x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Calendar religios - 4 februarie. Sfântul Isidor Pelusiotul

Calendar religios - 4 februarie. Sfântul Isidor Pelusiotul

04 Feb 2018   •   01:37
Calendar religios - 4 februarie. Sfântul Isidor Pelusiotul

Pe data de 4 februarie, în Biserica Ortodoxă, facem pomenirea Sfântului Isidor Pelusiotul. Acesta este unul dintre sfinții care s-au nevoit în Egipt. De la el ne-au rămas multe pilde, în scrisori.

Născut în anul 360, Isidor era rudă cu Teofil, arhiepiscopul Alexandriei și cu Sfântul Chiril al Alexandriei. A imbracat viata monahiceasca inca de tanar in muntele Pelusion, in vremea imparatului Teodosie cel Mic.

Istoricii vremii marturisesc cu despre viata sfanta si intelepciunea cu care a fost daruit Sfantul Isidor. De la acesta ne-au ramas multe cuvinte folositoare, indeosebi sub forma de scrisori.

Pe Paladie, episcopul Elinopoliei, il invata sa se fereasca de vorba cu partea femeiasca, pentru ca acesta se lauda ca nu primeste nicio vatamare atunci cand vorbeste cu femeile: "De vorbele femeiesti fugi pe cat poti, bunule barbat. Caci celor ce au treapta preotiei, mai sfinti si mai curati se cade sa fie decat acei care s-au dus in munti si in pustie. Pentru ca acestia au grija de sine si de popor.

Una dintre cele mai celebre ziceri ale sale o gasim in Patericul egiptean: “Viata fara cuvant e mai buna decat .........

Citește mai departe AICI

×