x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte De la Frodo la Kullervo: Aventura finlandeză a lui J.R.R. Tolkien

De la Frodo la Kullervo: Aventura finlandeză a lui J.R.R. Tolkien

21 Iun 2019   •   14:53
De la Frodo la Kullervo: Aventura finlandeză a lui J.R.R. Tolkien

În 1913, tânărul Roland Tolkien, viitorul creator al seriei Stăpânul inelelor, aștepta examenul de literatură clasică - un curs pe care îl urmau cei mai buni studenți de la Oxford. Să ai o bursă la Oxford era o mare șansă pentru Roland, un orfan sărac. O diplomă în literatură clasică i-ar fi asigurat viitorul. Însă Roland nu se pregătea pentru acest examen.

În loc să repete, încerca să învețe limba finlandeză. Dar ce l-a făcut pe viitorul autor să lase deoparte atâția ani de muncă, într-un moment atât de important? Dragostea și Kalevala. Cele două obsesii ale lui Tolkien erau, la momentul acela, Edith Bratt, viitoarea lui soție, și epopeea națională finlandeză. Este vorba despre o colecție de poeme, mituri, vrăji și povestiri adunate și publicate la începutul secolului al XIX-lea, care nu semăna cu nicio altă mitologie europeană și care l-a cucerit pe tânărul Tolkien.

„Senzația aceea de nou și de straniu greu de descris, te tulbură sau te vrăjește pentru totdeauna, scria Tolkien la momentul acela. Îmi închipui niște copaci care pornesc spre orizont, păsări care cântă o muzică ciudată, oameni care vorbesc o limbă sălbatică, primară… Asta am simțit când am citit Kalevala - ca și cum aș fi traversat cu vorbitori ai unei limbi indo-europene și acest tărâm mic al celor care vorbesc o limbă uitată și care păstrează amintirea unor ere de demult…”.

După ce a încercat fără succes să învețe finlandeza, Tolkien a hotărât să adapteze una dintre poveștile care l-au atras cel mai mult: cea a lui Kullervo, băiatul care distrugea tot ce atinge. Povestea lui Kullervo, editată de Verlyn Flieger și apărută la începutul lunii în România, aduce în sfârșit în fața cititorilor, unele dintre primele pagini scrise de autorul seriei Stăpânul inelelor. Cei care se așteaptă la stilul obișnuit al autorului, vor fi surprinși: este un personaj urât fizic, plin de mânie, distructiv și necontrolat. Cartea include povestea adaptată a lui Kullervo, dar și două eseuri despre Kalevala. Cu toate că acestea nu sunt șlefuite, cartea aduce cititorului pasionat de opera lui Tolkien suficient material pentru o lectură fascinantă.

×