x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Primul marş cultural din lume

Primul marş cultural din lume

de Miron Manega    |    27 Aug 2008   •   00:00
Primul marş cultural din lume

INIŢIATIVĂ  ●  Staţiunea Băile Herculane se poate vindeca
În zilele de 30 şi 31 august se va desfăşura, la Băile Herculane, primul marş cultural din istoria României, dar şi din lume. Marşul are ca obiectiv sensibilizarea opiniei publice asupra dispariţiei valorilor culturale şi a mărturiilor istorice ale României.



INIŢIATIVĂ  ●  Staţiunea Băile Herculane se poate vindeca
În zilele de 30 şi 31 august se va desfăşura, la Băile Herculane, primul marş cultural din istoria României, dar şi din lume. Marşul are ca obiectiv sensibilizarea opiniei publice asupra dispariţiei valorilor culturale şi a mărturiilor istorice ale României.

Iniţiativa acestui demers, care este, de fapt, primul dintr-un lung şir de turnee culturale, aparţine poetului Laurian Stănchescu. Marşul propune repunerea în discuţie a valorilor identitare ale poporului român, în condiţiile în care acestea se află într-o maximă degringoladă, mai mult sau mai puţin instrumentată de ignoranţă sau incompetenţă.

SUPORTERI. Marşul propriu-zis va avea loc sîmbătă 30 august la ora 11:00, pe traseul Statuia lui Hercule – Parcul Central. Aici, pe podiumul pe care cîntă de obicei fanfara, se vor ţine discursuri, recitaluri de poezie, muzică folk şi muzică populară. Evenimentul “Marş cultural” va beneficia de prezenţe internaţionale: vor veni să subscrie la ideea acestei acţiuni de salvare a valorilor culturale personalităţi din Romînia, Bulgaria, Ungaria, Serbia. Printre persoanele care s-au implicat direct, sprijinind material şi logistic această premieră culturală naţională, se numără Dumitru Staicu, managerul unei societăţi din staţiune, graficiana Monica Vasinca, profesorul universitar Ilie Cristescu şi… inspectorul şef al Jandarmeriei din judeţul Mehedinţi, col. dr. Vasile Erceanu. Interesant în ce zone neaşteptate îşi găseşte cultura suporteri!...

Locul ales pentru demararea acestei iniţiative nu este întîmplător. Băile Heculane este cea mai veche staţiune balneară a Europei. Originea localităţii are o vechime de aproape două milenii. Bazele staţiunii au fost puse în anul 102 d.Hr. de împăratul Traian, romanii introducînd cultul balnear preluat de la greci, pe care apoi l-au dezvoltat. Numele staţiunii vine de la Hercules, fiul lui Zeus şi al frumoasei Elena, consemnat în mitologia romană ca patron al izvoarelor termale, simbol al puterii şi al echilibrului între forţa fizică şi cea spirituală. Atestarea documentară a staţiunii datează din anul 153 d.Hr., fapt consemnat într-o tabulă votivă din băi. În perioada civilizaţiei romane, ea a constituit un important punct de atracţie pentru aristocraţia Romei antice. Impresionaţi de excepţionala putere tămăduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei, romanii sosiţi în Dacia le-au închinat un adevărat cult balnear sub semnul tutelar al lui Hercules.
 
 SIMBIOZĂ. Laurian Stănchescu, alături de Nichita Stănescu, singurul său “cenzor” spiritual

AICI ŞI ACUM. După cucerirea Banatului de către Imperiul Habsburgic (1718), Băile Herculane cunosc o a doua epocă de prosperitate. Împăraţii austrieci au reconstruit din temelii această staţiune prin munca grănicerilor bănăţeni, într-un impresionant stil baroc. Ea devine, în sec. al XIX-lea, una dintre cele mai frumoase staţiuni mondene europene, fiind vizitată în special de aristocraţia vremii. Din perioada austriacă se păstrează centrul istoric al staţiunii, un complex de arhitectură balneară unicat, ceea ce l-a determinat pe împăratul austro-ungar Franz Iosif să consemneze, la 1852: “Acum, în această vale a Cernei, există cea mai frumoasă staţiune de pe continent”.

Sub administraţia românească, Băile-Herculane cunosc, din 1919, o nouă dezvoltare, menţinîndu-şi faima printre staţiunile similare de prim rang din Europa. În acest moment, cea mai veche staţiune balneară din Europa – şi, fără îndoială, una dintre cele mai frumoase, este aproape o ruină culturală. Este motivul de bază pentru care demersul poetului Laurian Stănchescu a demarat aici şi nu în altă parte. Încărcătura simbolică a acestui loc reclama o iniţiativă pe măsură.

NODUL GORDIAN
“Locul nu este ales întîmplător. Fiind vorba de primul marş cultural din lume, acesta continuă, într-un fel, muncile lui Hercules. La Băile Herculane vom despleti nodul Gordian pe care Hercules l-a spiritualizat”

RENAŞTERE

“Prin acest marş cultural – care este de fapt un maraton –, început la Băile Herculane, renaşte eşecul sublim al cuvîntului. Cultura este aura fiinţei noastre. Clipa de faţă nu este altceva decît antichitatea viitoare”
Laurian Stănchescu

×
Subiecte în articol: arte băile herculane