x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Teatrul, tot mai variat

Teatrul, tot mai variat

de Maria Sârbu    |    11 Aug 2008   •   00:00
Teatrul, tot mai variat

FESTIVAL ● William Shakespeare, cel de pretutindeni
Festivalul Internaţional Shakespeare de la Gdansk, organizat între 2 şi 9 august şi la care au participat şi două teatre româneşti, a oferit prilej lui Emil Boroghină, directorul Festivalului Shakespeare de la Craiova, să selecteze pentru ediţia din 2010 a manifestării un spectacol "Hamlet" deosebit.



FESTIVAL ● William Shakespeare, cel de pretutindeni
Festivalul Internaţional Shakespeare de la Gdansk, organizat între 2 şi 9 august şi la care au participat şi două teatre româneşti, a oferit prilej lui Emil Boroghină, directorul Festivalului Shakespeare de la Craiova, să selecteze pentru ediţia din 2010 a manifestării un spectacol "Hamlet" deosebit.

Teatrul românesc are o cotă înaltă la Festivalul de la Gdansk, organizat anual de Fundaţia "Theatrum Gedanense". A dovedit-o aprecierea dată şi la această ediţie de public şi critica de specialitate prestaţiei celor două trupe invitate ­ Teatrul Odeon cu "Hamletmachine" de Heiner Müller, regia Dragoş Galgoţiu, şi "Măsură pentru măsură" de Shakespeare, în regia lui Silviu Purcărete.

APRECIERI. Cele trei reprezentaţii ale trupei craiovene au avut loc pe scena Teatrului muzical din Gdynia, oraş-staţiune ce formează împreună cu Sopot şi Gdansk salba litoralului baltic în Polonia. Naţionalul din Craiova a jucat pe această scenă, la trei ediţii diferite ale Festivalului Shakespeare, patru spectacole: trei montate de Purcărete ­ "Titus Andronicus", "Cum doriţi sau Noaptea de la spartul tîrgului" şi "Măsura…", iar unul aparţinînd lui Mihai Măniuţiu ­ "Timon din Atena".

Au fost polonezi care au mers să vadă spectacolul "Măsură pentru măsură" de două sau trei ori. Unii au venit de la Varşovia, cumpărîndu-şi bilete la teatru din timp. De fiecare dată, spaţiul destinat publicului era arhiplin. Cuvinte de laudă au avut de spus oamenii de teatru polonezi şi invitaţi ai festivalului la adresa lui Ilie Gheorghe (interpretul Ducelui), pe care l-au văzut şi în spectacolele anterioare aduse în festival. Au fost atenţi şi la prestaţia actoricească a interpreţilor Valentin Mihali, Sorin Leoveanu, Ana Ularu, Anghel Rababoc, Valeriu Dogaru, Iulia Lazăr, a întregului ansamblu de actori "instruiţi" scenic sub bagheta regizorală a lui Purcărete. Au fost discuţii, în particular, după fiecare reprezentaţie, cu cei interesaţi foarte mult de teatrul de calitate, după cum s-au exprimat unii. Astfel, s-au analizat producţiile lui Purcărete şi totodată s-a remarcat rolul teatrului românesc în acest festival.

În opinia organizatorilor, spectacolele Teatrului Odeon şi Teatrului Naţional din Craiova au fost cele mai bune din festival, alături de "Furtuna", regia Janusz Wisniewski (Nowy Theatre din Poznan) şi "Hamlet", montat de Monika Pecikiewici, la Teatrul din Wroclaw. De altfel, aceste două producţii poloneze, în chei regizorale diferite, au primit premiile tradiţionale ale festivalului ­ pentru cel mai bun spectacol şi respectiv pentru regie. La o ediţie anterioră, Premiul pentru regie l-a obţinut şi Silviu Purcărete.
I-a impresionat pe polonezi şi viziunea regizorală a lui Dragoş Galgoţiu la "Hamletmachine"”, precum şi interpretarea lui Marius Stănescu în rolul Hamlet.

Prezenţa spectacolelor româneşti aici s-a datorat Institutului Cultural Român de la Varşovia, care are o activitate amplă şi vizibilă în Polonia, deşi a fost înfiinţat abia de doi ani. La propunerea institutului, care a devenit şi partener al Festivalului Shakespeare de la Gdansk, organizatorii au acceptat două creaţii din România. Cronicile apărute în presă sînt în favoarea celor două montări româneşti.

PERSPECTIVĂ. Emil Boroghină, care a fost prezent la Gdansk, a selecţionat spectacolul polonez "Hamlet" al regizoarei Monika Pecikiewici pentru ediţia din 2010 a Festivalului Shakespeare, desfăşurat la Craiova şi Bucureşti. Atunci va fi o ediţie dedicată în totalitate montărilor cu piesa "Hamlet".

Acest "Hamlet" creat de o femeie (nu cunosc spectacole "Hamlet" puse în scenă de femei regizor) a fost primit diferit în Polonia. A fost premiat de cîteva ori şi totodată criticat de unele ziare. Boroghină este impresionat de această variantă, cu atît mai mult cu cît ea corespunde temei festivalului din 2010: "Shakespeare şi noua teatralitate. Constelaţia Hamlet".
Deplasare efectuată cu sprijinul ICR

×
Subiecte în articol: arte hamlet shakespeare