x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Viata intre ghisee Autoritatile isi baga coada intre picioare

Autoritatile isi baga coada intre picioare

de Carmen Preotesoiu    |    Alex Nedea    |    Radu Tutuianu    |    Andreea Sminchise    |    18 Sep 2006   •   00:00
Autoritatile isi baga coada intre picioare

Ne-am obisnuit cu astep-tatul la coada. Noi da, ei nu. Oamenii politici ai Ro-maniei de azi au pierdut din vocabular si din pre-ocuparea cotidiana eter-na si deloc fascinanta "coada". Ei deleaga. Traiesc realitatea prin interpusi. Mai stau la rand la supermarket, bilete la film sau aero-port, dar nu si la compensate, Administratia Financiara sau Serviciul Pasapoarte.

Oamenii politici nu au cozi. Ne pacalesc o data la patru ani, ca vulpea din poveste, si cum ajung cu dosurile in balta vrajita din care pescuiesc la somn, se intampla miracolul. Cozile si ghiseele dispar. E o lume la care noi nici nu indraznim sa visam...

Calin Popescu Tariceanu
prim-ministrul Romaniei

Premierul Calin Popescu Tariceanu, primul pe care am fi vrut sa-l luam la intrebari, a fost la sfarsitul acestei saptamani mult prea ocupat pentru a discuta despre cozile la care stau romanii. Dupa cateva telefoane care, culmea, l-au gasit mereu pe premier intr-o alta sedinta, vocea feminina de la celalalt capat al firului ne-a indrumat insistent catre cabinetul de presa. De unde am primit in scris un raspuns. Sau, mai precis, o scuza: "E-mail-ul dvs. a ajuns la noi prea tarziu. Era deja dupa-amiaza. Iar primul-ministru nici nu a avut program cu publicul azi. Noi, de obicei, suntem operativi". V-am fi vrut eficienti...

Marko Bela
vicepremier

Jurnalul National: Ce parere aveti despre demersul jurnalistic al ziarului nostru indreptat impotriva cozilor din Romania?
Sunt de acord cu initiativa dumneavoastra si o salut, dar sper sa o duceti pana la capat. Cozile sunt numai un simptom al altor probleme: proasta administrare, lipsa de organizare. In cazul medicamentelor nu e vorba doar despre lipsa de organizare, dar si despre frica (cetatenilor n.r.), justificata de altfel, de a nu ramane fara medicamente.

Sunteti ministru de stat pentru coordonarea activitatii si din Invatamant. Credeti ca e normal ca un roman sa stea la coada pentru a-si inscrie copiii la gradinita?
Eu aflu acum de la dumneavoastra despre aceasta problema, dar va cred ca exista. Mi se pare o problema de organizare si aici. Eu fac parte dintr-o generatie cu o experienta trista in ceea ce priveste coada. In anii ’50, parintii se trezeau in zori sa cumpere alimente. In anii ’80, am trait si eu acelasi lucru.

Acum, membrii familiei dumneavoastra mai stau la cozi?
Trebuie sa fim cinstiti. Recunosc ca nu am mai stat la coada de mult, de ani de zile. Am stat, dar la cozi mai mici… la supermarket ma mai duc, trebuie sa merg la cumparaturi si stau la coada. Dar asta nu e o coada autentica, cum va intereseaza pe dumneavoastra. Sotia merge la Finante, la Circulatie. Deci ma afecteaza si pe mine, dar in mod indirect.

Ca ministru de stat, ce veti face pentru eliminarea cozilor? Macar din domeniile care va privesc...
Parerea mea este ca acest sistem nu e doar generator de stres, ci e si de coruptie… Eu va promit ca ma voi informa in privinta acestei probleme!

Bogdan Olteanu
presedintele Camerei Deputatilor

Considerati ca este normal ca un roman sa stea ore intregi in fata unui ghiseu pentru a ridica o alocatie?
Evident ca nu este normal. De aceea am lansat proiectul "www.debirocratizare.ro", care este un forum de discutie cu societatea civila, prin care incercam realizarea unei presiuni a cetatenilor asupra factorilor de decizie, pentru a schimba in bine viata acestora. Pe site se vor regasi topuri ale celor mai aberante situatii cu care cetatenii se confrunta atunci cand au nevoie de eliberarea unor certificate sau de alte documente. Topurile vor fi facute chiar la sesizarea cetatenilor.

Care este ultima coada la care ati stat dumneavoastra?
Stau la coada, de obicei, cand reusesc sa ajung sa fac cumparaturi la supermarket cu sotia.

Cum credeti ca am putea scapa de aceste cozi umilitoare pentru romani?
Prin cresterea presiunii cetatenilor, prin vointa politica de a moderniza administratia locala si prin introducerea tehnologiei moderne in administratie. Sunt exemple de succes in acest sens.

Bogdan Pascu
vicepremier

Eu sunt alaturi de dumneavoastra si sustin aceasta campanie. Sunt total impotriva cozilor. Aceste taxe, impozite pot fi platite cu un singur cod unic... Nu stiu, trebuie gasite solutii. Mai vreau insa sa adaug ca si in alte parti se sta la coada si in tari mult mai avansate decat noi.

E foarte adevarat, numai ca la noi se sta la coada si 18 ore. In Bulgaria, de pilda, s-a dat un decret prin care statul la coada nu poate depasi 20 de minute... Ce parere aveti despre acest lucru?
Este adevarat, la noi s-ar putea spune, fara nici o exagerare, ca s-au atins recorduri de stat la coada. Imi repugna complet ideea de a sta la coada. E infernal. Stiu de cozile din Romania, ele au fost si in trecut si vad ca au viata lunga. Functionarii vor sa ne arate mereu cat sunt ei de ocupati, iar noi trebuie sa stam disciplinati la rand, dupa ei.

Care e ultima coada la care ati stat?
Eram la Aeroportul Charles du Gaulle din Paris si asteptam sa se verifice bagajele. Am stat disciplinat si am asteptat. Hmmm... A durat destul de mult. Cam cinci-sase minute.

Cand ati fost trimis ultima oara de la un ghiseu la altul?
Aaaa, demult! Nu mai stiu, acum cativa ani. Mi-a venit acasa o instiintare cum ca nu am achitat impozitul. Am fost la Circa Financiara a Sectorului 4 si, ca sa demonstrez ca am platit de fapt impozitul, am cutreierat pe la vreo sapte birouri. Pana la urma am reusit, dar a durat foarte mult, nu-mi mai amintesc cat. A fost cumplit.

Rudele dumneavoastra stau la cozi?
Oho, pai, cine credeti ca sta in locul meu? Tata. Bietu’ tata, pensionar, cred ca a stat la toate cozile posibile. Mereu mi se plange: "Taica, iar am prins o coadaaaa!" (n.r. intre timp se uita pe pagina de net a ziarului) Uite, am intrat pe internet, la Jurnalul, vad aici un material. Buuuunnnn, bun. Despre cozi. Bravooo. Foarte interesant titlu! Si adevarat. (n.r. - rade)

Dar ce solutii vedeti pentru ca aceasta umilire a romanilor sa inceteze?
Trebuie sa facem ceva, sa folosim tehnologia moderna, internetul. Si mai e ceva: avem nevoie de informatii complete, ca sa nu ne invartim de colo-colo, dar... am observat eu, nici functionarii nu le stiu prea bine si mai rau te incurca.

Nagy Zsolt
ministrul Comunicatiilor

Ati citit campania noastra de presa indreptata impotriva cozilor?
Da, am vazut prima pagina cu articolele despre asteptatul la cozi. Sunt intru totul de acord cu aceasta campanie. O idee buna. Cei din administratie ar trebui sa se autosesizeze si sa imbunatateasca situatia. Exista solutii complexe, costisitoare, insa altele sunt foarte simple si eficiente. In judetul Bihor, la pasapoarte au marit acea fereastra de la ghiseu, astfel incat cetatenii sa vada ce fac angajatii. Nimeni nu mai putea sa leneveasca dupa ghiseu, iar timpul de servire a scazut. Asteptatul la coada e o problema grava cu care tindem sa ne obisnuim. A devenit un lucru firesc sa stai la coada.

Ce solutii propuneti pentru eliminarea cozilor la ghisee?
Guvernarea electronica este un prim serviciu pe care il implementam. Acest concept se refera la comunicarea pe internet dintre cetatean si administratia centrala si locala, precum si la relatia dintre institutiile statului. Astfel, se reduce timpul de rezolvare a unei cereri si se inregistreaza eficienta in efectuarea platilor catre finantele publice. Functionarii statului nu au de ce sa se teama ca isi vor pierde locurile de munca, ei nu vor mai lucra pe hartie, ci pe baze de date, si vor deveni mai operativi fata de cetateni. Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a lansat proiectul "Ghiseul virtual de plata", adica o interfata internet prin care cetatenii din Bucuresti, care au incalcat Codul Rutier, pot sa plateasca online amenzile cu un card bancar normal. Proiectul a trecut de stadiul tehnic si se afla in stadiu final - faza administrativa. E la latitudinea administratiei publice sa se inroleze in acest sistem.

Care este ultima coada la care ati stat dvs.?
Cand mi-am achitat taxele locale. Dar pentru ca am intarziat cu plata, am gasit putini oameni la ghiseu si nu am asteptat mult.

Cel mai mult cat ati stat la coada?
La eliberarea pasaportului pentru baiatul meu mic am stat 30 de minute la un ghiseu CEC.

Dan Valentin Fatuloiu
seful IGPR

Care este ultima coada la care ati stat dvs.?
In ultima vreme nu prea am stat la cozi. Plec de-aici in fiecare seara la ora 10:00. Oricum, pasaport am, deci nu-i nevoie de stat la coada, iar cu masina n-am avut probleme, incidente, Doamne fereste de asa ceva...

Rudele/prietenii dvs. stau la cozi?
Da. Am o ruda si un prieten care au stat chiar la coada la Tamponari. Mi-au povestit lucrul asta si asta m-a determinat sa incerc sa rezolv situatia.

Cum credeti ca am putea scapa de aceasta "Ghiseiada" la care sunt umiliti romanii?
Ei, aici deja exista solutii. Pe viitor, cei implicati in Tamponari nu vor mai sta la coada la Politie, ci vor merge direct la asigurator pentru constatare si de acolo la service. La Unitatea de Politici Publice a MAI s-a format un grup de lucru si deja avem un proiect comun cu Omniasig. La Politie, constatarea unei tamponari dureaza in medie 30 de minute (n.r. recomandam calduros sefului Politiei Romane sa citeasca "Viata intre ghisee" macar maine). La asigurator va dura cel mult 15.

Sebastian Vladescu
ministrul Finantelor Publice

Buna ziua, domnule ministru, de la Jurnalul National va deranjam. Aveti timp un minut?
Da, dar numai un minut sa fie, ca sunt plecat din tara.

Ce parere aveti despre statul la cozi?
Alo! Alo! Nu va aud (n.r. - legatura era, intr-adevar, foarte slaba).

Dumneavoastra cand ati stat ultima oara la coada?
Acum doua saptamani. La bilete pentru cinematograf.

Serios?! Ce film rula?
Sunteti indiscreta. Nu va pot spune.

Dar cat ati stat la coada?
Cam 20 de minute...

Si cum a fost statul la rand?
Normal.

Dar de plimbat intre ghisee, cu un dosar de acte in mana, pentru o stampila, o aprobare... Cand ati facut asta ultima oara?
Acum un an. Dar (n.r. - adauga el repede) va pot spune ca acum e mai bine decat acum un an. Iar acum un an era mai bine decat acum trei sau cinci ani.

Cu toate acestea, acum romanii inca mai pierd timp pretios din viata asteptand la cozi sau plimbandu-se intre ghisee. Vi se pare normal?
Nu. Si stiu ca sunt inca multe de facut in directia asta.

Cum credeti ca am putea scapa de aceasta "ghiseiada" la care sunt umiliti romanii?
Foarte simplu. Cu bani. Investiti in sedii, in tehnica de calcul.

Iar acum ce n-avem? Bani sau intentie?
N-am avut bani, am inceput multe programe... Exista programe de dezvoltare in aceasta directie si pot sa va spun ca, intr-un an sau doi, romanii vor scapa de cozile din administratie.

Iar in celelalte sectoare? Cozile de la policlinica, de la Casa de Asigurari de Sanatate...
Multe lucruri se intampla nu pentru ca sistemul functioneaza prost. De pilda, in institutiile unde taxele si impozitele se platesc doar in ultima zi. E o lipsa si de educatie a contribuabililor, dar si de incredere a lor in sistem.

Pai, increderea romanului e cel mai greu de castigat. Si de pierdut.
Stim asta. In aceasta directie trebuie sa insistam.

Nicolae Vacaroiu
presedintele Senatului

(n.r. raspunde purtatorul de cuvant).
I-am transmis domnului Vacaroiu. Raspunsul dumnealui: nu-l intereseaza aceasta situatie a cozilor. Ele au existat si or sa existe mereu.

Poate propune dumnealui o solutie impotriva acestor cozi...
E o chestiune irelevanta. Nu are ce sa va transmita. Dumnealui a spus ca nu e interesat de aceasta problema. (n.r. sa va fie rusine, domnule Vacaroiu. Ar trebui sa va intereseze ce viata duc romanii care v-au votat!)

Adrian Nastase
fost premier

Ce parere aveti despre campania "Viata intre ghisee"?
Nu pot sa-mi dau cu parerea despre un lucru pe care nu l-am citit, despre un lucru pe care nu-l stiu.

Nu stiti de cozile care sunt in Romania? Noi va intrebam ce parere aveti despre demersul nostru de combatere a cozilor...
Ahhh, mda... (n.r. - ezita). Lucrurile trebuie regandite. Lucrurile se rezuma la o oferta corespunzatoare fata de cerere si, pe de alta parte, la o mai buna organizare, pentru a limita asteptarea asta de la coada. O coada inseamna faptul ca produsul/serviciul nu e oferit in cantitate suficienta sau daca exista suficienta oferta, nu este o buna organizare.

Cand ati stat la coada ultima oara?
Cand am fost plecat cu avionul. A trebuit sa stau la rand cam 45 de minute. Noile reglementari antiteroriste impun anumite masuri de securitate. Si a trebuit sa asteptam. A fost mai complicat. Trebuie sa inchid acum. Imi pare rau.

Rudele sau prietenii...
Stati putin. Am senzatia ca ma luati drept unul de 13, 14 ani...

Va intreb acest lucru tocmai pentru a vedea cum reusesc prietenii si familia dvs. sa faca fata cozilor de la ghisee...
Asta e alta discutie. Imi pare rau...

Solutia...?
Nu se poate da un raspuns la aceasta intrebare si nici solutii. Stiu de cozile care se formeaza. Dar cauzele sunt multiple. Una e sa stai la coada la alimentara, pentru produse alimentare, si alta e lipsa de interes pentru cetatean a administratiei publice.

Daca dumneavoastra ati lua o masura, care ar fi aceea?
Nu se poate raspunde asa, dintr-o data, la aceasta intrebare!

Gheorghe Flutur
ministrul Agriculturii

Sunt intr-o sedinta, spuneti repede ce doriti.

Ati citit campania Jurnalului National?
Nu, nu am apucat. Nu inca... Dar e foarte bine ce faceti. Foarte bine. E buna o astfel de campanie.

Care e ultima coada la care ati stat?
Acum trei saptamani am stat la coada la metrou. Ca sa-mi iau bilet. Am stat vreo 20 de minute. Nu va pot povesti mai multe, sunt intr-o sedinta... Altceva?

Cand ati fost trimis ultima oara de la un ghiseu la altul?
Cred ca acum cinci ani am fost la Circa Financiara, la impozite. Nu mai stiu cat am stat, dar a fost foarte obositor... Trebuie sa inchid. Se uita lumea la mine...

O solutie?
Descentralizarea. Cartea de munca sa fie la beneficiari. Imi cer scuze, trebuie sa inchid.

Mioara Mantale
prefectul Capitalei

(raspunde o consiliera)
Doamna prefect este intr-o sedinta. Dar, oricum, trebuie sa va adresati biroului de presa pentru orice fel de declaratie publica, acestea sunt uzantele in institutia noastra.

Nu o retin decat un minut. E vorba despre cozile la care stau de dimineata pana seara bucurestenii. Si credem ca doamna prefect ar trebui sa le raspunda acestor oameni. Sa le spuna ce face dumneaei, din pozitia pe care o are, in aceasta problema.
E in regula, lasati-mi un numar de telefon si va suna dupa ce iese din sedinta.

Eugen Nicolaescu
ministrul Sanatatii

Ce parere aveti despre campania "Viata intre ghisee"?
Un asemenea demers jurnalistic face fotografia societatii romanesti, a ceea ce functioneaza la noi. In strainatate am vazut oameni asteptand la rand la ghisee de banci sau la cabinetele doctorilor. Trebuie vazut daca fenomenul e mai dezvoltat in Romania in comparatie cu alte tari si trebuie gasite solutii.

Cum credeti ca am putea scapa de aceasta "ghiseiada" ?
In functie de ce se intampla in fiecare sector, trebuie luate masuri multiple de eliminare a cozilor - suplimentarea personalului, dotari tehnice. La Evidenta Populatiei din judetul Bihor am observat rezultate exceptionale, s-a redus termenul de asteptare la coada de la zile la ore. Pe masura ce statul isi va permite sa faca mai multe investitii, vom avea mai putine cozi. Alta solutie ar fi ca o parte din servicii sa ajunga direct la comunitate si sa fie descentralizate, astfel incat primariile vor fi mai interesate sa elimine statul la ghisee.

Care e ultima coada la care ati stat dvs.?
De curand am stat si eu la coada, cand am mers la cumparaturi. Exista si alte moduri de a astepta la rand, la supermarketuri de Sarbatori.

Cine din familia dvs. sta de obicei la coada?
Sotia mea sta la coada, pentru ca are mai mult timp liber. Ea merge la ghisee sa plateasca taxele, impozitele.

(n.r. - il lasam. Nu ne suna nimeni. Revenim noi cu telefonul. De fiecare data intra mesageria vocala. "Ghiseul" isi trasese obloanele.)
×