x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Ghidul bunelor maniere. Cum refuzăm (politicos) invitația de a mânca, atunci când suntem în vizită

Ghidul bunelor maniere. Cum refuzăm (politicos) invitația de a mânca, atunci când suntem în vizită

03 Feb 2018   •   05:14
Ghidul bunelor maniere. Cum refuzăm (politicos) invitația de a mânca, atunci când suntem în vizită

Zice o vorbă din bătrâni că.. baba călătoare n-are sărbătoare. Adică... dacă-i zi de post și te afli în musafirlâc, există așa, o cutumă, cum că ești dezlegat de rigorile lui, numai pentru că te afli departe de casă și nu poți să le ții pe toate cum se cuvine.

O să vă întrebați ce-mi veni tocmai acum cu vorba asta, când postul cel mare al Crăciunului abia ce se sfârși, iar cel al Paștelui nu-ncepu, încă. Sutem în Câșlegi și numai sfintele zile de miercuri și vineri ne mai fac probleme cu restricțiile alimentare.
Mda... dar asta-i valabil pentru oamenii cu o viață obișnuită.
Ce te faci cu aceia care, deliberat sau nevoiți, țin diete stricte, de la care nu vor să se abată. Cum reușesc ei să refuze... politicos... un fel de mâncare sau ce reguli trebuie să respecte gazda care i-a invitat la masă?
Motivele pentru care unii musafiri refuză să mănânce un fel de mâncare sau tot ce-i pe masă sunt diferite. De la diete pentru slăbit la regimuri alimentare dictate de probleme medicale și de la alergii la câte un ingredient până la aderarea benevolă la un regim alimentar special – fie el vegetarian, lacto-ovo-vegetarian, frugivor sau de altă natură.
Să încep cu o regulă simplă: de câte ori poți refuza invitația de a gusta ceva – și mă refer aici în special la acele petreceri și reuniuni unde gazda vine și oferă personal celor câțiva musafiri gustarea pregătită. Bunele maniere spun că,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Citește mai departe AICI

×