x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Mii de bucureşteni au participat la Festivalul Luminii din Parcul Carol

Mii de bucureşteni au participat la Festivalul Luminii din Parcul Carol

15 Mai 2016   •   11:15
Mii de bucureşteni au participat la Festivalul Luminii din Parcul Carol
Sursa foto: festivalul-luminii.ro

Peste 700 de cercetaşi de toate vârstele şi câteva mii de bucureşteni au fost prezenţi sâmbătă, în Parcul Carol din Capitală, la cea de-a VIII-a ediţie a "Festivalului Luminii".

Sub motto-ul "Redescoperă frumuseţea lucrurilor mărunte", membrii Organizaţiei Naţionale "Cercetaşii României" i-au invitat pe toţi cei care au vizitat Parcul Carol să se relaxeze şi să participe la activităţile pregătite atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Printre acestea s-au numărat atelierele de jonglerii, face-painting, baloane uriaşe de săpun, precum şi o zonă inspiraţională.

Zone speciale au fost amenajate şi pentru "copacul cu dorinţe", în care fiecare putea să-şi scrie dorinţele pe o bandă textilă, oferită de organizatori, dar şi un "panou cu gânduri bune" unde doritorii au putut lăsa impresii şi urări pe hârtie colorată.

Activităţile din cadrul Festivalului Luminii au fost demarate la ora 10,30, cu tineri de la Daia Art Studio şi cercetaşi care au cântat pe cele patru scene pregătite special pe aleea principală a parcului.

Începând cu ora 18,00 aleea principală a Parcului Carol, de la intrare şi până la Mausoleu, a început să fie împodobită cu gulguţe confecţionate de tinerii cercetaşi. Astfel, vizitatorii au putut vedea de la diferite modele florale până la numele festivalului, toate realizate din gulguţe ordonat aranjate.

Pentru aranjarea gulguţelor s-au înscris şi vizitatori de toate vârstele, de la cei mai mici, care erau ghidaţi de părinţi sau bunici, până la adolescenţi şi adulţi.

"Este ceva deosebit pentru copii. Eu am două fetiţe care, de 7 ani şi 11 ani, care sunt foarte încântate. Am venit cu toţii mai devreme în parc să ne plimbăm, nu ştiam de Festivalul Luminii. Fetele şi-au făcut singure gulguţele şi acum aşteaptă cu nerăbdare să le aprindă. Mă întreabă la fiecare câteva minute cât mai este până se înserează", a declarat pentru AGERPRES, Angela Mihălceanu din Bucureşti.

Luana, în vârstă de 9 ani, din cartierul Berceni, a spus că îşi doreşte să devină şi ea cercetaş. "Vreau şi eu să mă fac cercetaş, fiindcă ei fac lucruri frumoase. Am lucrat cu ei şi mi-am făcut gulguţa mea", a spus Luana. Mama Luanei a declarat că se gândeşte "foarte insistent" să îşi înscrie fetiţa într-un club de cercetaşi pentru a o ajuta să stea mai mult în aer liber, şi asta cu atât mai mult cu cât va face asta sub supravegherea unei persoane atente.

"Să fiu cercetaş este o plăcere unică, pentru că nu toată lumea este cercetaş şi este greu să ajungi un cercetaş adevărat. Prima dată am aflat de ei de pe o reţea de socializare. Eu eram mare fan al actelor cercetăşeşti şi am zis 'Hai să merg!'. Mi-a plăcut şi am rămas", a declarat Radu Sitaru, de 13 ani, de la Centrul Local de Cercetaşi Dimoncescu.

Roxana Crăciun, de la echipa de comunicare şi PR a Festivalului Luminii, a declarat că, cei peste 700 de voluntari cercetaşi au demarat pregătirile pentru eveniment în urmă cu trei luni.

"Avem peste 700 de voluntari cercetaşi care au muncit pentru acest festival în ultimele trei luni, de la crearea gulguţelor, pentru că acestea sunt simbolul nostru, al festivalului, până la cele mai mici detalii", a afirmat Roxana Crăciun, precizând că se aşteaptă la "aproximativ 5.000-6.000 de participanţi în parc".

Cercetaşii se împart în mai multe categorii, în funcţie de grupa de de vârstă, cei mai mici fiind Castoraşii, în care sunt cuprinşi cercetaşii cu vârste cuprinse între 5 şi 7 ani. Ei sunt urmaţi de Lupişori - copii de la ciclul primar de şcoală, de Temerari - ciclul gimnazial, Exploratori - tinerii de liceu, Seniori - studenţii şi liderii adulţi care supraveghează îndeaproape toate celelalte grupe.

Dintre activităţile pregătite de Cercetaşii României nu au lipsit atelierele dedicate atât copiilor, cât şi adulţilor. Dintre acestea nu au lipsit Story Hunt, Gulguţele umblătoare, uriaşele baloane de săpun, atelierele de jonglat, sau atelierele de face-painting în care copiii şi părinţii au fost pictaţi cu simbolul cercetaşilor.

"Primele activităţi au început la ora 10,30 cu concerte susţinute de cercetaşi talentaţi, a continuat de la ora 17,00, cu ateliere pentru toate grupele de vârstă. Avem ateliere de face-painting, de origami, de dans, de teatru-umbre, avem o zonă inspiraţională, copacul cu dorinţe pentru oamenii care vor să-şi pună o dorinţă pe gulguţele pe care le-au creat la atelierul de origami", a mai spus Roxana Crăciun.

La ora 20,30 au fost aprinse cele aproximativ 15.000 de gulguţe care au îmbrăcat Parcul Carol într-o lumină feerică de basm.

"Fiecare gulguţă reprezintă o dorinţă. Vrem să arătăm tuturor că bucuria vine din lucrurile mărunte. Încercăm să-i facem pe oameni să-şi amintească de lucrurile simple şi ne dorim să le aducem un zâmbet pe chip", a spus Marian, unul dintre cercetaşii seniori, în vârstă de 19 ani.

Pe parcursul întregii zile, pe aleile parcului şi pe scenele special construite au avut loc, pe lângă ateliere, şi scenete de teatru pentru copii.

Odată cu aprinderea luminiţelor, pe scena principală, construită la baza scărilor ce duc spre Mausoleul din Parcul Carol, a urcat trupa Salmastra, o formaţie din care fac parte şi cercetaşi.

Festivalul Luminii s-a încheiat, oficial, la ora 22,00, dar bucureştenii au continuat distracţia până mult după miezul nopţii, cu gulguţe aprinse, cu felinare din hârtie şi multă veselie.

Festivalul luminii se desfăşoară, pe parcursul acestei luni, în aproximativ 40 de oraşe din ţară.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: festivalul luminii parcul carol