x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Martha Bibescu - istoriile de budoar ale unei scriitoare aristocrate

Martha Bibescu - istoriile de budoar ale unei scriitoare aristocrate

19 Mai 2017   •   09:38
Martha Bibescu - istoriile de budoar ale unei scriitoare aristocrate

Dragostea este complictă și nestatornică. Sentimentele dintre două persoane care se iubesc, căsătorite sau nu, se schimbă și nu toate cuplurile reușesc să supraviețuiască acestor schimbări.


O poveste de amor care a făcut furori în epocă este cea dintre prințesa Martha Bibescu și soțul său George.

Cei doi se căsătoresc în 1905, în urma unei pasiuni fulgerătoare, pe când Martha avea doar 16 ani, iar George Bibescu 25 de ani. La 17 ani, Martha devine mamă, născând o fetiţă, Valentina, experienţă traumatizantă pentru tânăra prinţesă.

Pasiunea se termină brusc din partea lui George Bibescu, care, după ce o obţine pe Martha prin căsătorie, ca pe un trofeu, o abandonează şi se dovedeşte extrem de egoist, capricios şi infidel.

Foarte tânără, Martha trăieşte o cruntă dezamăgire, iar mai târziu notează în jurnalele ei, pe care le-a ţinut aproape zilnic până în anul morţii, că soțul său „a crezut toată viaţa că e suficient să existe pentru a fi iubit, nu i-a trecut niciodată prin minte să ofere şi el ceva în schimb”.

Infidelităţile lui George Bibescu erau publice şi aşa vor fi pe tot parcursul căsniciei, astfel că, la rândul său, tânăra prinţesă îşi caută împlinirea în scris, dar şi în braţele altor bărbaţi. Prima tentativă de divorţ a venit din partea Marthei, considerată deja, în 1908, de către soţul său „plictisitoare“.

Prinţesa se îndrăgosteşte de Charles Louis de Beauvau Craon, unul dintre cei mai râvniţi burlaci ai Franţei.................

Citește continuarea AICI

×