x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Colectia BBC Nord şi sud, al treilea DVD al colecţiei de filme BBC

Nord şi sud, al treilea DVD al colecţiei de filme BBC

22 Oct 2013   •   18:17
Nord şi sud, al treilea DVD al colecţiei de filme BBC

Nord şi sud este o splendidă ecranizare de patru ore a romanului scriitoarei Elizabeth Gaskell (cunoscută în epoca victoriană pentru opera sa) despre iubirea furtunoasă dintre o tânără cultivată aparţinând clasei mijlocii din sudul Angliei şi un tânăr industriaş nestăpânit şi neînţeles dintr-un oraş din nord al Angliei.

Daniela Denby-Ashe intră în rolul lui Margaret Hale ambiţioasa şi sincera fiică a unui fost vicar (Tim Pigott-Smith) care îşi mută familia dintr-un sat idilic din sud, în Milton, un oraş industrial, cu locuitori, în mare parte, analfabeţi. Aici îl întâlneşte pe John Thornton, iterpretat remarcabil de Richard Armitage, care conduce cu o mână de fier fabrica de bumbac pe care familia sa o deţine. El este om de afaceri cu  o voinţă puternică, dar este şi o persoană sinceră şi deschisă la idei noi.Thornton se împrieteneşte cu tatăl lui Margaret (el este şi unul dintre elevii privaţi ai domnului Hale) şi este nevoit să înfrunte mânia acesteia pentru severitatea cu care se poartă cu muncitorii săi. Ceea ce ea nu observă este grija permanentă pe care Thornton o are pentru bunăstarea angajaţilor săi. Pe de altă parte şi el interpretează greşit unele acţiuni şi intenţii ale lui Margaret. În aceeaşi măsură de încăpăţânaţi, cei doi îşi neagă atracţia reciprocă evidentă de-a lungul a mai multe luni şi întâmplări dureroase.

Nord şi sud zugraveşte, pe lângă o frumoasă poveste de dragoste, confruntarea dintre două clase sociale, muncitorii şi patronii de farbrici, dar şi confruntarea dintre nordul industrializat şi sudul agrar al Angliei.


×