x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Muzeu de 13 milioane USD

Muzeu de 13 milioane USD

02 Iun 2004   •   00:00

Noul asezamant al Muzeului National de Arta Contemporana (MNAC) a fost predat luni Ministerului Culturii si Cultelor de catre firma constructoare, in prezenta presedintelui Romaniei, Ion Iliescu, premierului Adrian Nastase, ministrului Culturii si Cultelor, Razvan Theodorescu, a directorului MNAC, Mihai Oroveanu, si a altor personalitati politice si culturale.

Lucrarile de amenajare a spatiului muzeal situat in Corpul E al Palatului Parlamentului au inceput in urma cu aproximativ trei ani, investitia ridicandu-se la 13 milioane de dolari. "Acest muzeu este un spatiu nou pentru tot ceea ce inseamna arta contemporana. Vom avea expozitii periodice, cu artisti din strainatate, pentru ca vrem sa initiem un dialog benefic", a declarat Mihai Oroveanu. Dupa vizitarea celor sase nivele in care urmeaza sa functioneze muzeul, oaspetilor le-au fost prezentate planurile de extindere in exterior a muzeului, care includ: crearea unui parc, a unui amfiteatru care sa permita organizarea de spectacole in aer liber si a unei intrari separate. Singurul impediment in realizarea acestor planuri este statutul terenului de 8 hectare, care urmeaza a fi amenajat. "Aceasta situatie trebuie reglementata impreuna cu cele doua camere ale Parlamentului. Dupa ce Camera Deputatilor, care este proprietarul de drept al terenului, va lua o hotarare in acest sens, se va trece gradual la extinderea spatiului muzeal", a declarat Adrian Nastase. Spatiul muzeal este structurat pe sase nivele plus subsol si va fi impartit astfel: 40% - expunere, 40% - depozite si 20% - tehnic/administratie. Oroveanu este de parere ca depozitul existent este prea mic pentru necesitatile muzeului, care ar avea nevoie de constructia unor spatii de depozitare subterane in parcul din fata, in curtea Palatului Parlamentului. (Adriana Paduraru)

Trei luni de carantina

Muzeul National de Arta Contemporana va fi deschis publicului in toamna. Pana atunci el intra in carantina, adica o perioada de minimum trei luni, in care se vor face teste privind umiditatea, starea peretilor, culturile biologice si radiatiile, pentru a securiza spatiul din punctul de vedere al conditiilor de expunere. Fondul de patrimoniu al MNAC include in prezent 18.000 lucrari, Oroveanu adaugand ca "din acestea se vor face probabil si alte muzee, precum Muzeul Dictaturii".

×
Subiecte în articol: arte