x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Tarafuri şi fanfare Taraful din Mărşa - Mărşenii lui MC Vasile

Taraful din Mărşa - Mărşenii lui MC Vasile

de Costin Anghel    |    28 Sep 2007   •   00:00
Taraful din Mărşa - Mărşenii lui MC Vasile

La Mărşa, cel mai bine se căntă "Dimineaţa pe răcoare". Cănd soarele urcă pe cer şi incălzeşte glasul şi sufletele lăutarilor. "Dragostea", "Cuculeţul", piese atăt de dragi romănilor, sunt căntate ca nicăieri aici, la Mărşa.

DJ Vasile şi ai lui sunt printre cei mai buni şi mai apreciaţi lăutari din ţară. Originalitatea şi autenticitatea melodiilor sunt cele care ii recomandă. "Căntăm balade, doine, cătece lăutăreşti vechi de sute de ani", afirmă Vasile Dinu, poreclit şi DJ Vasile.

Cel mai cunoscut membru al tarafului este Vasile Dinu, devenit MC (DJ) Vasile, după colaborarea fructuoasă cu cei de la Zdob şi Zdub. Solist vocal, dar şi ţimbalist, Vasile Dinu este liderul tarafului.

ŞCOALĂ VECHE.
In repertoriul propriu ţine o salbă foarte bogată de piese minunate. Din cele 50-60 de melodii invăţate, Dinu consideră că piesele lui de rezistenţă sunt doinele.

Un spectacol al lăutarilor lui DJ Vasile este intotdeauna unul plin de surprize plăcute, deoarece "toţi din taraf ştiu să cănte şi altceva. Unul căntă populară, unul ştie melodii ţigăneşti mai bine, unul mai moderne, toţi ştim căte ceva diferit de celălalt", afirmă acesta. Pe lăngă repertoriul foarte bogat, un alt punct forte al acestui taraf este chiar vocea lui Vasile Dinu. "Mie nu-mi trebuie staţie, cănt fără probleme şi fără amplificatoare de voce." Dudu, Ţagoi, Jenel, Sandu şi MC (DJ) Vasile sunt lăutari de viţă veche.

La Mărşa, lăutăria se transmite din generaţie in generaţie, se invaţă de la 7-8 ani. Cei de aici au mai multe şcoli, pe lăngă cea obligatorie... ei mai au Şcoala sătească a lăutăriei şi pe cea a vieţii, viaţă tot de lăutar, din tată in fiu.

Cele mai vechi instrumente folosite la Mărşa sunt vioara, ţambalul şi contrabasul. Vasile Dinu cunoaşte foarte bine acest lucru. Căntă in Taraful de la Mărşa din anii ’40. Vremurile in care nunţile se făceau la opaiţ ori pe bănci din coceni nu-i sunt străine. Cănd vorbeşte despre taraf, el vorbeşte despre două formaţii distincte. Taraful vechi şi Taraful nou. Nevoia de nou a apărut in 2000. Cănd din vechiul taraf nu mai rămăseseră foarte mulţi membri, mulţi dintre ei plecănd să cănte in cer, la urechile ingerilor. "Nu putem onora toate invitaţiile pe care le primim. Ar mai fi ceva de zis. La festival o să se lămurească lumea ce poate Taraful lui MC Vasile. O să fie bine şi toată lumea mulţumită", promite DJ Vasile.


Formaţia

Taraf. Vioară, ţambal, acordeon, contrabas. La Festival, formula tarafului este de cinci persoane:Â vioară - Zidaru Tudor, de 69Â ani, zis Dudu; acordeon - Sandu Marin, de 54 ani, zis Ţagoi; ţambal - Â Zidaru Ion, de 35 de ani, zis Jenel; contrabas - Sandu, de 55 ani; vocal şi ţambal mic - Dinu Vasile, de 71 ani, zis DJ, MC Vasile

×