x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Vama Vamilor, steaua stelelor

Vama Vamilor, steaua stelelor

de Claudia Daboveanu    |    19 Aug 2006   •   00:00
Vama Vamilor, steaua stelelor

Cate stele, atatia impati-miti de folk. Asta a fost starea pe care a indus-o "Folk you!" joi seara la Va-ma Veche. Campuri aurii, oameni buni si... pomi copti, oua de roua, nebu-ni de alb... Ne-am contopit cu sfarsitul de vara si-o vom mai face asta-seara, tot in Vama, cu Dinu Olarasu, Mir-cea Florian, Maria Gheorghiu, Zoia Alecu, Tatiana Ste-pa, Magda Puscas si Vasile Seicaru.

  • Un nebun de... roman, ungur, rrom si evreu Daca e joi, e Vama! Daca e-n Vama, e folk. "Folk you!". Folk adevarat, mustind de sevele verii, tasnite din "Campurile aurii" ale Narcisei Suciu. De vocile si chitarele artistilor, de butadele lui Motu Pittis. De toate cele traite acolo, venite de "dincolo de orice Vama, dincolo de DA sau NU"...

    O noapte speciala, asa cum sunt toate intr-un loc care aduna - nu se stie cu ce soi de energii si fluide magnetice - lume de tot felul. Bunaoara, nu prea stii ce are in comun un motorizat cu echipament ultimul racnet cu un cort in care se vara plin de apa marii din care n-a ramas decat sarea. Ori o pereche (ea machiata excesiv, cu toale de firma si tocuri de 12 cm care se-nfig in nisip, el - camasa roz, calcata impecabil, freza gelata si bratara lata de doua degete) la o terasa slinoasa, apoperita cu stuf... Sa mai punem la socoteala decapotabilele din care se-aud invariabil manele, nudistii fara complexe ca (sa zicem) beau bere ieftina la pet, alaturi de ocupantii vilelor de lux rasarite langa plaja, care consuma bauturi fine... Toate astea se-ntampla la Vama Veche, un loc unde doar folkul pare - si reuseste - sa le-alature pe toate cele amintite mai sus si sa faca in asa fel incat sa mai existe si armonie.

    CAMPURI DE NARCISE. Magia locului le face si le desface pe toate. Nu-ntrebati cum se-ntampla asta intr-un colt de lume de unde am senzatia ca s-a inspirat Aznavour cand a compus "La boheme"... Cert e ca joi seara "Folk you!" a fost altceva. Olarasu a sunat altfel. Atat singur, cat si... la patrat. Pentru ca Vladi, pustiul lui de patru ani, care ne obisnuise cu el in postura de a-l acompania pe tatal lui, a demonstrat ca poate sustine oricand un solo de muzicuta. Deocamdata. Ca nu se stie ce surprize rezerva un copil nascut dintr-un artist care compune muzica si versuri asa cum respira si-o mama dedicata trup si suflet odorului. Care are si datele unui star care primeste pe scena inspiratie de neunde... Spuneam de Dinu Olarasu care parea ca e altul. A fost. Narcisa Suciu l-a chemat alaturi de ea, cand si-a sustinut recitalul. Nu stiu de ce, parea c-a fost o surpriza pentru toata lumea. Mircea Rusu alaturi de Narcisa se mai vazuse, dar duetul vamaiot Narcisa - Olarasu chiar a luat prin surprindere toata adunarea de cateva mii de oameni: "Daca exista un folkist pe care-l apreciez in momentul asta, acela e Dinu Olarasu. Imi place maxim ce scrie, ce compune si ce canta. Si dac-as castiga la Lotto, as sti ce sa fac cu banii: i-as investi in Olarasu", a spus Narcisa Suciu, inainte ca Dinu sa urce pe scena, alaturi de ea.

    Maramuresanca exotica a recunoscut ca a avut mari emotii la inceputul recitalului. Dar nu s-au simtit. Cantarile ei au fost niste "Campuri aurii". Campuri de narcise, pe care ea le-a daruit, fir cu fir, fiecarui statator pe nisip, in cort, in barcile de pe tarm sau oriunde s-ar fi auzit glasul ei. Ca Dinu Olarasu, care nu pleaca nicaieri fara familie, Narcisa a venit insotita de fetita ei, Daria. O... Narcisa mai mica, un boboc cret si roscat. Cand ne indreptam spre scena de pe plaja, voleibalistii de ocazie au uitat o clipa de regulile jocului. "Maaama, uite ce seamana aia cu Narcisa Suciu", zice unul. "Chiar ea e, ma, ia uite ce seamana fie-sa cu ea. Nu vezi ca are si chitara? Marfa, inseamna ca-i concert, mergem si noi!", spune partenerul de joc.

    HIPPIE. Zoe Alecu: "Imi plac pletele si ploaia si camasile-nflorate/ Nu raspund cand mi se-arunca vorbe-n spate..."

    OUA DE ROUA. A fost noaptea fetelor. A venit din nou Maria Magdalena Danaila, care daca ar fi fost intrebata "Ce mai faci?", ca-n cantecul ei, n-ar fi raspuns, cum o face pe note "Merci bine!", ci "mi-e rau si mi-e frig si iau antibiotice". Credeti ca s-a plans vreo clipa? Un profesionist nu lasa publicul sa vada genul asta de amanunte...

    Zoia Alecu. De cand n-ati mai auzit-o cantand "Oua de roua"? O piesa foarte ascultata in casa lui Florian Pittis, dupa cum el insusi a declarat. Frumoasa cu ochi verzi si alura adolescentina a cantat cu toata fiinta ei plina de amintirea unor vremuri care-ncepeau si se terminau cu "Woodstock", cu fuste largi pana-n pamant, cu parul lung si parfum de pachouli... "Imi plac pletele si ploaia si camasile-nflorate/ Nu raspund cand mi se-arunca vorbe-n spate...", zice Motu si bine zice. Zoia, chiar trecuta prin experienta numita "Sfinx", nu si-a pierdut nici profunzimea vocii, nici spiritul vesnic tanar care-i iese prin toti porii. O hippie iubita si aplaudata de vamaiotii care-au simtit cat e de emotionata...

    OMUL BUN SI POMUL COPT...
    BAND. Numele formatiei lui Mircea Rusu e si al localitatii al carui primar e, nu vreo "fita" anglo-saxona...
    Daca Emeric Imre ne-a innebunit cu "Nebun de alb", o piesa la care Narcisa Suciu i-a asigurat un backing vocals minunat din culise, Mircea Rusu i-a innebunit pesemne pe locuitorii localitatii al carui primar este, pentru ca "i-a lasat de izbeliste" doar putin, cat sa cante la "Folk you!". Band se cheama localitatea, iar de aici vine si numele formatiei: Mircea Rusu Band. Vizitele primarilor la "Folk you!" par sa se inteteasca, pentru ca inainte de a ne vizita acela care le-a pus "internet la priza" celor de care vede - l-am numit pe Mircea Rusu - saptamana trecuta, un fost primar (e-adevarat!), dar actual presedinte (nu de bloc, ci de stat!), il numim pe Traian Basescu, a fost o prezenta discreta, dar recognoscibila la "Folk you!". Pentru ca tuturor ne place-n Vama Veche, asta seara ne vedem tot aici, cu aceia care ne-au cantat si aseara: Dinu Olarasu, Mircea Florian, Maria Gheorghiu, Tatiana Stepa, Magda Puscas si Vasile Seicaru. Prezentator, acelasi neobosit Florian Pittis.

    PROGRAM FOLK YOU 2 (17-19 august 2006)
    17 august - Vama Veche Zoe Alecu, Mircea Bodolan, Mircea Rusu, Narcisa Suciu, Maria Magdalena Danaila, Emeric Imre
    18 august - Vama Veche Mircea Florian, Maria Gheorghiu, Tatiana Stepa, Magdalena Puscas, Zoe Alecu, Vasile Seicaru
    19 august - 2 Mai Mircea Florian, Maria Gheorghiu, Tatiana Stepa, Magdalena Puscas, Zoe Alecu, Vasile Seicaru

    INREGISTRĂRI VIDEO - FOLK YOU 2
  • ×