x close

O nouă colecţie cu Jurnalul! Miercuri ai primul volum: "Şi principii se îndrăgostesc câteodată... Poveşti de dragoste din Carpaţi până la Viena"

0
19 Dec 2017 - 13:35
O nouă colecţie cu Jurnalul! Miercuri ai primul volum: "Şi principii se îndrăgostesc câteodată... Poveşti de dragoste din Carpaţi până la Viena"


De miercuri, Jurnalul îţi aduce o nouă colecţie de poveşti captivante, care îi are în prim-plan pe marii domnitori, regi sau conducători ai românilor. Pe lângă deja ştiutele fapte de arme, aflate la ora de istorie, din colecţia "Iubiri şi intrigi la palat" veţi descoperi lucruri nemaispuse şi neînvăţate, adunate din diferite surse, cu trudă, de autorul Dan Silviu Boerescu.

Vedeţi cum, la vreme de noapte, domnitorii făceau prăpăd nu doar în taberele turcilor, ci și în iatacele boieroaicelor și neguțătoreselor luate cu asalt cu egală înverșunare. Primul volum, "Şi principii se îndrăgostesc câteodată... Poveşti de dragoste din Carpaţi până la Viena", poate fi cumpărat începând de miercuri, 20 decembrie, împreună cu Jurnalul, de la punctele de difuzare a presei.

Mihai Viteazul o seduce pe nevasta lui Sigismund Bathory

Una dintre amantele celebre ale lui Mihai Viteazul a fost Maria Cristina, soţia lui Sigismund Bathory şi verişoara lui Rudolf al II-lea, rege al Boemiei şi Ungariei. Nu se ştie exact în ce condiţii Maria Cristina a auzit prima dată de Mihai Viteazul, însă cert este că, în 1595, domnitorul român i-a trimis, ca dar de nuntă, “opt bucăţi de brocart cu fir de aur”. Nu a fost un simplu gest protocolar. Cei doi s-au întâlnit anul următor, atunci când domnitorul român a ajuns la curtea lui Sigismund, ca să-l convingă pe acesta să continue lupta împotriva otomanilor. Frumoasă, dar nefericită, cu influenţă totuşi şi cu acces la informaţii ce vizau şi soarta Ţării Româneşti, Maria Cristina a fost cucerită de farmecul domnitorului, cu atât mai mult cu cât acesta îi inspira mare încredere, după cum i s-a destăinuit verişorului său, împăratul Rudolf al II-lea. Conform relatărilor istorice, Cristina i-ar fi servit lui Mihai Viteazul şi ca spioană.

Terorizată şi exilată la Castelul din Chioar de către desfrânatul ei soţ, divorţată la 25 de ani, alungată apoi de la conducerea Principatului, după abdicarea lui Sigismund, de către Andrei Bathory, noul stăpân al Transilvaniei, care, în plus, o şi peţea în mod insistent, Maria Cristina s-a refugiat la Curtea din Praga. Acolo, şi-a pus speranţele în Mihai Viteazul, despre care se spune că l-ar fi ucis pe Andrei Bathory din dragoste pentru ea.

Iancu de Hunedoara - fiul nelegitim al unui celebru rege maghiar?

A fost Iancu fiul nelegitim al regelui Ungariei? O legendă spune că regele Sigismund de Luxemburg, aflat în trecere prin Transilvania, s-ar fi îndrăgostit de o româncă din părţile Hunedoarei, care spăla rufe în albia unui râu și căreia, la despărţire, i-a dăruit un inel, ca semn de recunoaştere pentru copilul cel avea să se nască din dragostea lor şi pe care mama trebuia să-l trimită, când va fi mare, la curtea regală. Acest copil ar fi fost Ioan (Iancu) de Hunedoara. Mai târziu fata s-a căsătorit cu un nobil de prin partea locului. "Odată, la o vânătoare, un corb ispitit de strălucirea inelului cu care se juca micul Ioan, cum fusese numit copilul, i-l fură şi zbură cu el pe craca unui copac. Tatăl vitreg, atras de ţipetele băiatului, săgeta corbul şi salvă inelul preţios pentru viitorul familiei. Astfel se putu prezenta tânărul Ioan, mai târziu, la curtea regală, unde fu recunoscut mulţumită inelului, luat sub protecţia regelui şi dăruit cu moşii întinse….”

Elisabeta Bathory s-a scăldat în sângele a 650 de virgine

Familia Báthory, care avea reşedinţa principală la Alba Iulia şi proprietăţi la Cluj, a jucat un rol esenţial în istoria medievală târzie a Regatului Ungariei şi a Principatului Transilvaniei. Însă două dintre membrele aceteia, Elisabeta şi verişoara ei, Anna Báthory, au devenit unele dintre cel mai mari criminale din istoria lumii, având predilecţia de a face baie în sânge de fecioară. Despre contesa Elisabeta Báthory s-a afirmat în repetate rânduri că este întruchiparea variantei feminine a Contelui Dracula, fiind însetată de sânge şi urmărind cum tinere fecioare se sting sub privirile sale. Elisabeta era obsedată de mitul frumuseții eterne. A ucis sute de fecioare (peste 650 după unele surse!) pentru a se îmbăia în sângele lor, considerat elixir al tinereții veșnice.

Elisabeta a fost logodită cu Ferenc Nadasdy, la vârsta de 11 ani, conform unui acord politic între cercurile aristocrației. O traumă din pre-adolescență o va marca toată viața pe viitoarea asasină. La vârsta de 13 ani, Elisabeta a rămas însărcinată cu László Bende, un funcționar de la castelul Sárvár. Mutată la un alt castel, ea a născut în 1574 o fiică pe nume Anastasia Báthory. Ferenc s-a asigurat că fiica va rămâne un secret și a acceptat să se căsătorească cu Elisabeta pe 8 mai 1575. După căsătorie, Elisabeta s-a mutat la castelul Sárvár, unde și-a petrecut timpul mai mult singură în timp ce soțul ei era la Viena.

A avut mulți copii și cele nouă sarcini (cea „secretă” din copilărie și cele din timpul căsătoriei) vor fi lăsat destule urme pe trupul acestei femei nobile și frumoase, care - confruntată cu spectrul îmbătrânirii - va intra într-o mare panică, care va declanșa incredibilul șir de atrocități. Potrivit mărturiilor, multe dintre victimele contesei au fost fete adolescente ale țăranilor locali, care au fost atrase la castel, promițându-li-se slujbe bine plătite. Mai târziu, Elisabeta începuse să omoare fiicele din mica nobilime care fuseseră trimise de părinții lor pentru a învața eticheta curții. Conform mărturiilor, au avut loc și răpiri. Atrocitățile descrise de martori includeau bătăile grave, arsurile, mutilările mâinilor, mușcarea cărnii de pe față, mâini și alte părți ale corpului, înghețarea sau moartea prin înfometare.

Domnița ucisă în Castelul Corvinilor: acuzată de infidelitate, a primit o pedeapsă uluitoare

Castelul Corvinilor din Hunedoara este un loc al legendelor cu final tragic. Se spune că aici ar fi fost întemniţat Vlad Ţepeş, că în catacombele sale şi-au pierdut viaţa numeroşi prizonieri sau că turcii care au săpat în stâncă fântâna din curtea monumentului au sfârşit decapitaţi. Şirul legendelor macabre ale Castelului Corvinilor s-a întins pe mai multe secole, însă una dintre ele, cea a uciderii domniţei Ana (Barbara) Török a fost confirmată de documentele vremii.

Cea mai înfricoşătoare poveste adevărată din istoria Castelului Corvinilor este cea a decapitării domniţei Ana (Barbara) Török, de către soţul ei, nobilul Ioan Török, cel care a stăpânit Castelul Corvinilor în secolul XVI. Familia Török a stăpânit Castelul Corvinilor în secolul XVI, după ce a primit cetatea, prin donaţie, de la regele Ioan Szapolyai al Ungariei. Legenda spune că Ioan Török, unul dintre proprietarii castelului şi-a condamnat soţia la moarte, pentru adulter.

Barbara (Ana) era soţia lui Ioan Török, un nobil curajos care avea în proprietate şi Castelul Corvinilor. Foarte gelos, acesta avea grija să-i amintească frumoasei Barbara ca nu cumva sa îi treacă prin minte să-l înşele, căci nu va avea milă de ea. Cu toată atenţia şi grija pe care o avea Barbara, odată s-a întâmplat ca sărmana să rămână blocată în camera ei şi a fost nevoită să cheme fierarul. Atât i-a trebuit spionului care era lăsat de Török s-o urmărească, pentru că atunci când acesta s-a întors acasă, i-a spus cele întâmplate. Török supărat cumplit, a poruncit ca soţia sa să fie scoasă şi legată de un stâlp pentru a o pedepsi. Degeaba plângea frumoasa Barbara, degeaba încerca sărmana să-i explice soţului cele întâmplate, căci acesta având mintea întunecată de gelozie, a ordonat executarea Barbarei prin baterea unui piron în cap. A murit ucisă în chinuri groaznice, în curtea Castelului Corvinilor.

Iată ce mai poţi citi în volumul "Şi principii se îndrăgostesc câteodată... Poveşti de dragoste din Carpaţi până la Viena": Iubirile nefericite ale lui Matei Corvin, Vlad Țepeș și obsesia pentru săsoaice blonde cu ochi albaștri, Blestemul ultimei Prințese din familia Huniazilor, Surorile pătimașe de la Curtea din Alba Iulia, Rudolf al II-lea: Împăratul alchimist a dorit-o pe Florica, dar a fost "castrat” de mamă, Anna Bathory - "târfa însângerată a Diavolului”. Cartea lui Dan-Silviu Boerescu, editată de Integral, este disponibilă de miercuri, 20 decembrie, la standurile de difuzare a presei împreună cu Jurnalul, la prețul promoțional de 14,9 lei.


 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 

Mai multe titluri din categorie

Blestemul varstei de 27 de ani a lovit din nou. Un îndrăgit cântăreț a fost găsit mort în casa sa

Blestemul varstei de 27 de ani a lovit din nou. Un îndrăgit cântăreț a fost găsit mort în casa sa
Rapper-ul american Fredo Santana a murit la vârsta de doar 27 de ani. Deocamdată, cauza decesului este necunoscută. Cântăreţul a fost găsit fără suflare la reşedinţa lui din Los Angeles, iar autop...

Enciclopedia umorului, în exclusivitate cu Jurnalul de luni, 22 ianuarie

Enciclopedia umorului, în exclusivitate cu Jurnalul de luni, 22 ianuarie
Începe anul râzând în hohote! Luni, 22 ianuarie, Jurnalul îţi oferă primul volum din "Enciclopedia umorului de buzunar". Cei dintâi "luaţi în vizor" sunt d...

Cum arată locurile în care s-a filmat “Fructul oprit”

Cum arată locurile în care s-a filmat “Fructul oprit”
Galerie Foto Filmările pentru cel mai nou serial produs și regizat de Ruxandra Ion, “Fructul oprit”, care se difuzează lunea de la ora 20.00, la Antena 1, s-au desfășurat în locații spectaculoase din...

Vânzările de albume ale trupei The Cranberries au crescut cu 1.000% după decesul solistei Dolores O'Riordan

Vânzările de albume ale trupei The Cranberries au crescut cu 1.000% după decesul solistei Dolores O'Riordan
Vânzările şi difuzările în streaming ale single-urilor şi albumelor lansate de trupa The Cranberries au crescut cu 1.000% în primele zile după decesul solistei acestui grup irlandez, Dolores...

Răzvan și Dani au renunțat la pantaloni, în direct, la -3 grade Celsius

Răzvan și Dani au renunțat la pantaloni, în direct, la -3 grade Celsius
În ultima zi din cele două săptămâni în care emisiunea ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1 s-a filmat în mall Promenada, cei doi matinali au fost protagoniștii unui moment...

Andreea Bălan, confundată cu o puștoaică la ”Guess My Age- Ghicește vârsta”

Andreea Bălan, confundată cu o puștoaică  la ”Guess My Age- Ghicește vârsta”
Galerie Foto Andreea Bălan, una dintre cele mai îndrăgite cântărețe de la noi, a reușit să-i inducă în eroare pe concurenții din cadrul show-ului ”Guess My Age- Ghicește vârsta” prezentat...

Alain Delon îşi "organizează" funeraliile şi doreşte să fie înhumat lângă mormintele câinilor lui

Alain Delon îşi "organizează" funeraliile şi doreşte să fie înhumat lângă mormintele câinilor lui
Actorul francez Alain Delon a început să îşi "organizeze" propria înmormântare şi doreşte să fie înhumat pe domeniul său din Douchy, în apropiere de mormintele...

Colin Firth a anunţat nu va mai lucra cu Woody Allen, acuzat că şi-ar fi agresat sexual fiica adoptivă

Colin Firth a anunţat nu va mai lucra cu Woody Allen, acuzat că şi-ar fi agresat sexual fiica adoptivă
Actorul britanic Colin Firth, recompensat cu premiul Oscar pentru cel mai bun actor în filmul "The King's Speech", a declarat joi pentru publicaţia The Guardian că nu va mai lucra cu regizorul...

Cum arătau în adolescență protagoniștii serialului Friends

Cum arătau în adolescență protagoniștii serialului Friends
Fotografiile din albumele din timpul liceului ale celor 6 actori au fost publicate recent pe Internet. Netflix a fost cel care a ”săpat” după fotografiile din adolescență ale actorilor, Matt LeBlanc,...

Robert Redford spune că mişcarea #Metoo va schimba cultura la Hollywood în favoarea egalităţii între femei şi bărbaţi

Robert Redford spune că mişcarea #Metoo va schimba cultura la Hollywood în favoarea egalităţii între femei şi bărbaţi
Actorul american Robert Redford a declarat joi în deschiderea Festivalului de Film Sundance, pe care l-a înfiinţat, că mişcarea #Metoo împotriva hărţuirii sexuale, rezultată din scandalul...

"Star Wars: The Last Jedi", primul în topul nominalizărilor pentru premiile Empire

"Star Wars: The Last Jedi", primul în topul nominalizărilor pentru premiile Empire
"Star Wars: The Last Jedi" conduce în topul nominalizărilor pentru premiile Empire, acordate de revista britanică de film cu acelaşi nume în urma votului cititorilor, având şanse de...

Denisa Răducu a câştigat procesul cu statul, la şase luni de la moartea ei

Denisa Răducu a câştigat procesul cu statul, la şase luni de la moartea ei
S-a făcut dreptate, într-un final, pentru Denisa, la şase luni de la moartea ei! Cântăreaţa a câştigat post-mortem un proces cu statul, iar decizia judecătorească va fi trimisă la adresa din...

Delia, Horia Brenciu, Carla’s Dreams și Ștefan Bănică încep căutările pentru viitorul câștigător ”X Factor”

Delia, Horia Brenciu, Carla’s Dreams și Ștefan Bănică  încep căutările pentru viitorul câștigător ”X Factor”
Jurații Delia, Horia Brenciu, Carla’s Dreams și Ștefan Bănică au început deja căutările pentru a descoperi cine va fi câștigătorul sezonului cu numărul 8 al emisiunii ”X Factor...

Au fost profesor și elev, iar acum sunt colegi în serialul “Fructul oprit”

Au fost profesor și elev, iar acum sunt colegi în serialul “Fructul oprit”
I-a fost profesor și mentor, iar acum i-a devenit coleg în cel mai nou serial produs și regizat de Ruxandra Ion. În ultimele luni, Adrian Titieni și Vlad Gherman au împărțit platoul de filmări...

O profesoară de dans își testează experiența la ” Guess My Age- Ghicește vârsta”

O profesoară de dans își testează experiența  la ” Guess My Age- Ghicește vârsta”
Galerie Foto Soții Andreea și Mihai Meiros își vor pune la încercare intuiția, dar și norocul,  joi, 18 ianuarie, de la ora 20.00, în cadrul show-ului “Guess My Age – Ghicește...
Serviciul de email marketing furnizat de