x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Expoziţie la Muzeul de Artă Braşov: 'Centenarul femeilor din arta românească'

Expoziţie la Muzeul de Artă Braşov: 'Centenarul femeilor din arta românească'

06 Mar 2018   •   17:32
Expoziţie la Muzeul de Artă Braşov: 'Centenarul femeilor din arta românească'

Muzeul de Artă Braşov şi PostModernism Museum organizează, în perioada 8 martie-27 mai, expoziţia ''Centenarul femeilor din arta românească'', curatori fiind Cosmin Năsui şi Radu Popica, informează într-un comunicat transmis AGERPRES, Muzeul de Artă Braşov. 

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de către Muzeul de Artă Braşov, expoziţia poposeşte în oraşul de la poalele Tâmpei după ce a fost deschisă la Muzeul Naţional Brukental. 

Latura inedită a expoziţiei o reprezintă prezentarea, ca index şi ca arhivă digitală, a peste 1.000 de artiste din România, dintre care unele mai puţin cunoscute, care nu au beneficiat încă de recuperare şi reevaluare istorică. Lucrările din expoziţie fac parte din colecţia Muzeului de Artă Braşov, Colecţia George Şerban, Colecţia Puiu Patzelt, Nasui Collection & Gallery, Colecţia Lugojanu (Braşov) şi Colecţia Ileana Zbârcea-Mureşanu (Braşov). 

În cadrul expoziţiei, Muzeul de Artă a dedicat o secţiune artistelor a căror activitate a fost legată de Braşov, potrivit sursei citate, 

''Muzeul de Artă Braşov a cercetat şi a prezentat publicului evoluţia centrului artistic braşovean şi patrimoniului de artă braşoveană, care, în mod firesc a inclus, şi contribuţia artistelor braşovene, o prezenţă constantă în cadrul expoziţiilor temporare organizate în anii 2008-2018 (...) În cadrul expoziţiei 'Centenarul femeilor din arta românească', la Muzeul de Artă o secţiune este dedicată artistelor a căror activitate a fost legată de Braşov: Elena Popea, Elena Mureşianu, Olga Branişte, Margarete Depner, Miklos Margit, Emilia Apostolescu, Zina Blanuţă, Viorica Ardeleanu-Kovacs, Agela Bocu, Veronica Bodea Tatulea, Doina Liliana Dănescu, Gizella Deregan, Zoica Gavrilescu, Alexandrina Gheţie, Ana Hadiac, Irina Lukasz, Mihaela Modâlcă, Maria Negus, Marcela Rădulescu, Ileana Zbârcea Mureşan, Suzanne Schunn, Aurelia Stoie Mărgineanu, Luminiţa Gliga, Teodora Pica'', precizează istoricul de artă Radu Popica, potrivit comunicatului menţionat. 

Expoziţia este alcătuită din lucrări de artă originale, artefacte, arhivă digitală, o serie de infografice care prezintă sub-temele cercetării şi două proiecţii video: una care cuprinde o generoasă selecţie de interviuri video cu artiste contemporane şi o alta care derulează o amplă arhivă de imagini cu opere de artă realizate de artiste femei în perioada centenarului. Expoziţia include lucrări de artă de la peste 60 de artiste şi va fi vernisată în 8 martie, la ora 17,00, mai menţionează comunicatul. AGERPRES

×