x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Poezia ilustrației: „Ligia Macovei și lirica lui Tudor Arghezi”

Poezia ilustrației: „Ligia Macovei și lirica lui Tudor Arghezi”

de Magdalena Popa Buluc    |    15 Mai 2021   •   11:21
Poezia ilustrației: „Ligia Macovei și lirica lui Tudor Arghezi”

Muzeul Municipiului București invită publicul să viziteze, începând cu data de 14 mai 2021, ora 10.00, expoziția tematică „Ligia Macovei și lirica lui Tudor Arghezi”. 12 lucrări de grafică, printre care ilustrații realizate în tuș cu peniță pe hârtie, dar și lucrări monotip cu intervenție de guașă și tuș pe hârtie, vor fi expuse în cadrul Colecției de Artă „Ligia și Pompiliu Macovei” - MMB (Strada 11 iunie nr. 36-38).

Expoziția tematică „Ligia Macovei și lirica lui Tudor Arghezi” propune o incursiune printre cele mai reprezentative ilustrații dedicate maestrului în volumul „Poezii”, apărut la Editura Minerva în anul 1970.

Opera Ligiei Macovei este impresionantă prin bogăţia stilistică, coloritul puternic şi accentele utilizate. Rafinamentul tehnicii şi spontaneitatea sunt calitățile sale.

Ligia Macovei a fost o prezenţă importantă în evoluţia artei româneşti. S-a născut în anul 1916 la Bucureşti şi a studiat la Şcoala de Arte Frumoase, la secţia de artă decorativă, în perioada 1934-1939. Printre îndrumătorii Ligiei s-au numărat Jean Al. Steriadi, Cornel Medrea și Horia Teodoru, apoi a ajuns în clasa Ceciliei Cuţescu Storck. Cecilia era o profesoară care nu îşi impunea stilul elevilor săi, ci mai degrabă îi îndruma către o exprimare a sentimentelor şi le urmărea sinceritatea şi interesul pentru artă, expresia fiind determinantă în evaluarea lucrărilor tinerilor artişti.

Lirica argheziană este marcantă prin setea de cunoaştere a lumii. Ligia Macovei preia sentimentele poetului și le transpune prin filtrul său artistic, conturând o lume a simbolurilor, determinantă pentru perceperea dimensiunii universului arghezian și a dramatismului acestuia. Arghezi abordează teme diverse: poezia filosofică, poezia socială, poezia de dragoste, dar și universul miniatural. Artista reușește să le interpreteze cu o sinceritate plastică, fără a se ascunde de privitor. Expune sentimentele tragice, frica, deznădejdea, melancolia printr-o linie expresionistă. Se pliază astfel foarte bine pe stilul arghezian, ambii refuzând să promoveze frumusețea și tradiționalismul convențional. Uneori se manifestă prin simboluri, alteori printr-o spontaneitate debordantă și sinceră. De altfel, alături de lucrări, Cristina Ioniță-Măciucă, muzeograf și curator al expoziției, prezintă și versurile marelui poet, care au inspirat-o pe artistă.

Expoziția tematică poate fi vizitată până pe data de 18 iulie 2021.

 

 

 

×