x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Miercuri, 9 mai, exclusiv cu Jurnalul. “Vasilica Tastaman. Femeia fatală a României”

Miercuri, 9 mai, exclusiv cu Jurnalul. “Vasilica Tastaman. Femeia fatală a României”

08 Mai 2018   •   17:09
Miercuri, 9 mai, exclusiv cu Jurnalul. “Vasilica Tastaman. Femeia fatală a României”

Miercuri, 9 mai, Jurnalul îţi oferă o carte despre viaţa inedită a uneia dintre cele mai apreciate actriţe din România: Vasilica Tastaman. Partenera pe scena filmului a lui Dem Rădulescu, Sebastian Papaiani sau Toma Caragiu a “jucat” tare şi în viaţa reală, iubindu-se pătimaş cu celebrităţi ca Emerich Jenei sau Dan Tufaru. Şi  mulţi alţii.

 

„M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat!”

Vasilica Tastaman (6 octombrie 1933, Brăila – 30 martie 2003, București) a fost o actriță pe cât de talentată, pe atât de controversată pentru aventurile ei amoroase. După ce a fost a ucenică la fabrica de textile din Brăila, a debutat în 1949 pe scena din orașul său natal. Până în 1961, când s-a numărat printre fondatorii Teatrului de Comedie, a jucat la teatrele bucureștene Giulești și Bulandra. În 1981, a plecat din țară și s-a stabilit în Suedia. A fost căsătorită de două ori, cu fostul antrenor de fotbal Emerich Jenei și, apoi, cu actorul Dan Tufaru, pe care l-a despărțit de Anda Călugăreanu. Din prima căsnicie are un băiat, Călin Jenei, acesta fiind, de altfel, și singurul ei copil.

Începutul carierei ei teatrale a fost marcat de intervenția dramatică a unei mari artiste, o legendă a scenei românești, fără de care Vasilica s-ar fi pierdut cel mai probabil în atelierele unei făbricuțe de pe malul Dunării, la Brăila copilăriei sale. În urmă cu mai bine de 70 de ani, Lucia Sturza Bulandra, marea actriță a scenei românești, care a condus cu o mână de fier „Teatrul Municipal Bucuresti”, care astăzi îi poartă numele, a fost capabilă de un gest absolut uluitor.

Memorabil este episodul care a avut-o în prim-plan pe Vasilica Tastaman. Vasilica era din Brăila și, până să ajungă cât de cât să devină cunoscută la Teatrul Municipal București, lucrase – ca ucenică! – la o întreprindere textilă din orașul său. Într-o zi, doamna Bulandra a aflat cu mare surprindere că tânăra speranță a scenei, Vasilica Tastaman, ar vrea să părăsească Bucureștiul și, dând cu piciorul la tot ceea ce realizase până atunci, este decisă sa se întoarcă în fabrică. Așa că a chemat-o imediat în biroul ei și a întrebat-o ce nu îi convine. Vasilica a luat-o prin surprindere și i-a spus franc: „-Doamna Bulandra, eu vreau să plec din Capitală pentru că m-am săturat …să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat ca să am unde să dorm!”. Așa a aflat Lucia Sturdza Bulandra că Vasilica Tastaman, un actor debutant iubit și cu un teribil lipici la public, nu are locuința sa, nici măcar o amărâtă de garsonieră. Doamna Bulandra nu a stat pe gânduri și s-a dus pe loc la Primăria Capitalei, unde a cerut, pe un ton imperativ, audiență la primarul general. Acesta a primit-o, uimit și nevenindu-i să creadă cine îi calcă pragul, ce personalitate uriașă, însă, când Bulandra i-a cerut o casă a răspuns că nu are de unde să îi dea. Disperată că o va pierde pe Tastaman, ea s-a aruncat literalmente în genunchi în fața edilului și l-a implorat, înlăcrimată, să o ajute. Gestul său patetic a avut un efect imediat, chiar pe cel așteptat, iar, la numai câteva zile distanță, s-a întâmplat minunea: Vasilica Tastaman primea casă și se muta în propria ei locuință.

 

Femeile fatale ale scenei românești nu au vârstă!
Vasilica Tastaman, blonda savuroasă din “Astă seară dansăm în familie”, a avut și o viață sentimentală agitată, între numeroșii ei parteneri numărându-se și actorul Dan Tufaru (pe care l-a despărțit de faimoasa artistă Anda Călugăreanu), care era mai tânăr ca ea… cu 11 ani! Dan Tufaru nu a fost singurul bărbat frumos din breasla lui care a elogiat farmecul femeilor mature, adesea chiar colege de scenă, demonstrând că, practic, femeile fatale ale scenei românești nu au vârstă!

Peste timp, și alți actori români i-au urmat exemplul și, răsturnând o prejudecată atât de des întâlnită, s-au căsătorit cu colege de scenă mai experimentate ca ei, existând diferențe semnificative de vârstă, în favoarea femeii din cuplu, în cadrul relațiiilor maritale astfel formate: Melania Ursu – Marius Bodochi, 19 ani; Cristina Deleanu – Eugen Cristea, 12 ani; Mihai Verbițchi și Camelia Zorlescu, 19 ani etc. Și Adrian Pintea a avut o relație controversată cu Irina Petrescu, care era cu 13 ani mai vârstnică decât el, însă asta nu a împiedicat mult timp să ardă intens flacăra pasiunii.

 

Dan Tufaru – aventura de la Moscova și divorțul traumatizant de Anda Călugăreanu

Viața Andei Călugăreanu a fost presărată cu multe momente dureroase, unul dintre ele fiind despărtirea de soțul ei, Dan Tufaru, îndrăgostit de o altă femeie, mai în vârstă dar mult mai voluptoasă, Vasilica Tastaman. Episodul îi reamintea dureros și de despărțirea părinților ei, care au divorțat când Anda se afla pe băncile liceului.

Femeia, care a despărțit-o pe Anda Călugăreanu de Dan Tufaru și care a fost și soția celebrului antrenor de la Steaua Emerich Jenei, a fost o actriță talentată și cu mult sex appeal, care a răvășit efectiv lumea artistică a României din anii 60-80.

Colegul ei, actorul Vladimir Găitan, își amintește de povestea fulgerătoare de iubire dintre Vasilica Tastaman și Dan Tufaru. „Eram la Moscova cu ei. Acolo s-a produs un foc voltaic, acolo s-a îndrăgostit Dan de Vasilica. A fost dureros mai apoi, pentru că Dan era căsătorit cu Anda Călugăreanu…”. Vasilica Tastaman a divorțat de Emeric Jenei, iar Dan Tufaru s-a despărțit de Anda Călugăreanu. Noul mariaj a durat mai puțin de un deceniu și a fost unul cu năbădăi, actrița având câteva derapaje erotice iar Tufaru apucându-se serios de băutură, meteahnă care, din păcate, l-a însoțit până la moarte, fiind asociată și cu teribile tulburări de comportament, care au mers, se pare, inclusiv până la o tentativă de incest de care l-a acuzat Ioana, fiica lui și a Andei Călugăreanu.

„A fost infidel!” acuză fiica Andei Călugăreanu. Actorul și-a părăsit familia pentru Vasilica Tastaman. „Eu aveam doar un an și jumătate când s-au despărțit părinții mei, dar mi s-a povestit că tatăl meu nu a fost ușă de biserică nici în timpul căsniciei lor. A înșelat-o pe mama la greu, dar nu a lăsat-o până nu a cunoscut-o pe Vasilica Tastaman, care parcă i-a luat mințile. Am înțeles că a iubit-o nebunește. La un moment dat, s-a dus acasă la mama și i-a spus, sec, «Fă-mi bagajele, că plec!». Iar ea, o doamnă, s-a conformat”…

Mai multe poveşti inedited despre voluptuoasa actriţă găseşti miercuri, 9 mai, în cartea “Vasilica Tastaman. Femeia fatală a României”, distribuită cu Jurnalul la preţul special de 14,9 lei.

×
Subiecte în articol: Vasilica Tastaman