x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură E oficial! Cine moşteneşte averea lui Tudor Arghezi, după moartea fiicei sale

E oficial! Cine moşteneşte averea lui Tudor Arghezi, după moartea fiicei sale

27 Apr 2016   •   16:15
E oficial! Cine moşteneşte averea lui Tudor Arghezi, după moartea fiicei sale
Sursa foto: FOTO: Spynews.ro

Războiul pentru averea Mitzurei Arghezi - care conţine un apartament şi mai multe manuscrise şi obiecte de patrimoniu care i-au aparţinut tatălui său, poetul Tudor Arghezi, pare că a ajuns la final.

Unic moştenitor al acesteia este Traian Radu, bărbatul de 77 de ani care a avut grijă de fiica poetului în ultimii ani, fiin deţinătorul a trei testamente înregistrate la notariat, din 1998, 2000 şi 2011, cât şi a două olografe, scrie spynews.ro.

De altfel, l-a finalul săptămânii trecute, judecătorii bucureşteni au consfiinţit acest lucru prin introducerea acestuia ca moştenitor legal al Mitzurăi într-un proces de retrocedare ce vizează apartamentul acesteia.

În aceste condiţii, Traian Radu va moşteni drepturile de autor ale operei lui Tudor Arghezi, drepturi evaluate chiar de către fiica acestuia, în urmă cu şapte ani, ca urmare a unei dispute cu mai multe edituri, la nu mai puţin de 60 de milioane de lei.

Potrivit reprezentanţilor Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR), prin actul de donaţie redactat de Tudor Arghezi în favoarea statului român, în anul 1967, Mitzura Arghezi şi Baruţu Arghezi, cei doi copii ai poetului, au primit unele drepturi.

După plecarea din România, Baruţu Arghezi, tatăl Doinei Elena Arghezi Teodorescu, unul dintre centestatarii drepurilor moştenite de Traian Radu, ar fi cedat însă toate drepturile care îi reveneau surorii sale, care a devenit astfel unic moştenitor.

Mitzura Arghezi a murit pe 27 octombrie 2015, la vârsta de 90 de ani, fiind înmormântată într-un cavou amenajat în grădina Casei Memoriale Mărţişor din Bucureşti.

Mitzura Domnica Arghezi a fost aleasă de două ori în funcţia de deputat român, în legislaturile 1996 - 2000 şi 2000 - 2004, pe listele Partidului România Mare (PRM). Între anii 2005 - 2010 a fost membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune din partea PRM.


Mai multe detalii şi declaraţii, pe spynews.ro

×