x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Un muzeu din Berlin a restituit unei familii evreieşti o sculptură din lemn furată de nazişti

Un muzeu din Berlin a restituit unei familii evreieşti o sculptură din lemn furată de nazişti

25 Iun 2018   •   18:18
Un muzeu din Berlin a restituit unei familii evreieşti o sculptură din lemn furată de nazişti

Un muzeu din Berlin a restituit luni unei familii evreieşti o sculptură din lemn furată de nazişti, o veritabilă perlă a artei gotice, care va rămâne însă expusă în acea instituţie în virtutea unui acord încheiat cu moştenitorii, informează AFP. 

Restituirea permite "repararea unei nedreptăţi", a subliniat Michael Eissenhauer, directorul general al muzeelor publice din Berlin, salutând însă şi "marele gest" al moştenitorilor, care au cedat lucrarea Muzeului Bode contra unei sume ce a rămas confidenţială. 

Acea lucrare, un mic basorelief, prezintă trei îngeri care zboară pe un cer imaginar şi care ţin în mâini un cearceaf unde se odihneşte pruncul adormit Iisus. 

Opera de artă, înaltă de 25 de centimetri, în trecut aurită şi vopsită în culori, a fost realizată din lemn de tei în jurul anului 1430 de un sculptor din anturajul lui Hans Multscher, un maestru al atelierelor de sculptură din Ulm. 

Mult timp, provenienţa lucrării, ce a fost oferită aceluiaşi muzeu la sfârşitul anilor 1990 de o familie din Munchen "care o achiziţionase cu bună-credinţă", a rămas învăluită în mister, a subliniat Michael Eissenhauer. 

Graţie unui program de digitalizare a arhivelor companiilor de licitaţii, specialiştii de la Fundaţia patrimoniului cultural prusac au putut să clarifice acest aspect. 

Sculptura făcea parte din colecţia privată a lui Ernst Saulmann, un antreprenor evreu, şi al soţiei sale Agathe, fiica marelui arhitect berlinez Alfred Breslauer, una dintre puţinele femei-pilot din epocă. 

Persecuţiile dictate împotriva evreilor de regimul lui Adolf Hitler i-a obligat să imigreze în 1935, stabilindu-se mai întâi în Italia, la Florenţa, unde şi-au cumpărat o casă. 

Naziştii le-au confiscat atunci toate bunurile, terenurile, companiile, colecţia de artă şi avionul pilotat de Agathe Saulmann. 

Peste 100 de lucrări au fost cedate în 1936 societăţii Adolf Weinmuller din Munchen, care le-a vândut la licitaţie fără să precizeze originea lor, aşa cum se proceda de obicei cu bunurile evreieşti spoliate. 

În 1938, cuplul a părăsit Italia fascistă şi s-a refugiat în Franţa, o ţară ce a fost înfrântă doi ani mai târziu de Germania nazistă. 

Soţii Saulmann au fost închişi în lagărul din Gurs, fapt care a afectat grav sănătatea lui Ernst. După Al Doilea Război Mondial, antreprenorul evreu a încercat să localizeze şi să îşi recupereze bunurile, însă fără succes. "Am fost pur şi simplu spoliat de absolut tot", i-ar fi spus el soţiei sale, relatează Felix de Marez Oyens, un urmaş al lui Agathe, prezent luni la ceremonia de restituire a operei de artă. 

Ernst Saulmann a murit în 1946. Agathe, suferind de depresie, s-a sinucis în 1951, lăsând o singură moştenitoare, Nina de Marez Oyens, născută din prima sa căsătorie. 

În ultimii şase ani, moştenitorii Ninei au reuşit să găsească 11 obiecte de artă expuse în cinci muzee germane şi trei colecţii private din străinătate.

AGERPRES

×