x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film 2007, anul Mungiu

2007, anul Mungiu

de Sebastian S. Eduard    |    Oana-Maria Baltoc    |    03 Ian 2008   •   00:00
2007, anul Mungiu

Cristian Mungiu şi al său "4 luni, 3 săptămăni şi 2 zile" au scris anul trecut o filă din istoria cinematografiei romăneşti şi internaţionale. A plouat cu premii şi povestea nu se opreşte aici. In 2008 vrem un Glob de Aur şi un Oscar.

Cristian Mungiu şi al său "4 luni, 3 săptămăni şi 2 zile" au scris anul trecut o filă din istoria cinematografiei romăneşti şi internaţionale. A plouat cu premii şi povestea nu se opreşte aici. In 2008 vrem un Glob de Aur şi un Oscar.

Mungiu a inceput campania de recoltare a premiilor, trofeelor şi distincţiilor in luna mai a anului trecut, cu Palme d’Or, potul cel mare al Festivalului de la Cannes. Urmare firească, dar surprinzătoare pentru noi, romănii, obişnuiţi să fim arătaţi cu degetul de o lume intreagă pentru performanţe mai puţin onorante. Povestea de succes a lui Mungiu a readus in discuţie minusurile industriei romăneşti de film, incepănd cu modul in care finanţează CNC-ul (Centrul Naţional al Cinematografiei) proiectele tinerilor regizori şi pănă la reducerea ingrijorătoare a numărului sălilor de cinema la nivel naţional.

Agricultura In ghiveci. Dincolo de euforia succesului, Mungiu e conştient de faptul că problemele nu se vor rezolva doar pentru că un romăn se bucură de aprecierea lumii intregi. "Mulţumit nu pot fi cătă vreme Romănia, văzută acum ca ţară din care vin cele mai interesante filme ale ultimilor ani, e totodată şi ţara cu cele mai puţine cinematografe şi cea mai redusă rată a intrărilor la cinematograf din UE. E ca şi cum ai incerca să practici agricultura intr-un ghiveci", declara Cristi Mungiu a doua zi după Crăciun, la căteva săptămăni distanţă de Premiile Globul de Aur şi cu aproximativ două luni inainte de decernarea Oscarurilor, evenimente la care Romănia are rezervat, ca niciodată, un bilet in primul rănd, la masa celor care contează.

Buget romanesc. Cristi Mungiu a făcut "performanţă pe stomacul gol", aşa cum s-a intămplat de atătea ori şi in sportul romănesc. Regizorul romăn (care a fost şi scenarist, producător şi distribuitor pentru "4, 3, 2") povestea cu sinceritate la momentul de glorie numit Palme d’Or despre obstacolele de care s-a lovit in drumul spre Cannes: "Acum un an nici nu ne găndeam la acest proiect, acum şase luni nu aveam bani." Iar Los Angeles Times semnala a doua zi după triumful lui Mungiu: "Un film romănesc cu buget restrăns, intrat printre primele filme in concursul de la Cannes, a reuşit să eclipseze peliculele rivale ce s-au bucurat de bugete incomparabil mai mari şi au fost realizate de personalităţi consacrate ale cinematografiei mondiale." "4, 3, 2" a fost realizat cu buget romănesc, 600.000 de euro, dintre care CNC a suportat jumătate, pentru că juriul i-a acordat abia locul patru la concursul de scenarii din 2006. E bine şi aşa, ar spune optimistul. Putea să fie trimis in rănd cu codaşii. Pentru restul de bani, Mungiu a bătut la uşi, a făcut rost de sponsorizări.

După Cannes, potopul. Din mai pănă in decembrie Mungiu a tot adunat: Premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Presei Cinematografice), Academia Europeană de Film i-a decernat la Berlin echivalentul Oscarului European pentru "4, 3, 2", dar şi trofeul pentru cel mai bun regizor european al anului 2007. Din palmares nu lipsesc premiul pentru cel mai bun film la Festivalul de la Stockholm, pentru cel mai bun film străin din partea Asociaţiei criticilor din Los Angeles, trofeul "Hollywood World Award", care anticipează cu mare precizie filmele străine care vor ajunge să ia Oscarul, un alt premiu din partea Asociaţiei criticilor din Toronto, primul loc in topul celor mai bune cinci filme străine, intocmit de National Board of Review (NBR), dar şi in clasamentul celor mai bune filme pe 2007 realizat de International Herald Tribune. Lista rămăne deschisă pentru că urmează Globurile de Aur şi Oscarul. Cine nu le-ar vrea?! Din nou, cel care rămăne cu picioarele pe pămănt este Mungiu. Deşi consideră că există şanse reale ca filmul său să fie nominalizat la Oscar, regizorul avertizează că este "greşit şi periculos" ca discuţiile despre film să fie reduse la premiile pe care le-a luat. "Sunt mai măndru şi mai mulţumit de reacţiile celor care, după proiecţiile cu «4, 3, 2», au avut revelaţia unui alt mod de a te raporta la ceea ce ţi se intămplă in viaţă, decăt de toate premiile luate. Sunt mari filme şi mari autori in lume şi chiar şi in Romănia care au insemnat ceva in istoria cinematografiei, deşi nu au luat neapărat cine ştie ce premii."

oana.baltoc@jurnalul.ro

sebastian.eduard@jurnalul.ro

Scenariu tragic

Alături de "4, 3, 2", filmul tănărului regizor Cristian Nemescu, "California Dreamin’" a schimbat percepţia lumii despre ceea ce are Romănia de oferit. Păcat este că Nemescu a fost luat dintre noi cănd incepuse să arate că are ceva important de spus. Un accident de maşină a făcut ca el să nu se poată bucura alături de noi cănd a primit la Cannes, anul trecut, marele premiu al secţiunii "Un Certain Regard". Insă, in ciuda sorţii, călătoria nu s-a oprit aici. Pelicula a mai obţinut alte 12 premii, la diverse festivaluri de film romăneşti şi străine. Dincolo de cele două mari succese ale anului 2007, romănii au mai putut vedea in cinematografe (alea puţine care au mai rămas), "Ticăloşii" - regia Şerban Marinescu, "După ea" - regia Cristina Ionescu, "Roming" (coproducţia Cehia/Romănia cu Jean Constantin in rol principal) şi "Ingerul necesar" (in regia lui Gheorghe Preda).

Top 10 in 2007

Consumul de film la cinematograf a scăzut dramatic in 2007. Anul trecut este singurul in care ocupantul primului loc este văzut de mai puţin de 100.000 de spectatori. In 2006, de exemplu, cel mai vizionat film a fost "Codul lui Da Vinci" (142.000 de spectatori), iar cu un an mai devreme - "Războiul stelelor III" (116.000). Dacă mergem şi mai mult in trecut, vedem că la inceputul anilor 2000 "cel mai tare" făcea cam 250.000 de spectatori. Ce să mai vorbim că in 2008 "Titanic" făcea numai in Romănia 1,2 milioane de spectatori. Cam căt au făcut in 2007 cele mai tari 26 de titluri... Dar să vedem clasamentul anului....

1. Piraţii din Caraibe 3 94.120

2. Shrek al treilea 77.823

3. 300 - Eroii 71.242

de la Termopile

4. 4, 3, 2 70.953

5. Harry Potter şi 69.415

Ordinul Phoenix

6. Apocalypto 68.630

7. Căt durează 67.943

o căsnicie

8. Omul păianjen 3 47.903

9. Vacanţa lui Mr Bean 47.207

10. Ocean’s Thirteen 46.117

Top filme romăneşti 2007

1. 4, 3, 2 70.953

2. California dreamin’ 20.967

3. Ticăloşii 9.139

4. După ea 7.681

5. Ingerul necesar 1510

×
Subiecte în articol: arte film mungiu