x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Românii care nu există Romănii fără CNP ingroapă spitalele

Romănii fără CNP ingroapă spitalele

de Alex Nedea    |    16 Iun 2007   •   00:00
Romănii fără CNP ingroapă spitalele

Chiar dacă nu figurează in evidenţele populaţiei, romănii fără CNP respiră, tuşesc, fac febră sau copii. Vin să se vindece sau să nască la spitale. In urma lor rămăn găurile din bugetele instituţiilor sanitare. Şi-n vreme ce managerii spitalelor propun fotografierea şi amprentarea lor, Institutul Naţional de Evidenţă a Populaţiei invocă dreptul pacientului la imagine. Romănii care nu există se nasc din indolenţa autorităţilor.Â



Pacienţii fără CNP fac găuri in bugetul spitalelor. Directorul Spitalului Caritas din Bucureşti, Bogdan Jansen, a organizat o dezbatere publică pentru rezolvarea situaţiei. 1.000 de oameni fără identitate vin la Caritas anual, producănd pagube de miliarde de lei.


†Jurnalul Naţional: Aţi făcut o dezbatere publică cu reprezentanţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor şi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate privind persoanele fără identitate (PIN) in spital. Ce v-a determinat să organizaţi o atfel de intrunire?

Bogdan Jansen: Avem anual 1.000 de persoane care nu işi declară Codul Numeric Personal (CNP) in momentul in care vin la noi şi primesc ingrijiri medicale. Cifra reprezintă 5% din totalul pacienţilor noştri. Nu ştim căţi dintre aceştia nu au avut niciodată un certificat de naştere şi căţi au un CNP, dar işi dau date false. Aceşti oameni, adulţi şi copii, imi provoacă anual o pagubă in buget de 2 miliarde de lei vechi. Cu aceşti bani aş putea să investesc in reparaţii pentru imbunătăţirea gradului de confort din spitale. Am incercat la acea dezbatere să găsesc soluţii pentru acordarea unui CNP imediat ce pacientul se prezintă la mine şi spune că nu are acte. CNP-ul pe care il iau din cartea de identitate e singura modalitate de a te repera pe tine, ca şi asigurat la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Pe ei nu ii interesează că te cheamă Jansen, Popescu şi stai pe strada Traian 29. Ei se decontează cu furnizorii de servicii medicale prin CNP.


Posibilă soluţie

†Aţi găsit rezolvarea problemei in urma dezbaterii?

Am găsit atunci o serie de soluţii care, din punctul de vedere al presei şi al nostru, au fost considerate benefice. In momentul in care copilul s-a născut şi e declarat viu, adică primeşte din partea spitalului un act constatator, trebuie să primească automat un CNP. Este viabilă această soluţie, dar instituţia care trebuie să regleze această scăpare a legii este Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA). Şi, practic, cei care au fost un pic pe frănă vizavi de subiectul ăsta au fost cele trei persoane care reprezentau Inspectoratul Naţional pentru Evidenţa Persoanelor, aflat in cadrul MIRA. Legea spune că numai părintele poate să declare la primărie că acel copil este al lui şi să ceară eliberearea unui certificat de naştere. Eu zic: "Nu, domnule, in momentul in care s-a născut copilul, să primească automat un CNP!". CNP-ul nu cuprinde in combinaţia de cifre nici numele tatălui, nici al mamei. Din momentul dezbaterii, lucrurile au rămas intr-o situaţie incertă. Nu s-a făcut absolut nimic pentru rezolvarea situaţiei. Consider că nu e voinţă din partea poliţiei pentru rezolvarea PIN-urilor.


†Cum ajung oamenii aceştia să fie trataţi pe gratis?

Dacă tu vii la spital şi susţii că ai o urgenţă, incepănd de la durere de măsea şi terminănd cu situaţia in care eşti pe cale să naşti, atunci eu, ca unitate medicală, sunt obligat să iţi ofer servicii fără să-ţi cer act de identitate. O serie intreagă de categorii sociale profită de această ingerinţă in lege. Femeile care vin să nască reprezintă o problemă specifică pentru Spitalul "Caritas". Aici intră şi populaţia romă, din care o mare parte, de regulă, nu are acte de identitate pentru că nu a avut niciodată asemenea documente. Şi atunci vin să nască cănd sunt cu copilul aproape intre genunchi. Fiind o urgenţă, suntem obligaţi să le internăm. Le oferim servicii medicale, apoi se intămplă două fenomene: ori pleacă din spitale şi abandonează copilul, ori pleacă din spitale cu copil cu tot, fără să se mai preocupe de inregistrarea lui. De regulă, cei care işi abandonează copilul işi dau nume şi adrese false. Acest lucru are o repercusiune asupra copilului care va sta in unitatea noastră fără nici un act. Există două modalităţi ca acest copil să fie inregistrat: plasarea la un asistent maternal sau adopţia. Chiar in acest moment (interviul a fost luat la sfărşitul lunii mai - n.r.) am doi copii abandonaţi in spital fără CNP. Problemele nu sunt cantonate doar in zona copilului născut, ci şi al celor fără adăpost care vin şi se internează in spital, iar noi nu putem să-i mai scoatem de aici. Nu te lasă conştiinţa să ii scoţi in stradă, ei neavănd case. Acum nu mai avem astfel de cazuri, dar, din ce mi s-a spus, am avut oameni care stăteau şi doi-trei ani in spital. Din ce se vede in foile de observaţie există o serie de "clienţi ai casei" care din decembrie cănd incepe iarna se mută in spital.


Piedici

†Aveţi un protocol semnat cu primăria ca, atunci cănd vine un astfel de pacient care nu a avut niciodată un CNP, cei de la primărie să inceapă demersurile pentru inregistrarea tardivă a naşterii?

Asistenta socială a spitalului incearcă să străngă căt mai multe date, şi apoi anunţă poliţia. Iar poliţia trebuie să ne spună in termen de 30 de zile dacă pacientul există sau nu există. Şi dacă nu există - "Bad-Luck" (n.r. - ghinion). Dacă nu există - "Capcană!".


†Dar nu puteţi prin intermediul primăriei să-i faceţi un certificat de naştere? Omul acela va veni iarăşi la spital…

Primăria ar putea să facă treaba asta in momentul in care omul respectiv solicită asta. Dar cănd ai 80 de ani, nu iţi mai doreşti lucrul ăsta.


†Care e categoria care provoacă cele mai mari pagube?

O problemă mare este cu copiii mamelor fără CNP care se nasc prematur. Lipsa CNP-ului mamei atrage după sine lipsa CNP-ului copilului. Copilul născut prematur este ţinut in incubator şi, in perioada de timp ce trece pănă ca acesta să ajungă la un stadiu normal de dezvoltare, lipsa unui certificat de naştere nu ne permite să decontăm serviciile medicale ale spitalului. Copiii prematuri consumă foarte mult. Costurile sunt mult mai mari pentru unul născut prematur decăt pentru unul născut la termen. Cheltuim cu un astfel de caz din bugetul spitalului in jur de 3 milioane de lei pe zi. Şi acesta poate primi servicii şi timp de trei luni.


†Dacă o mamă care a născut in spital fără CNP pleacă şi apoi revine şi-şi cere copilul, i-l daţi?

Dacă mai e la noi nou-născutul, i-l dăm.


†Dacă nu are un act de identitate, practic nu ştiţi cui i-l daţi…

Aşa este, in primă instanţă nu ştim cui i-l dăm. Dar sunt căteva indicii care ne ajută să ne dăm seama dacă e intr-adevăr mama copilului sau nu. In foaia de internare a mamei de atunci cănd a născut sunt o serie de date pe care le confruntăm cu ce declară persoana care vine la spital. Vin şi o serie de persoane care nu sunt părinţii copilului, nu sunt rudele acestuia, deşi pretind că ar fi.



Fotografiaţi şi amprentaţi

Bogdan Jansen a propus MIRA ca, in momentul in care o persoană adultă vine in spital fără un CNP, să fie fotografiată şi amprentată. "Lucrul ăsta i-ar ajuta pe toţi, şi pe noi ca spital, şi pe ei ca oameni ai legii. Astfel s-ar diminua foarte mult fenomenul pacienţilor care vin fără să prezinte un act de identitate pentru că, văzăndu-se fotografiaţi şi amprentaţi, s-ar speria. In acelaşi mod s-ar găsi şi o serie de infractori care se ascund prin spitale". Cei de la INEP I-a spus la dezbatere că nu se pot face fotografii acestor oameni fără acordul lor, invocănd dreptul la imagine al pacientului. In realitate, conform Inspectoratului General al Poliţiei Romăne (IGPR), de anul trecut există o metodologie de lucru in acest sens. "Dacă un spital raportează către noi că are un pacient care nu işi poate declina identitatea, noi suntem obligaţi ca, după ce efectuăm cercetările preliminare, să il fotografiem şi să-l amprentăm. Apoi dosarul persoanei cu identitate necunoscută este trimis către INEP", ne-a spus Nicolae Burnici, subcomisar din cadrul Biroului Urmăriri al IGPR.

×