x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte PLANUL SECRET al lui Tito: OCUPAREA BANATULUI

PLANUL SECRET al lui Tito: OCUPAREA BANATULUI

02 Apr 2017   •   21:58
PLANUL SECRET al lui Tito: OCUPAREA BANATULUI

De multe ori, circumstanțele geopolitice actuale sunt consecințele unor capricii de moment ale potentaților care au făurit istoria într-un moment sau altul. Este mai puțin cunoscut faptul că a existat un moment în care Timișoara și Reșița ar fi putut deveni orașe din teritoriul fostei Iugoslavii.


Istoricul bănăţean Mircea Rusnac a povestit pe blogul său despre o întâmplare destul de puţin cunoscută, de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, când liderul iugoslav Iosip Broz Tito (1892-1980) a încercat să obţină Timişoara şi Reşiţa.

Citește și 

„Frontul muncii” de la Salva-Vișeu. Un atentat asupra Anei Pauker

Ce mâncau Ceaușeștii

Statele învingătoare în război emiteau pretenţii, de multe ori nejustificate, asupra unor importante teritorii aparţinând vecinilor lor.

„Regimul comunist al lui Tito, mimând o supunere oarbă faţă de Stalin şi de Uniunea Sovietică, factorii principali de putere în zonă în acel moment, încerca să îşi asigure o substanţială lărgire a graniţelor în dauna aproape a tuturor vecinilor, inclusiv a unora, ca România, cu care popoarele iugoslave trăiseră în bună înţelegere până atunci.........

Află care era planul secret al lui Tito pentru România.

×