x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Casa Artelor „Dinu Lipatti” are succes și în mediul online

Casa Artelor „Dinu Lipatti” are succes și în mediul online

de Diana Scarlat    |    31 Mar 2020   •   21:23
Casa Artelor „Dinu Lipatti” are succes și în mediul online

Primul festival de muzică clasică organizat de Casa Artelor „Dinu Lipatti” online a avut loc în perioada 19-22 martie 2020. Cea de-a IV-a Ediție a Festivalului „I Love Lipatti” a experimentat difuzarea în mediul virtual, iar aprecierea publicului a fost foarte mare, mai ales pentru că arta a reușit să-i facă pe mulți să uite de izolare. Evenimentele care erau programate de instituție s-au desfășurat fără întrerupere, fiind difuzate online, iar programul va continua, pentru iubitorii muzicii clasice.

 

Dincolo de neajunsurile acestei perioade de carantină, există și mari câștiguri. Unul dintre avantaje este acela că spectacolele la care până a cum avea acces un număr mic de persoane devin disponibile pentru oricine, în mediul online. Pe parcursul fiecărei zile de festival au fost făcute postări, din două în două ore, cu fotografii, mărturii, scrisori, fragmente din volumele apărute în Colecția „Esențial”, interviuri din revista „Prima Iubire Muzica”, expoziții digitale despre viața, familia și cariera lui Dinu Lipatti. A fost postat filmul „Sonata pentru omul Bun” dedicat lui Dinu Lipatti și s-au transmis recitaluri extraordinare live, dar și înregistrări de la edițiile anterioare ale festivalului.

 

Soluție pentru o situație excepțională

 

„Situația excepțională în care ne aflăm anul aceasta ne obligă să fim responsabili și să susținem eforturile tuturor celor care luptă pentru viețile și sănătatea noastră. În aceste momente de cumpănă, credem cu tărie că menirea Casei Artelor «Dinu Lipatti» este cu atât mai importantă cu cât bucuria și lumina transmise prin Artă și Muzică reprezintă o alinare pentru cei afectați de această pandemie, dar și de împlinire și bucurie sufletească pentru cei rămași acasă”, a explicat pianista și regizoarea Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”. Festivalul „I love Lipatti” a debutat în urmă cu patru ani, fiind conceput de Directorul fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”, pianista și regizoarea Alice Barb, prima ediție având loc în anul centenarului nașterii celui mai mare pianist român din toate timpurile, Dinu Lipatti. Festivalul a reunit la fiecare ediție muzicieni, muzicologi și conferențiari de marcă ai scenei culturale românești, iar programul muzical a cuprins, încă de la început, lucrări compuse de Dinu Lipatii, unele dintre ele în premieră absolută. Tot în edițiile anterioare au fost realizate în premieră două Integrale Lipatti - Integrala lucrărilor pentru pian solo și Integrala lied-urilor create de el.

Toate evenimentele organizate de Casa Artelor „Dinu Lipatti” se difuzează online, pe rețelele de socializare administrate de instituție: Facebook, YouTube și Instagram. Acest demers relevă și susținerea pe care Casa Artelor „Dinu Lipatti” o oferă compozitorilor, interpreților și culturii române, înscriindu-se în circuitul internațional.

×