x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Tablou necunoscut al lui Van Gogh, autentificat de specialiştii olandezi

Tablou necunoscut al lui Van Gogh, autentificat de specialiştii olandezi

09 Sep 2013   •   21:10
Tablou necunoscut al lui Van Gogh, autentificat de specialiştii olandezi

Un tablou până acum nerecunoscut al pictorului Vincent van Gogh a fost identificat de muzeul Van Gogh din Amsterdam, informează BBC.

"Apus la Montmajour", un peisaj cu pomi, tufe şi cerul pe fundal, a fost proprietatea unui colecţionar norvegian care a ţinut tabloul în pod, crezând că nu aparţine pictorului olandez.

Muzeul spune că tabloul a fost autentificat de scrisori, stil şi materialele folosite. Este primul tablou complet al lui Van Gogh autentificat din 1928 şi până în prezent.

Directorul muzeului, Axel Rueger, a declarat că descoperirea este un "eveniment cu care te întâlneşti doar o dată în viaţă", în momentul în care a arătat tabloul presei.

Acesta a adăugat că tabloul a mai fost cercetat de muzeu şi în anii '90, însă a fost respins ca fals pentru că nu era semnat. Totuşi, graţie unei investigaţii de doi ani, în care s-au folosit tehnici noi de cercetare, tabloul este acum considerat un Van Gogh autentic.

Cercetătorul Teio Meedendorp spune că se ştie chiar şi ziua în care tabloul a fost pictat - 4 iulie 1888.

Van Gogh a vorbit de acest tablou într-o scrisoare adresată fratelui său, Theo, pe 5 iulie 1888, spunând că l-a pictat cu o zi în urmă.

Van Gogh scria că a pictat peisajul "într-un desiş cu multe pietre, unde cresc stejari mici, stâmbi".

Detaliile descrise de Van Gogh au fost până acum atribuite altei picturi, "Pietrele", chiar dacă în acea lucrare nu apăreau toate elementele de care vorbea artistul.

Cercetătorii au găsit chiar şi locul în care Van Gogh a realizat tabloul, undeva lângă dealul Montmajour, de lângă localitatea franceză Arles, unde Van Gogh locuia în 1888.

În plus, Meedendorp spune că toţi pigmenţii din aceată lucrare sunt identici cu cei folosiţi de artist în acea perioadă, inclusiv albastrul de cobalt pe care Van Gogh a început să-l folosească încă din vara lui 1887.

Tabloul a fost numerotat cu 180 în colecţia lui Theo van Gogh, număr încă vizibil pe spatele pânzei.

După ce tabloul a fost vândut în 1901, i s-a pierdut urma. Lucrarea a reapărut în colecţia industriaşului norvegian Christian Nicolai Mustad, la moartea acestuia, în 1970. Tabloul fusese păstrat în podul casei, fiind considerat un fals.

În 1991, familia industriaşului a donat lucrarea muzeului Van Gogh pentru a-i verifica autenticitatea, fiind invalidat, la vremea aceea.

Lucrarea va fi expusă de muzeul din Amsterdam începând cu 24 septembrie. 

×
Subiecte în articol: van gogh vincent van gogh tablou van gogh