x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Româniştii din Europa Centrală şi de Nord, reuniţi în reţea

Româniştii din Europa Centrală şi de Nord, reuniţi în reţea

de Maria Sârbu    |    14 Oct 2008   •   00:00

La iniţiativa Institutului Cultural Român (ICR) a fost constituită recent la Varşovia reţeaua româniştilor din Europa Centrală şi de Nord, la care s-au afiliat deja mai mult de 20 de românişti din regiune.



La iniţiativa Institutului Cultural Român (ICR) a fost constituită recent la Varşovia reţeaua româniştilor din Europa Centrală şi de Nord, la care s-au afiliat deja mai mult de 20 de românişti din regiune.

Reţeaua se va extinde la Praga, la sfârşitul lunii octombrie, când se va desfăşura o nouă conferinţă cu participarea româniştilor din străinătate. ICR-Varşovia comunică faptul că în scurt timp, pe baza discuţiilor, va fi redactat "Raportul de nevoi ale româniştilor din Europa Centrală şi de Nord".
Româniştii care formează nucleul reţelei sunt profesori de la importante universităţi din Polonia, Germania, Austria, Cehia, Ungaria, Ucraina, Serbia, Norvegia, Finlanda şi România. Secretariatul tehnic îl reprezintă ICR-Varşovia.
Reţeaua româniştilor din Europa Centrală şi de Nord este o infrastructură de colaborare "deschisă şi colegială, menită să accentueze impactul programelor de promovare a limbii şi culturii române în străinătate". Afilierea este liberă, astfel încât, după activarea paginii de internet a reţelei, alţi românişti se pot afilia şi de la distanţă.
Pe lângă constituirea reţelei, întâlnirea de la Varşovia, din perioada 10-12 octombrie, şi-a mai propus să identifice problemele stringente cu care se confruntă româniştii străini şi lectorii de limba şi literatura română de la lectoratele din regiune. Punctul de pornire este realizarea unui "raport de nevoi" (needs assesment report) care să orienteze reacţia diferitelor instituţii relevante din România.
La reuniune au fost prezentate o serie de instrumente de finanţare şi sprijin ale Institutului Cultural Român.
Reţeaua româniştilor îşi propune, potrivit ICR-Varşovia, stimularea studiilor româneşti în străinătate, indiferent de disciplinele academice sau formele instituţionale sub care se structurează acest domeniu, dar şi promovarea limbii şi culturii române; instituţionalizarea legăturilor între româniştii din Europa Centrală şi de Nord, institutele culturale româneşti din străinătate, lectoratele româneşti şi mediile academice şi de cercetare din România, precum şi celelalte instituţii relevante pentru studiul şi promovarea limbii şi culturii române. Se prevede şi creşterea impactului centrelor de românistică din Europa Centrală şi de Nord şi, implicit, a prezenţei ştiinţifice şi culturale româneşti în Europa. Nu este exclusă stimularea proiectelor comune, realizate de româniştii din străinătate şi din România, inclusiv a celor extraştiinţifice şi de promovare culturală.
Pentru a cuprinde cât mai mulţi românişti din străinătate, la Praga, între 30 şi 31 octombrie, în cadrul unei conferinţe similare, organizate de ICR-Praga, participanţii vor fi familiarizaţi cu statutul şi obiectivele reţelei şi vor fi invitaţi să se alăture reţelei, recent constituite.

×