x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Igaş: Mărţişorul poate ajunge în scurt timp pe Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial

Igaş: Mărţişorul poate ajunge în scurt timp pe Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial

01 Mar 2016   •   13:22
Igaş: Mărţişorul poate ajunge în scurt timp pe Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO îşi exprimă disponibilitatea de a oferi expertiza necesară şi sprijinul instituţional în demersul diplomatic privind efortul transfrontalier de a introduce Mărţişorul în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial.

Potrivit unui comunicat al comisiei, semnat de preşedintele acesteia, senatorul Traian Igaş, România, Republica Moldova, Bulgaria şi Macedonia au depus, în luna martie 2014, dosarul multinaţional "Practici culturale asociate zilei de 1 Martie", pentru a fi evaluat de experţii UNESCO în vederea posibilei înscrieri în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial.

În 2015, Comitetul Interguvernamental al Convenţiei din 2003 a examinat dosarul şi a hotărât retrimiterea lui ţărilor parte.

"România, cât şi celelalte ţări care au depus acest efort, trebuie să vină în cel mai scurt timp cu o serie de completări la dosarul de candidatură pentru a finaliza procedura de înscriere. Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO va conlucra cu toate instituţiile naţionale şi internaţionale pentru recunoaşterea şi păstrarea tradiţiei de început de primăvară, transmisă încă din Antichitate, de a confecţiona şi a purta mărţişorul împletit din două fire: unul alb şi unul roşu", se arată în comunicatul citat. AGERPRES

×