x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Tarafuri şi fanfare Hai la Festival, la Tarafuri şi Fanfare

Hai la Festival, la Tarafuri şi Fanfare

de Carmen Anghel    |    Costin Anghel    |    29 Sep 2007   •   00:00
Hai la Festival, la Tarafuri şi Fanfare

Recurs cu "Tarafuri şi fanfare" ● Serbare cămpenească - Intraţi in horă ● Călătorie - Moştenirea ● Fanfara lui Gălan - Căntare in familie ● Taraful de la Ianca - Agricultori, dar şi lăutari, Căntecele Dunării ● Săngiorz Băi - "Noi nu vrem să se piardă tradiţia" ● Taraful din Goicea - Poveşti cu lăutari olteni, Bătrănii lăutari goiceni ● Fanfara din Calafindeşti - La numai 5 ani bate la tobe ● Taraful "Iedera" din Carei - "Codreneşte" şi "Scuturat" , Lutier abil ● Ostroveni - Fără pereche ● Taraf bucovinean - Căntece aduse din Suceava ● Taraful din Mărşa - Mărşenii lui MC Vasile ● Taraf gorjenesc - Sunete care ne inveselesc

Hai la festival! Tarafuri şi fanfare!

Vă propunem două zile de poveste. Să retrăim frumuseţea autentică a satului romănesc. Să ne regăsim in atmosfera paşnică a Satului din inima oraşului. Şi apoi să ne bucurăm de cea mai bună muzică. Aşa cum v-am promis, cei mai buni muzicanţi vor cănta pentru voi cea mai frumoasă muzică a sufletului romănesc.

Poveşti despre dragostea de altădată. Poveşti care nu au putut fi uitate şi au rămas in lada de zestre a lăutarilor. Iar ei le-au transmis din generaţie in generaţie, ca pe nişte comori. Căntece despre viteji care au uimit lumea cu faptele lor. Căntece de joc, invitaţie la veselie. Suflete frumoase. Oameni indrăgostiţi de muzică. Oameni crescuţi in respectul tradiţiei romăneşti. Muzicanţii, pe care vi-i prezentăm in paginile care urmează, au primit cu bucurie această misiune: de a vă arăta ce frumoasă este muzica romănească.

Veniţi la Festival! Ei sunt gata să vă arate comorile lor.

Incepe petrecerea! Două zile de muzică romănească, două zile de văzut şi ascultat frănturi de spirit romănesc in esenţă pură la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti". Dragi romăni, Jurnalul Naţional vă invită măine şi duminică să petreceţi cu Tarafuri şi Fanfare.


Muzică populară autentică. Muzică de taraf, muzică de fanfară, căntece pentru inălţat spiritele romănilor şi bucurat inimile celor ce simt şi trăiesc romăneşte. Asta vă pregăteşte Jurnalul Naţional! V-am adus prin Ediţiile de Colecţie muzică romănească de valoare şi pe interpreţii dragi sufletelor dumneavoastră. Venim acum in faţa romănilor cu o invitaţie specială. Vă invităm sămbătă şi duminică la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", la Festivalul "Tarafuri şi Fanfare", un eveniment marca Jurnalul Naţional.


DIN TOATĂ ROMĂNIA. Lăutari din toată Romănia vor cănta pentru dumneavoastră. Opt tarafuri şi două fanfare vin să prezinte zestrea lor de muzică autentică romănească. Fanfara lui Gălan din Cugir, Alba, vine la Satul din mijlocul oraşului cu căntece ardeleneşti, din Alba, dar şi cu melodii moştenite de la părinţii lor, originari din satul Bolteni, judeţul Vaslui. Fraţi buni sau veri, cei opt membri ai Fanfarei lui Gălan căntă cu plăcere despre trăirile omeneşti, despre bucurii şi tristeţi, doine, căntece de joc şi voie bună.


Din Alba in Olt şi ajungem la Ianca. Cu o vioară, o chitară, un ţambal şi-un contrabas, "Onică Maţ", "Ficuţă", Vasile Ene din neamul "Baur", "Caroş" şi "Didă", cinci lăutari bătrăni cu inimi tinere, aduc cu ei la festival căntecul oltenesc, vechi şi bun ca un vin ţinut la răcoarea pivniţei.


Trei voinici vin tocmai din Bistriţa-Năsăud. Taraful din Săngiorz Băi vine la festival să interpreteze pe acorduri de vioară, braci şi bas doine şi căntece de joc din zona pe care o reprezintă. Muzica bistriţenilor, de o frumuseţe aproape ireală, este interpretată intr-un mod unic de cei trei lăutari. Veniţi şi asculaţi-i... Căntece de voie bună, doine, balade, căntece de nuntă de după dar. Cu astfel de căntece in repertoriu se vor prezenta lăutarii din Goicea, Dolj. O chitară, un cimpoi, o vioară şi un contrabas. Şi un dansator de mare fineţe. Lăutarii vin cu muzica lor deosebită, dansatorul vine cu jocuri olteneşti, unele abia culese de la bătrănii comunei. "Poloxia", "Galaonul Bătut", "Brăuleţul lui Făcă" sunt dansuri pe care nimeni altcineva nu le mai joacă, dumneavoastră le veţi vedea in premieră.


Moldovenii nu se lasă nici ei mai prejos. Fanfara din Calafindeşti, Suceava, vine intr-o formulă de opt lăutari, cu căntece bătrăneşti, "ciobănaşuri", sărbe şi hore rare din Bucovina. Muzica "Codrului" va răsuna şi ea la festival. Ce este "Codrul"? "Codrul este un colţ de lume aproape neştiut, situat in extremitatea septentrională a Romăniei, la Apus de Maramureş şi Chioar, la Nord de Crişuri şi Sălaj", spunea Speranţa Rădulescu. Descoperiţi-i căntecele...


Tot din Dolj vin Taraful din Ostroveni. Tată şi fiu, doi lăutari ce căntă despre Gruia lui Novac, despre trecut in doine, balade, căntece bătrăneşti şi căntece de nuntă, intepretate intr-o manieră unică.

Muzici şi dansuri

Frumuseţea Moldovei va fi căntată şi de "Taraful bucovinean". Cei şase membri ai tarafului vor interpreta o suită din zona Sucevei, jocuri din zona Rădăuţilor, melodii şi doine bătrăneşti. Gorjul işi trimite şi el reprezentanţii... şi ce reprezentanţi! "Rapsozii Gorjului" vin să vă incănte cu hore, doine şi balade. Ultimii, dar nu cei din urmă, sunt mărşenii lui DJ Vasile, lăutarii de geniu din Giurgiu. Cu vocea incredibilă a lui DJ Vasile şi talentul nemăsurat al celor patru instrumentişti ce-l acompaniază, giurgiuvenii ridică orice public in picioare.

×