x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Tarafuri şi fanfare Taraful de la Ianca - Agricultori, dar şi lăutari

Taraful de la Ianca - Agricultori, dar şi lăutari

de Irina Munteanu    |    28 Sep 2007   •   00:00
Taraful de la Ianca - Agricultori, dar şi lăutari

De două ori pe săptămănă, după ce-şi termină muncile de agricultori, căţiva bărbaţi indrăgostiţi de muzica populară vin la Căminul cultural pentru repetiţie.

Ion Irimin, directorul Căminului cultural din Ianca - Olt şi cel care a adunat pentru prima oară lăutarii din sat in ansamblul "Izvoraşul", in 1972, spune că urmează să le dea oamenilor o pauză de vreo lună, două, să-şi culeagă viile şi porumbul. Dar mai intăi, cinci din cei peste 20 de membri ai ansamblului vor veni la Festivalul "Tarafuri şi fanfare", la Bucureşti.

"Am ales să prezentăm la Festival această formulă, pentru că aceşti lăutari sunt cei mai bătrăni, care căntă la instrumente autentice, iar repertoriul lor este vechi, autentic", spune Ion Irimin.

VESELIE. Ii vom asculta pe vioristul Ion Năvăcioiu, zis "Onică Maţ", "un bărbat de 66 de ani, foarte glumeţ", pe Vasile Dincă, adică Ficuţă, care căntă la vioară şi la cei 68 de ani
ai săi.

"El e singurul bătrăn care se mai ţine de lăutărie pe la nunţi. Nu prea ii mai caută lumea pe cei in vărstă să-i ia la petreceri, că acum au apărut tinerii ăştia cu orgi", spune Ion Irimin. Vor mai fi la Bucureşti Vasile Ene, din neamul "Baur", 69 de ani, chitarist, Gheorghe Epuran "Didă", 62 de ani, care căntă la contrabas, şi ţimbalistul Titi Burcea "Caroş".

×
Subiecte în articol: tarafuri şi fanfare