x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Bucuresti - Calatoria lui Voltaire

Bucuresti - Calatoria lui Voltaire

03 Sep 2006   •   00:00
Bucuresti - Calatoria lui Voltaire

Kjell Espmark, membru al Academiei Regale Suedeze si al Comitetului Nobel pentru Literatura, si-a lansat in aceasta saptamana, la Libraria Carturesti, romanul "Calatoria lui Voltaire", aparut la Editura Fundatiei Culturale Romane, informeaza Mediafax.

Romanul "Calatoria lui Voltaire" a fost publicat in 2000 in Suedia, iar in 2003 in Franta, la Editura Actes Sud. Autorul s-a declarat "socat" de interesul mare pentru cartea sa. "Sunt foarte bucuros sa fiu aici si socat sa vad atata interes pentru o carte a unui scriitor suedez", a spus Kjell Espmark. In 143 de pagini, romanul sau il prezinta pe Voltaire in zilele noastre, intr-o calatorie similara cu cea a personajului Candide. "In romanul lui Kjell Espmark, Voltaire, resuscitat, strabate lumea intr-o misiune de pace, refacand intr-un fel itinerariul lui Candide, personajul central din romanul sau cu acelasi nume. Experientele prin care trece il golesc de optimism, ii rastoarna iluziile, ii produc angoase si traume: barbaria societatii moderne prezenta oriunde pe glob (...) il cutremura pe ganditor, iar suferinta il face din nou simtitor", a spus Angela Martin, traducatoarea volumului.

"Calatoria lui Voltaire" face parte din seria "Timpul uitarii", care mai cuprinde sapte romane: "Uitarea" (1987), "Neintelegerea" (1991), "Dispretul" (1991), "Loialitatea" (1993), "Ura" (1995), "Revansa" (1996) si "Bucuria" (1997). Primul - "Uitarea" - a fost tradus in Romania de Editura Institutului Cultural Roman (ICR).

Kjell Espmark, un scriitor interesant si incitant a fost intre 1998 si 2005 a fost presedintele Comitetului Nobel pentru Literatura.

×
Subiecte în articol: carte voltaire