x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale “Premiile Constantin Brâncoveanu”, pentru istorie şi cultură

“Premiile Constantin Brâncoveanu”, pentru istorie şi cultură

14 Noi 2014   •   08:01
“Premiile Constantin Brâncoveanu”, pentru istorie şi cultură
Cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la moartea sfântului domnitor-martir, Fundaţia Alexandrion Group a lansat prima ediţie a Galei Premiilor "Constantin Brâncoveanu" pentru istorie şi cultură, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Bucureşti.

Premiile “Constantin Brâncoveanu” se vor acorda anual sub girul unui juriu prestigios, alcătuit din şapte personalităţi ale ştiinţei şi culturii române, juriu condus de un preşedinte şi însoţit pe parcursul deliberărilor de un secretar. Din juriu vor face parte acad. Dan Berindei, preşedinte, acad. Dumitru Radu Popescu, acad. Augustin Buzura, prof. Eugen Negrici, prof. Andrei Marga, Magdalena Bedrosian, Adrian Majuru şi Dumitru Constantin, secretar.
”De ce am ales să iniţiem Premiile Constantin Brâncoveanu pentru istorie şi cultură? De ce ne-am implicat în aniversarea Brâncoveanu 300, ce va avea loc în această lună la Academia Română? Toate aceste întrebări au un răspuns unic, izvorât din conștiința noastră, din sentimentele de prețuire și respect pentru țara care ne-a adoptat și față de istoria ei fascinantă”, a spuns Nawaf Salameh, președintele Fundației Alexandrion Grup, în discursul rostit la lansarea Galei Premiilor Brâncoveanu.

Seara de gală va avea loc la Palatul Mogoşoaia, la 3 decembrie. Se vor acorda șapte premii unor personalități care s-au remarcat în domeniul istoriei, culturii artelor. Nu mai puțin, se vor acorda și premii pentru întreaga carieră. Ele vor consta într-o lucrare originală în bronz a sculptorului Ioan Bolborea, dar și într-o contribuție sub forma unei sponsorizări pentru un proiect sau pentru o nouă lucrare. Primele șapte statuete ale sculporului Ioan Bolborea, care vor fi înmânate laureaților Premiilor Brâncoveanu din acest an, vor fi originale, semnate de autor și cu certificat de autenticitate, iar următoarele lucrări vor fi copii ale acestora. Vor fi premii de valoare, opere ale unui sculptor renumit.

Nu este prima inițiativă a Fundației Alexandrion Grup, care a fost și rămâne implicată în sponsorizarea Comitetului Olimpic și Sportiv Român la Olimpiadele de la Atena, Beijing, Londra si, acum, a celei de la Rio de Janeiro, dar și în sponsorizarea echipei feminine de handbal ”U” Alexandrion-Cluj și a echipei de handbal masculin Steaua-Alexandrion. Foarte importantă a fost contribuția Fundaţiei la reeditatea Bibliei de la București, pentru care Patriarhul Daniel a acordat Fundației Alexandrion ”Ordinul și Medalia Sfinții Martiri Brâncoveni”. (M.C)
 

×