x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Ţigan în loc de rom Guvernul, de acord cu "ţigan" în loc de "rom"

Guvernul, de acord cu "ţigan" în loc de "rom"

02 Dec 2010   •   18:51
Guvernul,  de acord cu "ţigan" în loc de "rom"
Sursa foto: /Reuters
140752-.jpgGuvernul este de acord cu schimbarea denumirii oficiale a persoanelor de etnie romă din "rom" în "ţigan", propusă într-o iniţiativă legislativă a deputatuluii PDL Silviu Prigoană, bazându-se pe recomandările Academiei Române, precum şi pe faptul că acesta este termenul folosit în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene.

"Ne-am bazat pe recomandările Academiei Române şi pe faptul că în majoritatea statelor UE termenul folosit este acesta", au declarat agenţiei Mediafax surse ministeriale, la finalul şedinţei de joi a Guvernului.

În punctul de vedere trimis Guvernului la propunerea deputatului PDL  Siviu Prigoană, Academia Română, arată că termenul "ţigan" reprezintă numele corect al acestei populaţii transnaţionale. "În multe ţări din spaţiul european este utilizat fără nici o restricţie un cuvânt având aceeaşi origine, respectiv aceeaşi evoluţie a semnificaţiei cu lexemul românesc: tsiganes în franceză, zingari în italiană, zigeuner în germană, tzigani în rusă şi polonă, cigany în maghiară, ciganin în bulgară şi sârbă, cigano în portugheză, zigenare în neerlandeză", susţine Academia Română.

Guvernul a discutat în urmă cu o săptămână despre formularea unui punct de vedere la iniţiativa lui Prigoană, însă, potrivit Mediafax, premierul Emil Boc a cerut o informare suplimentară constatând că, din zece instituţii publice consultate, chiar Academia Română susţine promovarea iniţiativei legislative.

×
Subiecte în articol: ţigan în loc de rom