x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Colinde, măşti şi parada călăreţilor

Colinde, măşti şi parada călăreţilor

de Anca Alexe    |    04 Dec 2009   •   00:00

Din anul 2007, an în care Sibiul a fost numit Capitala culturală a Europei, Muzeul "ASTRA" organizează una dintre cele mai interesante şi mai îndrăgite manifestări culturale: Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarnă.



Astăzi, în prima zi a festivalului, cetăţenii şi uliţele din satul Noul Român au îmbrăcat haine de sărbătoare şi au întâmpinat aşa cum se cuvine grupurile de colindători sosite din toată ţara. Până duminică, 6 decembrie, alaiurile de Capre, Urşi, Căluţi, Cerbi, Haiduci, Irozi, reprezentând cele mai "tradiţionale" zone etnografice, îşi vor etala arta şi frumuseţea într-un domeniu în care realul şi fabulosul se intersectează.

Festivalul nu este doar o preocupare a organizatorilor, ci şi un prilej de reîntâlnire al sibienilor cu atmosfera feerică a satului tradiţional. În ziua de sâmbătă, peisajul Capitalei culturale va fi completat de... paradele călăreţilor, spectacole, concerte şi piese de teatru.
Prin intermediul celei de-a treia ediţii a Festivalului Naţional al datinilor şi obiceiurilor de iarnă, Muzeul "ASTRA" propune o incursiune în lumea mirifică a colindului, a măştilor, a Pluguşorului, a binelui şi a Naşterii Domnului.

×
Subiecte în articol: arte