x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Cel mai scump din lume va fi expus la Abu Dhabi

Cel mai scump din lume va fi expus la Abu Dhabi

07 Dec 2017   •   08:10
Cel mai scump din lume va fi expus la Abu Dhabi

Tabloul pictorului italian Leonardo da Vinci vândut în noiembrie la licitaţie pentru o sumă record de 450,3 de milioane de dolari va fi expus în noul Luvru de la Abu Dhabi, a anunţat muzeul pe contul de Twitter.

 

Este o reuşită extraordinară pentru noul muzeu, pe care preşedintele Emiratelor Arabe Unite, Khalifa bin Zayed Al Nahyan, l-a numit "monument cultural mondial" cu prilejul inaugurării sale de la 8 noiembrie, în prezenţa preşedintelui francez Emmanuel Macron.

"Felicitări", a postat pe Twitter casa de licitaţii Christie's, care a organizat la New York vânzarea în cursul căreia tabloul "Salvator Mundi" a pulverizat recordul pentru pictura cea mai scumpă din lume care era deţinut de "Les Femmes d'Alger", a lui Pablo Picasso, vândută cu 179,4 milioane de dolari în 2015.

De atunci, au apărut numeroase speculaţii privind identitatea cumpărătorului tabloului vândut de miliardarul rus Dmitri Rybolovlev, care l-a achiziţionat cu 127,3 milioane de dolari în 2013, un preţ pe care l-a considerat atunci supraevaluat.

Săptămânalul francez Le Journal du dimanche (JDD) a relatat că este vorba despre două societăţi de investiţii, care acţionează în baza unui acord financiar cu mai multe mari muzee. După achiziţionarea sa, opera lui Da Vinci ar urma să fie revândută sau închiriată muzeelor, în special în Asia şi Orientul Mijlociu, potrivit JDD.

În postarea sa de pe Twitter, Luvrul din Abu Dhabi nu a precizat intervalul de timp în care va expune tabloul. Întrebat de AFP despre această chestiune, instituţia nu a răspuns încă solicitării. "Salvator Mundi" este singurul tablou cunoscut al lui Leonardo da Vinci care aparţine încă unui colecţionar privat, toate celelalte fiind proprietatea unor muzee.

×
Subiecte în articol: tablou leonardo davinci salvator mundi