x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte 40. 40 de zile, 40 de lansări: Chris Simion lansează în turneu ultimul său roman

40. 40 de zile, 40 de lansări: Chris Simion lansează în turneu ultimul său roman

02 Mar 2015   •   08:53
40. 40 de zile, 40 de lansări: Chris Simion lansează în turneu ultimul său roman

În teatru, Chris Simion este cunoscută ca un regizor de avangardă. Spectacolele ei reprezintă provocări atât pentru actorii cu care lucrează, cât şi pentru spectatorii care îi prizează poveştile. Acum, Chris Simion îşi provoacă şi cititorii. Noul său roman 40 de zile, publicat de Editura TREI, se lansează printr-un turneu unic în România: 40 de zile, 40 de oraşe, 40 de librării, 40 de întâlniri cu cititorii. Periplu autoarei a început  la 1 martie la Bucureşti şi se va încheia pe 9 aprilie...

Despre ce este vorba în noul roman, 40 de zile? Care este povestea celor 40 de zile?

Este un roman basm,  un joc al introspecţiei și al (re)găsirii de sine dedicat persoanelor aflate in deruta existenţială. Acest exerciţiu se poate face în orice perioadă a anului timp de 40 de zile, dar forţa cea mai mare o are început în 6 ianuarie si terminat pe 14 februarie. Jocul începe cu o singură pistă: sufletul tău. În fiecare zi cobori în tine. N-ai cum să te-ntorci, n-ai cum să te-oprești, ci doar să mergi înainte. Ultima zi este răscrucea, momentul deciziei: 'încotro?'. Cele 40 de zile de reflecţie și sinceritate îţi dau răspunsul și la final nu mai ai nicio șansă de ezitare... simţi exact pe unde s-o iei", se arată în descrierea volumului.

În 40 de zile, se regăsesc personajele din „Ce ne spunem când nu ne vorbim”. Este o continuare a povestii sau este ceva nou?

Poate fi citită ca o continuare sau independentă de prima. Este aceeași structură literară, bazată tot pe e-mailing dar cu totul altă poveste.

Personajele Floarea Soarelui si Zmeul albastru sunt inspirate din prietenii tai, persoane apropiate? Esti chiar tu Floarea Soarelui?

Da.

Am văzut că ai postat un comentariu pe Facebook, în care spuneai că n-ai scris cartea pentru a fi citită, dar că te-ai simţi împlinită dacă cititorii ar face-o. Ce te-a determinat atunci să scrii această carte?

Când scriu, simt că mă conectez la un univers, la o lume, la care nu am acces altfel decat scriind.

Te rugam sa ne prezinti, in exclusivitate, un fragment din carte pentru cititorii Jurnalul National.

 Atasez in exclusivitate o pagina din manuscris.

In ce orase vei merge cu turneul? Ce asteptari ai de la intalnirile cu cititorii?

Orasele turneului sunt Bucuresti, Focşani, Bacău, Piatra Neamţ, Iaşi, Suceava, Baia Mare, Oradea, Arad, Timişoara, Deva, Reşiţa, Turnu Severin, Ploieşti, Constanţa, Braşov, Tg. Mureş, Turda, Cluj-Napoca, Alba-Iulia, Sibiu, Rm. Vâlcea, Brăila, Galaţi, Tulcea, Călăraşi, Piteşti, Mangalia, Giurgiu, Făgăraş, Buşteni, Craiova, Alexandria, Buzău, Slobozia, Câmpina, Predeal, Sinaia, Târgovişte. Aștept dialog. Nu sunt compatibilă cu lansările unde vin criticii și vorbesc frumos despre carte pentru că așa trebuie și așa se obișnuiește. Aștept o întâlnire cu oameni care vor să cunoască un autor pe care îl citesc constant sau accidental și cu care vor să discute preţ de câteva ore. Sunt sigură că genul acesta de întâlniri lipsite de formal, banal, convenţional rămân altfel în memoria cititorilor.

Te-ai gandit daca ai vrea sa pui in scena 40 de zile? Pe cine ai vedea in rolurile principale?

Nu m-am gândit la distribuţie, dar m-am gândit să fac un spectacol dupa această carte pentru că are foarte multe situaţii ofertante pentru actori..

Ce carti te-au marcat in ultima perioada si le-ai recomanda si altora?

Am terminat de citit Seneca "Despre mânie" și recomand tuturor celor care încă nu au citit-o "Pelerinul rus", autor anonim.

×