x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte De ce nu a câştigat Maria Tănase un concurs de Miss România

De ce nu a câştigat Maria Tănase un concurs de Miss România

06 Sep 2017   •   11:02
De ce nu a câştigat Maria Tănase un concurs de Miss România

Jurnalul Naţional îţi aduce miercuri, 6 septembrie, cartea "Primele Miss România. Poveşti (ne)romanţate", o colecţie de istorisiri cu parfum de epocă, dar şi din perioada modernă. Volumul  e plin dezvăluri pe care le citeşti pe nerăsuflate!

Povestea Miss România 1926, Tita Cristescu, fata primului secretar general al Partidului Comunist Român, este fabuloasă. Ajunsă în high-life-ul Bucureştiului, trăind în lux, aceasta a sfârşit câţiva ani mai târziu otrăvită cu bomboane umplute cu cianură! Cazul a ţinut prima pagină a ziarelor vremii, iar lumea se călca în picioare în sala de judecată, ca să asiste la audierea şi judecarea suspecţilor. Principalul acuzat a fost amantul ei, Liviu Ciulei, un antreprenor bogat, tatăl faimosului regizor cu acelaşi nume. Crima a rămas nerezolvată zeci de ani, până când, pe patul de moarte, slujitoarea fostei miss a mărturisit că a otrăvit-o, fiind invidioasă pe succesul ei, dar şi dorind să-i fure bijuteriile extrem de sclipitoare.

Doi ani mai târziu, în 1928, Maria Tănase, oacheșa brunetă din mahalaua Cărămidari, venită la preselecție cu o rochie croită de sora ei, era refuzată în semifinalele concursului național de frumusețe, la proba costumelor de baie, pur și simplu pentru că juriul a constatat că avea picioarele cam groase. De ciudă, fata s-a apucat de cântat, la Teatrul "Cărăbuș” al lui Constantin Tănase, devenind, apoi, cea mai mare interpretă din istoria României.

Din carte aflăm cine a fost prima Miss România, dar şi cum se desfăşurau probele de frumuseţe de odinioară: la început nu exista proba costumelor de baie, iar jurizarea se făcea de reprezentanţi ai Casei regale, de miniştri, de scriitori sau compozitori, dar şi de Marele public. Regulile care trebuiau respectate erau bine stabilite şi neobişnuite pentru vremurile actuale: nu aveau voie să participe decât fete de cetăţenie română, necăsătorite, care locuiau cu parinţii ori singure, care să aibă o prefesiune cinstită şi mijloace de trai onorabile, fiind excluse din start artistele de teatru, cinema, varietes, dar şi manechinele. Parcipantele nu aveau voie să poarte corset, brasierele şi nici să se macheze.

În istoria modernă, aflăm că Andreea Marin, care a participat la numai 19 ani la concursul „Miss România”, nu a triumfat, juriul considerând-o mai frumoasă pe cea care avea să devină președintele Camerei Deputaților, Roberta Anastase. Competiția a avut loc în 1994, când, alături de cele două tinere care aveau să se afirme una în televiziune și cealaltă în politică, au participat şi alte concurente care acum sunt cunoscute în showbiz, precum Simona Pătruleasa sau Iulia Frăţilă.

Multe alte dezvăluri inedite şi foarte interesante, de exemplu cu ce sume erau recompensate câştigătoarele, găsiţi în cartea lui Dan-Silviu Boerescu "Primele Miss România. Povești (ne)romanțate”, editată de Integral şi distribuită miercuri, 6 septembrie, cu Jurnalul Naţional.

×
Subiecte în articol: maria tanase