x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Tudorel Butoi, “Moara fără noroc” vol I şi II - Confesiunile unui poliţist psiholog-criminalist

Tudorel Butoi, “Moara fără noroc” vol I şi II - Confesiunile unui poliţist psiholog-criminalist

de Diana Scarlat    |    24 Noi 2015   •   16:12
Tudorel Butoi, “Moara fără noroc” vol I şi II - Confesiunile unui poliţist psiholog-criminalist

Cunoscutul psiholog-criminalist Tudorel Butoi scrie, “necenzurat”, despre poliţiştii din ultimii 50 de ani. O nouă ediţie, în două volume, completată şi revizuită, a cărţii “Moara fără noroc” se va lansa joi, 26 noiembrie, la Centrul Cultural al MAI, de la ora 13.00.

“Gânduri, fapte, întâmplări, bucurii, tristeţi, iubiri, trădări şi multă, multă... moarte. Scriu despre nişte nenorociţi de gabori şi nişte nenorociţi de hoţi cărora, prin voia lui Dumnezeu li se-mplinesc destinele. Scriu despre iubire, despre trădare, prietenie şi ură. Scriu despre petreceri cu lăutari, despre înmormântări cu cai mascaţi, despre cadavre cu vată-n nas, despre văduve triste şi orfani cu mucii curgând. Scriu despre camarazii mei. Scriu despre aripa lui Dumnezeu ocrotitoare, peste noi”, mărturiseşte Tudorel Butoi.

Dincolo de valoarea de confesiune sau de valenţele didactice evidente, “Moara fără noroc” este o carte contemporană care aduce noutate în literatura română. Tudorel Butoi este autorul care transpune în cuvinte zbaterea zilnică a societăţii româneşti, aşa cum doar un psiholog criminalist o poate observa şi analiza, însă o face nu doar din poziţia pe care i-o conferă profesia sau din perspectiva omului implicat total în viaţa socială, ci şi din ipostaza scriitorului care-şi impune stilul literar.

Pasaje de o profundă sensibilitate se împletesc, într-un palimpsest indiscernabil, cu pagini de analiză a psihicului uman, cu rânduri de laudă la adresa profesioniştilor din sistem, dar şi cu un cinism acut, critic, abrupt. Structura îmbinării extremelor se regăseşte şi la nivel lingvistic, unde cele mai frumoase metafore „concurează” cu jargonul şi argoul, într-un joc permanent de contraste.

×