x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale O rolă de film cu încoronarea regelui Ferdinand şi a reginei Maria, scoasă la licitaţie

O rolă de film cu încoronarea regelui Ferdinand şi a reginei Maria, scoasă la licitaţie

25 Ian 2016   •   12:02
O rolă de film cu încoronarea regelui Ferdinand şi a reginei Maria, scoasă la licitaţie

Un proiector Pathe Baby şi 51 de role de film de epocă, printre care se află şi momentul încoronării regelui Ferdinand şi a reginei Maria la Alba-Iulia, vor fi scoase la licitaţie pe 28 ianuarie de casa Artmark.

În anii '20, fraţii Pathe au inventat şi promovat proiectorul Pathe Baby, care funcţionează cu un format de peliculă de 9,5 mm. Astfel, a fost dezvoltat conceptul de home-cinema.

Un astfel de proiector se află printre vedetele licitaţiei "Bucureşti - Micul Paris", organizată la Palatul Cesianu-Racoviţă.

Proiectorul include şi un set de 51 de role de film de epocă, printre care se află şi momentul încoronării regelui Ferdinand şi a reginei Maria la Alba-Iulia. În set sunt şi patru filme color, dintre care se distinge "Toilettes du Soir" - o prezentare de modă în care criticii de peste ocean aplaudă frumuseţea autohtonă. Proiectorul este funcţional şi este pus în vânzare la 1.500 de euro.

Până joi, expoziţia "Bucureşti - Micul Paris" poate fi vizitată la Palatul Cesianu-Racoviţă, unde va fi organizată şi licitaţia.

Sesiunea cuprinde 261 de loturi, iar printre acestea se mai numără un telefon Ericsson Skeleton, de la sfârşitul secolului al XIX-lea, la 650 de euro, un barometru şi un termometru de perete, fabricat pentru librăria "Cartea Românească", în anii 1930, la 850 de euro, un aparat de fotografiat WB & Sons-London, Maison Rodolphe, Galeriile Lafayette - la 2.500 de euro.

Tot joi, Artmark organizează licitaţia "Atelier Kimon Longhi".

×