa! Da cheile si hai acasa!". "Ce chei ma, nu sunt la tine? Nu ti le-am lasat tie?", urla femeia. Femeia se da trei pasi inapoi si pleaca inspre casa. Ramasi la terasa, barbatii continua sa "guste" din tarii: "Ce crezi? Extraterestrii aia or fi muritori sau nemuritori?".

LA FONTANA. Dupa cele vazute in apropierea Colegiului National "Gheorghe Lazar" ne-am hotarat sa ne indreptam spre o alta institutie de invatamant... Liceul Teoretic, "Miguel de Cervantes".

Peste drum de liceu, o terasa cu un nume la fel de spaniol ca si scoala: Fontana. Desi prea populata pentru orele pranzului, oamenii de la mese isi beau in liniste "racoritoarele". Gusturile pot fi usor impartite, pe categorii de varsta. Tinerii prefera berea, iar cei in varsta tariile...

SA TRAITI! Intre Scoala Iancului si Liceul Teoretic "Mihai Viteazul", spiritele erau mai incinse. La o terasa cu iz rural, un politist care nu mai avea nevoie de fiola pentru a i se depista alcoolemia, se dadea in spectacol. "...Ba, nu intelegeti ca pe mine, dupa ’90, imediat dupa ’90, m-a chemat la Bucuresti si mi-a zis sefu’: «Ba, vrei casa? Ia de semneaza, ca nu se stie ce vremuri vin...» Asta e! Altii au preferat sa nu vina si acuma plang pe la usa mea... ce sa-i faci, daca nu stie interesul." Incetul cu incetul aflam ca barbatul este politistul comunei Pantelimon, iar sotia lui este chiar invatatoare la singura scoala din sat.

NUME DE COD. Dupa ce s-a retras politistul, am pornit si noi spre o alta locatie… la fel de vesela: terasa La Pega, vizavi de Liceul Teoretic "Decebal".

Aflam de la elevi ca terasa reprezinta "locul de unde vine diriga si ii aduna". "Daca nu ne dati la televizor va spunem orarul nostru de zi cu zi... sincer. Ionut ma cheama!", zambeste unul dintre baieti. S-au strans in jurul nostru si au incercat sa reconstituie, pas cu pas, o zi de scoala. Din harmalaie a reiesit ca: "In pauza dinaintea primei ore clasa se aduna in curtea scolii pentru a face cheta... asaaaa... apoi ne intrebam unul pe celalalt care este numele de cod: scoala sau Pega? Evident ca Pega triumfa! Se mai intampla ca la a patra sau a cincea ora sa vina diriga’ exasperata de ceilalti profesori... de lipsa noastra de la ore. Si incearca sa ne aduca la scoala… de fiecare data ne ameninta ca suntem la limita cu absentele si ca ne scade nota la purtare... sa nu ne intrebati de ce bem ca nu mai terminam pana maine", continua Ionut. Pentru ca dadeau semne de plictiseala, am decis sa lasam grupul sa-si termine "programul" si ne-am ales o alta destinatie: "Anghel Saligny".

"EGALITATE". In fata Liceului "Anghel Saligny" si in diagonala cu Scoala Generala numarul 199, cinci terase se bucura de clientii sositi inca de la pranz. Berea, vinul si tariile sunt bauturile de baza. Primele doua terase si ultima, un pic mai stilate, erau populate de elevi. Cele din mijloc aveau... un alt soi de clientela. Pe muzica de petrecere si fara sa se sinchiseasca de invataceii de alaturi, "varstnicii" consumatori de tarii urlau cat ii tinea gura.

Galagia din terase rasuna pana in clasele de liceu. Parerea elevilor aflati la un pahar de bere este ca, ce-i prea mult strica". Orele oricum se fac, iar cine vrea sa invete o poate face in orice conditii.

CHETA
"In pauza dinaintea primei ore, clasa se aduna in curtea scolii pentru a face cheta... asaaaa... apoi ne intrebam unul pe celalalt care este numele de cod: scoala sau Pega? Evident ca Pega triumfa!"
Ionut - elev Liceul Teoretic "Decebal"
ABSENTA
"La a patra sau a cincea ora mai vine diriga’ exasperata de ceilalti profesori... de lipsa noastra de la ore. Si incearca sa ne aduca la scoala... de fiecare data ne ameninta ca suntem la limita cu absentele"
Ionut - elev Liceul Teoretic "Decebal"
×
Subiecte în articol: scoala liceul teoretic