x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Muzica lumii la Mamaia

Muzica lumii la Mamaia

de Raluca Grintescu    |    26 Aug 2008   •   00:00
Muzica lumii la Mamaia

Artişti de succes internaţional şi formaţiile lor de pe 4 continente, timp de 3 zile cîte 2 concerte pe seară cu intrare liberă. Aşa sună primul festival World Music care are loc pe litoralul românesc.

Artişti de succes internaţional şi formaţiile lor de pe 4 continente, timp de 3 zile cîte 2 concerte pe seară cu intrare liberă. Aşa sună primul festival World Music care are loc pe litoralul românesc.


Amatori de etno, salsa, flamenco, jazz, rock şi pop vor avea ocazia de a participa, în premieră, la primul festival de gen care se va desfăşura în zilele de 27, 28 şi 29 august în Piateta Casino Mamaia. România face primii paşi în acest nou domeniu al entertainment-ului, în mare vogă în lume. Accesibilă, dar şi originală,World Music – muzica lumii – este de fapt o comunicare între culturi, care se face printr-un limbaj sonor foarte actual. Festivalul World Music Mamaia 2008 este conceput a fi o proeminentă manifestare culturală, cu o prezenţă periodică în cea mai renumită staţiune a litoralului românesc. Timp de trei zile, doritorii de noutate, dar şi iubitorii de spectacole în aer liber de rock, pop sau jazz sînt invitaţi să participe seara, pînă noaptea tîrziu, la concerte electrizante. Prima ediţie adună artişti nu numai din diverse colţuri ale lumii, dar şi din lumi de expresii diferite.


AMBASADORI. Azerbaidjeni, spanioli, nigerieni, portughezi, indieni şi sudamericani vor oferi publicului muzica şi dansurile lor atractive. Dar să-i cunoaştem mai bine pe invitaţi. Maria Joao (Portugalia) provoacă o revelaţie în jazz-ul universal. Universul ei personal fluctuează între muzicile tradiţionale portugheze, ritmurile africane şi temele braziliene. 15 albume înregistrate la Universal Records şi la Polygram o aduc alături de Joe Zawinul, Bobby Mc Ferrin sau Gilberto Gil, în turnee pe tot globul. Duquende (Spania) tulbură ca un mare cîntăreţ de flamenco, un adevărat cantaor al secolului XXI. Colaborator al lui Paco de Lucia şi al celor mai buni chitarişti de flamenco, Duquende este primul cantaor care se urcă pe scena Teatrului Champs Elysées din Paris (1995). Flamenco-ul lui curat are o extraordinară priză la marele public. Sevda Alekperzadeh (Azerbaidjan) traversează cu uşurinţă stilurile cu vocea ei puternică, de neconfundat, împletind jazz-ul sau soul-ul, new wave-ul sau african griots cu o tehnică tradiţional azerbaidjană, khananda. Azerbaidjeni talentaţi o acompaniază în CD-uri şi în turnee. Madras Special (India) pulsează în ritmurile unei muzici cu rădăcini puternice provenite din lumea lui Ramesh Shotham, percuţionistul şi liderul formaţiei. Sandhya Sanjana cucereşte scena prin vocea ei pregnantă de fuziune world-jazz. Virtuozitatea, sunetele calde, meşteşugul de raga indiană, bătăile de tavil mixează jazz-ul cu muzica templului Indiei de sud, cu funk şi pop.

 
SALSA DURA. Etran Finatawa (Niger) inundă scena cu magia şi misterul Saharei şi a ierburilor saheliene. O combinaţie între culturile nomade Tuareg şi Wodaabe: o muzică vie, dar şi nostalgic molipsitoare. Cei şase muzicieni poartă cu ei fericirea de a avea o muzică a deşertului. Mercadonegro (America Latină) este o formaţie care propune o muzică irezistibilă, de mare originalitate. Mercadonegro este marea iubire a dansatorilor de salsa dura. Renumele şi-l cîştigă prin Regina salsei, marea, regretata Celia Cruz, care alege Mercadonegro pentru ultimele ei turnee. De acum, înregistrările formaţiei, devenite super hit-uri pentru dansatori şi DJ, sînt preluate de website-uri salsa din toată lumea. Festivalurile de jazz, latino şi world music, cu transmisiuni tv în direct, se dispută pentru Mercadonegro – muzicieni ambasadori ai muzicii latino pe continentul european.

×
Subiecte în articol: arte