x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale PREMIERE/În Bucureşti, noul an începe cu "Hamlet"

PREMIERE/În Bucureşti, noul an începe cu "Hamlet"

de Maria Sârbu    |    15 Dec 2008   •   00:00
PREMIERE/În Bucureşti, noul an începe cu "Hamlet"

Un nou "Hamlet" în Bucureşti sau, mai bine zis, "Hamlet"-ul lui László Bocsárdi, cu Marius Stănescu în rolul titular, este aşteptat de ceva vreme în urbea noastră. Premiera va avea loc la Teatrul Metropolis, în a doua decadă a lunii ianuarie.



Capodopera lui William Shakespeare despre Prinţul Danemarcei, scrisă, în opinia cercetătorilor, la 1600, nu a cunoscut pe scenele bucureştene, după al Doilea Război Mondial, foarte multe montări, potrivit Institutului de Memorie Culturală. O punere în scenă păstrată în memoria publicului este cea din 1985, semnată la Teatrul Bulandra de regizorul Alexandru Tocilescu, în care rolul principal era interpretat de Ion Caramitru, tot aici văzând lumina rampei, în vara anului 2000, un spectacol realizat de Liviu Ciulei, cu Marcel Iureş jucându-l pe Hamlet.

MONTĂRI MEMORABILE
La Sala Izvor de la Bulandra, în 1959, Ion Olteanu scotea premiera lui "Hamlet" cu Fory Etterle. La Institutul de Teatru şi Film, sub bagheta regizorală a lui Costache Antoniu, dădea viaţă Prinţului acelaşi Ion Caramitru. Alte două spectacole de la Institut au fost cele realizate cu studenţii de Laurenţiu Azimioară (deţinea şi rolul titular) – 1960 şi Dem Rădulescu cu Virgil Flonda – 1977. Apoi a venit varianta lui Dinu Cernescu, din 1974 de la Nottara, în care Ştefan Iordache îl juca foarte "viu" pe Hamlet. Au fost câteva montări memorabile şi pe scenele din ţară: prima – cea din 1958 – de la Teatrul Naţional din Craiova, spectacol al generaţiei numite ulterior "de aur", regizat de Vlad Mugur, Hamlet fiind întruchipat de Gheorghe Cozorici. În 1997, pe scena Naţionalului din Bănie, Adrian Pintea era şi el un Hamlet încrustat în istoria artei teatrale de la noi, o variantă de spectacol gândită de Gábor Tompa. Apoi în 2001, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, Vlad Mugur înălţa o construcţie artistică lăsată testament secolului al XXI-lea: "Hamlet" cu Sorin Leoveanu. Un altfel de "Hamlet" a realizat la Sibiu în martie Radu Nica.

DIN NOU ÎN BUCUREŞTI
"Hamlet"-ul lui László Bocsárdi este deci aşteptat atât de critica de specialitate, cât şi de public. E aşteptat şi de directorul Festivalului Internaţional Shakespeare de la Craiova, Emil Boroghină, care gândeşte pentru 2010 o ediţie numai cu spectacole "Hamlet". Şi-a exprimat dorinţa să vină la Bucureşti să vadă noua creaţie şi conducerea Festivalului Shakespeare din Gdansk (Polonia), care a aflat de numele regizorului, dar şi de interpretul rolului – Marius Stănescu, cel care a cucerit publicul ediţiei 2008 a manifestării poloneze cu acelaşi personaj, numai că este din "Hamletmachine"
de Heiner Müller, în regia lui Dragoş Galgoţiu (Teatrul Odeon).

UN ARTIST TEHNIC
Teatrografia lui László Bocsárdi este impresionantă, ea incluzând şi spectacole montate pe piese de Shakespeare precum "Romeo şi Julieta", "Othelo", "Regele Lear", "Cymbeline" sau "Titus Andronicus". Înainte de a se face regizor (a absolvit Academia de Artă Teatrală din Tg. Mureş, clasa Gábor Tompa) a terminat Universitatea Politehnică din Timişoara. Astfel, pune în scenă textele dramatice atât cu sufletul, cât şi cu precizia tehnică. I-a trebuit ceva vreme ca să cucerească încrederea direcţiunilor instituţiilor de teatru din Bucureşti ca să-l invite să pună în scenă. A lucrat după anul 2000 la Teatrul Nottara şi la "Odeon". Asta după ce a realizat frumoase creaţii la Teatrul Tamási Áron din Sf. Gheorghe, la Tg. Mureş, Cluj, Gheorghieni, Craiova, în Ungaria sau în Slovacia. Pentru "Hamlet"-ul de la Metropolis l-a ales în rolul titular pe Marius Stănescu. Distribuţia impresionează, fiind completată de Sorin Leoveanu (Claudius), Florin Zamfirescu (Fantoma), Alexandru Repan (Polonius), Matray Laszlo (Laertes), Ioana Anastasia Anton (Ofelia), Coca Bloos şi Igor Caras (Groparii), dar şi de Cristian Moţiu, Sorin Dobrin, Alin Teglaş, Romeo Tudor, Diana Cavallioti.
Echipa de realizatori este una fidelă creatorului: Bartha József – decor, Dobre-Kóthay Judit, – costume, Könczei Árpád – muzică, Fatma Mohamed – mişcare scenică, Tamas Banyai – light design şi Alice Georgescu – adaptarea textului. Printr-un decor minimalist, spectacolul de la Metropolis este realizat în stil modern, fără a fi întreruptă linia ce conturează ideea piesei.


Fitness, la Comedie

Teatrul de Comedie aduce la rampă, înainte de Crăciun, spectacolul "Fitness" al dramaturgului belgian contemporan Jacques de Decker. Premiera va avea loc vineri, 19 decembrie, ora 19:30, la Sala Studio. Este un recital cu Mihaela Teleoacă, în regia lui Mihai Bisericanu, care semnează şi muzica. Mişcarea scenică aparţine lui Margo Dumitru. Teatrul atenţionează că este un spectacol despre femei, accesul bărbaţilor fiind pe propria răspundere. În această "comedie spumoasă, în care, sub aparenţa banală a reveriei unei femei în timp ce se antrenează, se dezvăluie, încetul cu încetul, adevărul şi înţelepciunea umană, care îi conferă piesei gravitate".

×
Subiecte în articol: arte hamlet teatrul