x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Eroii de la 1877 - Cine a luat steagul turcesc de la Grivița? Între adevăr și mistificare

Eroii de la 1877 - Cine a luat steagul turcesc de la Grivița? Între adevăr și mistificare

09 Mai 2017   •   10:38
Eroii de la 1877 - Cine a luat steagul turcesc de la Grivița? Între adevăr și mistificare

Ziua Independentei - 140 de ani! Sarbatorim, in fiecare an, la 9 mai, Ziua Independentei, marcand astfel un moment de cotitura in istoria neamului romanesc. Insa... istoricii ne atrag atentia asupra denaturarilor impuse in perioada comunista, cu privire la acest moment din trecutul nostru glorios: nu la 9 mai ar trebui sa marcam Ziua Independentei, ci a doua zi, pe 10 mai. De ce?

„Foarte multă vreme, noi am fost învățați la școală că independența a fost proclamată pe data de 9 mai. Numai că acest șiretlic a fost folosit în timpul regimului comunist tocmai pentru a se disocia momentul proclamării Independenței de 10 Mai, Ziua Dinastiei și Ziua Națională a României” spunea istoricul Alin Ciupală, Momentul e descris și în Memoriile Regelui Carol I: Pe 9 Mai, ca răspuns la o interpelare, în Parlament, ministrul de externe Mihail Kogălniceanu a folosit celebra frază: „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”. Dar abia a doua zi, pe 10 mai, Regele avea să proclame, în fața parlamentarilor care veniseră la Palatul Regal, Independența României. Despre semnificațiile zilei de 10 mai vom prezenta mai multe informatii într-un articol viitor. 

Mistificarea istoriei nu a fost insa doar apanajul epocii comuniste. La numai 33 de ani dupa încheierea Razboiului de Independenta (1877-1878), presa vremii scotea la iveala un caz de impostura, cu privire la acest eveniment. Rasfoind, ani de zile, paginile ziarelor romanesti de la inceputul secolului XX, descopeream si acest subiect, pe care vi-l relatez mai jos.

Eroii de la 1877 - „Daca eroul nu exista, trebuia inventat”

.......................... Citește continuarea ACI

La sfarsitul anului 1911, publicatia "Noua revista romana" declansa o actiune de strangere de fonduri, in favoarea unuia dintre eroii Razboiului de Independenta, veteranul Grigore Ion, fost sergent in Batalionul 2 Vanatori, nimeni altul decat cel care cucerise drapelul turcesc de la Grivita. "Noua revista romana" accentueaza in demersul sau ideea ca "eroul este un factor necesar pentru constiinta nationala" si incearca sa sensibilizeze, dupa 35 de ani, opinia publica, pentru sprijinirea (financiara si morala) a celui care adusese glorie armatei romane.

Numai ca demersul publicatiei amintite avea sa starneasca, asa cum scrie "Dimineata" din 6 ianuarie 1912, "oarecare zgomot", in sensul in care o serie de "militari romani care au luat parte la razboi" contesta eroismul lui Grigore Ion, afirmand ca el este un erou "inventat" de generalul Candiano-Popescu (maior, in vremea razboiului), in detrimentul adevaratului erou, Grigore al Lucai, fost sergent in Regimentul 16 Dorobanti: "(...) daca eroul nu exista, el trebuie inventat. Or, in cazul eroului de la Grivita, eroul exista. Ceva mai mult, nu exista unul singur, ci doi, dintre care unul este erou, iar celalalt, fatalmente, un impostor". 

Eroii de la 1877, bălăcăriţi în presa de acum 100 de ani

×
Subiecte în articol: grivita