x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Actriţă internaţională plimbată cu trăsura trasă de struţ

Actriţă internaţională plimbată cu trăsura trasă de struţ

12 Sep 2017   •   20:50
Actriţă internaţională plimbată cu trăsura trasă de struţ

Jurnalul Naţional îţi aduce miercuri, 13 septembrie, cartea "Petreceri extravagante în vechiul Bucureşti". Intră în atmosfera vremurilor de odinioară şi vezi cum se desfăşurau balurile boierești şi cum se distrau bogătaşii de atunci.

În anul 1928 s-a petrecut unul dintre cele mai mari evenimente artistice din istoria Bucureştiului. A fost pentru prima dată când un superstar, cunoscut românilor de pe ecranele sălilor de cinema, a venit în Capitală. Franţuzoaica de origine americană Josephine Baker, denumită "Perla neagră" sau "Regina tropicelor", era adusă pe malul Dâmboviţei de impresarul ei, celebrul actor de comedie Constantin Tănase. Plimbată prin oraș într-o trăsurică trasă de un struţ, dansatoarea, actriţa şi cântăreaţa a apărut în două reprezentaţii goală, în rol de banană, acoperită doar cu nişte bucăţi de pânză ce reprezentau cojile. Onorariul ei pentru fiecare spectacol la Teatrul "Cărăbuș” a fost de 100.000 lei, o sumă colosală în acele vremuri!

Regia vizitei în București a fost una pe măsura faimei celebrei starlete: Josephine Baker a ajuns în Gara de Nord cu Orient Expresul, a fost preluată de Constantin Tănase și plimbată prin centrul Bucureștiului într-o trăsura trasă de un struţ, deschisă, pentru a închide gura cârcotașilor și a celor care nu credeau că aceasta va cânta și va dansa la Bucureşti. Josephine Baker a revenit în România în 1970, când a cântat la festivalul Cerbul de Aur de la Brașov.

În carte găseşti şi alte poveşti fascinante: beizadeaua lui Vodă Caragea își încheia nopţile de ospăţ cu plimbări la lumina lunii, în sănii trase de câte șase cerbi; zaiafeturile din haremul lui Ienăchiță Văcărescu; balurile boierești de altădată; balul din 6 ianuarie de la Palatul Regal; Anul Nou în Bucureștii interbelici. Ca bonus, primeşti un rețetar interbelic de uz festiv, ca să încerci şi tu mâncărurile şi băutuirle cu care se desfătau bucureştenii la petrecerile extravagante din perioada de glorie a României.

×