x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Scena crimei. Băiatul din valiză

Scena crimei. Băiatul din valiză

de George Arion    |    11 Apr 2013   •   18:41
Scena crimei. Băiatul din valiză

O scriitoare profesionistă (Lene Kaaberbol) şi o jurnalistă (Agnete Friis) au realizat împreună un thriller incitant, “Băiatul din valiză”. Romanul lor a fost un bestseller “New York Times” şi “USA Today”, şi a fost tradus în 27 de limbi.
______________________

De unde un asemenea interes enorm pentru o carte care e rodul unei prime colaborări dintre cele două autoare?

Totul se datorează subiectului pe care şi l-au ales, de o acută actualitate. Dezvoltarea lui în pagini admirabil scrise dezvăluie tratamentul inuman la care sunt supuşi uneori copiii, femeile, în lumea contemporană.

Ce-ar fi ca o prietenă să-ţi încredinţeze cheia unui safe din gara din Copenhaga şi să te roage să ridici de acolo o valiză? N-ar fi nimic neobişnuit, toţi sărim să dăm cuiva o mână de ajutor atunci când suntem solicitaţi. Dar nu toţi avem parte de experienţa cumplită pe care o cunoaşte daneza Nina Borg. Ea descoperă în respectivul geamantan un băieţel de trei ani, inconştient din pricina drogurilor care i s-au administrat.

Mai întâi, infirmiera de la Crucea Roşie, ea însăşi mamă şi profund implicată în acţiuni caritabile, vrea să se adreseze poliţiei. Dar ezită, pe bună dreptate. Până când nu va afla identitatea copilului şi nu-l va şti într-o siguranţă deplină, nu poate să-i agraveze soarta apelând la nişte necunoscuţi care ar putea trata cazul într-un mod superficial şi, din ignoranţă, l-ar putea încredinţa pe micuţ chiar celor care i-au pus gând rău.

De aceea, Nina Borg întreprinde o dificilă şi periculoasă anchetă pe cont propriu. Ea înaintează cu cercetările sale punându-şi o sumedenie de întrebări. E vorba cumva despre adopţiile ilegale? Despre o răpire în vederea unei răscumpărări? Despre pedofilie? Să fie un act de răzbunare împotriva părinţilor? Sau băieţelul a fost luat de-acasă în vederea prelevării unui organ de care altcineva are o imperioasă nevoie?

Destrămând păienjenişul de minciuni care ameninţă s-o sufoce, tânăra ia cunoştinţă de faptele atroce ale reţelelor de traficanţi de carne vie, de arme, de droguri. Deseori se îngrozeşte de promiscuitatea în care trăiesc unii oameni proveniţi din estul Europei, atraşi de mirajul unui paradis care s-ar afla în ambianţa occidentală. Și se cutremură aflând de ce sunt în stare unii bogătaşi  pentru a-şi satisface capriciile, sau pentru a-şi spori averile.

Lene Kaaberbol şi Agnete Friis dovedesc o bună cunoaştere a realităţii în care trăim şi a unora dintre efectele cumplite pe care le-a adus globalizarea – libera circulaţie dintr-o ţară în alta, fără a da socoteală nimănui, mai puţin control la graniţe, înflorirea unor afaceri subterane cu multe ramificaţii pe tot globul. Cartea lor poate fi citită ca un protest vehement la adresa unei societăţi prea puţin interesate de siguranţa indivizilor. Totuşi, romanul nu se transformă într-un pamflet împotriva mizeriei umane. Ca orice naraţiune de valoare, propune personaje memorabile, între ele existând deseori relaţii tensionate, pe care cititorul încearcă să le descifreze cu sufletul la gură.

Ce bine ar fi ca thrillerul celor două autoare să fie doar o pură ficţiune! Din păcate, evenimentele din această carte zguduitoare au un corespondent în viaţa noastră de zi cu zi.
_____________________

“O apucă zdravăn cu stânga de părul ei şaten-deschis şi o trânti la podea. Nu ţipa, ci se lupta ca o posedată. Îi propti genunchii în piept, iar el tot nu putea să-şi mişte mâna dreaptă. Apoi simţi o împunsătură în picior, dar numai când auzi bufnitura îşi dădu seama că-l împuşcase.”

×