x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Ghid de bune maniere. Cum trebuie să te comporți când dormi... la comun

Ghid de bune maniere. Cum trebuie să te comporți când dormi... la comun

17 Mai 2017   •   06:59
Ghid de bune maniere. Cum trebuie să te comporți când dormi... la comun

Ghid de bune maniere, pentru oameni bine crescuți și cu alese însușiri. Dintre toate vârstele omului, adolescența și prima tinerețe sunt cele care permit, înlesnesc, fără inhibiții, comunicarea și intrarea în intimitatea celuilalt, prin contextul pe care îl oferă. Perioada școlarizării liceale și universitare suprinde un număr mare de adolescenți și tineri în imposibilitatea de a locui alături de familie sau într-un mediu în care să fie complet singuri. Căminul (sau internatul) ori gazda îi aduce aproape, adeseori fără să se fi cunoscut până atunci. Despre cum trebuie să te comporți atunci când ești nevoit să locuiești la comun vom vorbi azi. Și, ca să mai îndulcim un pic pilula, vom zice și că situația citată se mai întâlnește într-un context care vă este tuturor drag: vacanțele, când, în taberele școlare sau în bivuace, pe munte, la fel veți trăi câteva zile alături de necunoscuți.

Să zicem mai întâi că această coabitare - fortuită sau dinainte aleasă - trebuie să respecte câteva reguli: Nu îi deranja pe ceilalți, dacă nu vrei să fii deranjat și Respectă-ți vecinul de cameră așa cum îți dorești tu să fii respectat. Sigur, asta e valabil și în familie, dar când vine vorba de persoane străine, mai abitir!

Ghid de bune maniere - câteva reguli pentru traiul în comun

Iată și câteva norme de conduită în contextul traiului în comun - în camera de cămin, în tabără ori chiar... în salonul de spital.

1) Cine se trezește înaintea celorlalți trebuie să respecte somnul colegilor. Nu va face zgomot, se va da jos din pat atent, va păși încet - eventual, pe vârfuri -, nu va trânti ușile și le va deschide și închide cu mare delicatețe.

2) Dacă, Doamne ferește, sunteți dintre aceia care sforăie, va trebui să ................

Citește continuarea AICI

×